KECSKEMÉTI HÍRHATÁR - Kalocsán fog ülni Szita Bence gyilkosa

KECSKEMÉTI HÍRHATÁR
   
 2023.10.02.
 Hétfő
Ma Petra napja van.
Holnap Helga napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2012. 11. 08. 05:47     


Kalocsán fog ülni Szita Bence gyilkosa
Kalocsán fogja majd letölteni a büntetését a felsőmocsoládi kisfiú, Bence meggyilkolásával gyanúsított nő.

Előre kitervelt, brutális gyilkosság áldozata lett a Kaposváron eltűnt 11 éves felsőmocsoládi kisfiú: nevelőapjának élettársát és két hajléktalant helyeztek előzetes letartóztatásba az üggyel kapcsolatban. A hírek szerint a gyilkosság felbujtója az élettárs, P. Erika volt, aki elismerte, hogy részese Bence megölésének. A Kecskeméti Hírhatár annak járt utána, hogy - ha bűnösnek találja a bíróság - mi várhat a Kalocsai Fegyház és Börtönben P. Erikára, akiről nem elképzelhetetlen, hogy az első nő lesz majd Magyarországon, akit tényleges életfogytiglanra ítélnek.  

 

 

- Magyarországon összesen 21 férfi fogvatartott tölti jogerős tényleges életfogytig tartó szabadságvesztés-büntetését, akik a Szegedi Fegyház és Börtönben vannak elhelyezve. Nők esetében TÉSZ (tényleges életfogytiglani szabadságvesztés) kiszabására eddig még nem került sor – tájékoztatta a Kecskeméti Hírhatárt a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) sajtószolgálata. - Az életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélt fogvatartottak létszáma 214 fő, ebből 9 nő. A férfiakat elsősorban a Szegedi Fegyház és Börtönben, a nőket pedig kizárólag a Kalocsai Fegyház és Börtönben helyezzük el.

 

Fegyházban az elítélt életrendje részleteiben is meghatározott, és az illető állandó irányítás, valamint ellenőrzés alatt áll. A büntetés-végrehajtási intézeten belül is csak engedéllyel és felügyelet mellett közlekedhet. Külső munkában csak kivételes esetben és akkor vehet részt, ha a külvilágtól a munkavégzés alatt is elkülöníthető.

 

A sajtószolgálat tájékoztatása szerint a napirend intézetenként eltérő lehet.

 

 

 

 

- A Kalocsai Fegyház és Börtön olyan, mint a szegedi Csillag, csak nőknek – mondta el a Kecskeméti Hírhatárnak egy korábban innen szabadult asszony, aki rablás miatt volt bezárva Kalocsán. - Az ott tartott, mintegy 300-330 elítélt 70-80 százaléka dolgozik. Tűzoltóknak és rendőröknek varrják az egyenruhákat. A rabok munkadíjat kapnak, amelyből részben hozzájárulnak a rabtartás költségeihez, ha tartoznak az állam felé, akkor azért is levonnak, a maradékból pedig a fegyház hétvégén nyitva tartó boltjában vásárolhatnak. A kalocsai börtönben néhány férfi is tölti a büntetését, akiknek az épület karbantartása a feladata. Az iskolázottabb nőket pedig irodai munkára osztják be.

 

A börtönben a folyosó ablakai a sétaudvarra, a cellaablakok viszont tűzfalra néznek, így gyakorlatilag semmi kilátásuk nincs a zárkákban élő elítélteknek.

 

- A börtönkaszt háromféle elítéltet ismer: a legalján vannak a „tipikus bűnözők”, akik általában lopásért, vagy kisebb súlyú bűncselekményekért kerülnek ide. Külön réteget képeznek a „tanultabbak” - ők legtöbbször csalásért vannak elítélve - és vannak „véletlen” bűnözők, akik „megtévedtek”. A gyerekgyilkosokat gyűlölik, folyamatosan megalázzák, szívatják. Általában is létezik a börtönhierarchia, az alá-főlé rendeltség, de ezek leginkább csak „apró piszkálódásokban” nyilvánulnak meg – mondta informátorunk.

 

 

Kalocsán 10-15 ágyas zárkák is vannak. A cella berendezése: emeletes és szimpla vaságyak, szürkére mázolt fém szekrények, asztal, székek és esetleg egy pici tévé. A WC „természetesen” a cellában van, viszont van olyan zárka, ahol – nyílván a nagy létszám miatt – két kagylón is ülhetnek egyszerre. Ugyanígy két mosdókagyló is lehet a „vizesblokkban”, amit függöny választ el a lakótértől. A csapokból meleg víz is folyik, és lavór segíti a napi tisztálkodást. A közös zuhanyzókban fürdeni csak hetente kétszer lehet, azonban a dolgozó nőknek a munkahelyükön is lehetőségük van – akár naponta – a fürdésre.

 

A börtönben a nevelő jelöli ki, hogy ki milyen zárkába kerül, kik lesznek a rabtársai. Felnőtt nem kerülhet fiatalkorú mellé, dohányzó pedig csak dohányzókkal lehet együtt. Kötelezően figyelnek arra, hogy csak azonos büntetésfokozatúak – fogház, börtön vagy fegyház - kerüljenek egy zárkába. A szexuális beállítottság viszont személyes adat, így előfordulhat, hogy heteroszexuális nő – bármennyire is ódzkodik tőle - leszbikussal tölti majd a büntetését.

NNM

 

MI AZ A TÉSZ?

 

A korábbi életfogytiglani ítéleteknél az ítéletben ki kellett térni arra, hogy az elítélt feltételes szabadlábra helyezését legkorábban mikor lehet kezdeményezni. Ez legkevesebb 20 évvel a büntetés megkezdése után lehetett esedékes. Fontos, hogy - a közhiedelemmel ellentétben - ez nem az jelenti, hogy egy életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélt fogvatartott, akinél a feltételes szabadlábra helyezés pl. 25 év után kezdeményezhető, 25 év múlva szabadul is. A jogszabály csupán megadja a lehetőséget, hogy annak engedélyezését megvizsgálják. Így csak akkor helyezik feltételesen szabadlábra a fogvatartottat, ha arra alkalmasnak találják, pl. jó magaviseletű volt, vagy nem jelent kockázatot a civil társadalom számára. Ez elég ritka. A módszer legfőképp arra szolgál, hogy általa érdekeltté tegyék az elítéltet az együttműködésben, a jó magaviseletben.

 

Ezen feltételes szabadlábra helyezést zárja ki a tényleges életfogytiglani szabadságvesztés. Ilyen esetben ennek még csak a lehetőségét sem vizsgálják. Ennek megfelelően az elítélt - rendkívüli körülmény (pl. államfői kegyelem) hiányában - biztosan a fegyintézetben tölti élete hátralevő részét, függetlenül attól, hogy jó magaviseletű volt-e vagy sem.

 

Mivel a TÉSZ-szel sújtott fogvatartott magaviselete nem kompetens a büntetés végrehajtásának tekintetében, sokan ellenzik ezt az intézményt a jogászok, a büntetés-végehajtási szakemberek, a kriminológusok, a politikusok, de legfőképpen az emberi jogi szervezetek körében. Főleg azt emelik ki, hogy a reménytelenné váló fogvatartottal szemben nem marad a büntetés-végrehajtási intézet kezében olyan eszköz, amivel fegyelmezheti az elítéltet. Így az bármikor dühöngő, vagy akár gyilkoló fenevaddá változhat.

 

A támogatói azonban azzal érvelnek, hogy bizonyos bűnelkövetőknél minden lehetőséget ki kell zárni annak, hogy a társadalomba valaha is visszakerüljenek. Ezen csoport szerint nem kizárt, hogy egy elkövető - a szakembereket megtévesztve - magát a feltételes szabadlábra helyezésre alkalmasnak mutatja, valójában azonban továbbra is veszélyes. Az Európai Unióban a TÉSZ egyedülállónak, és közel sem elfogadottnak mondható.

 

A tényleges életfogytiglani szabadságvesztésre ítéltek főszabály szerint a Szegedi Fegyház és Börtön (az úgynevezett „Csillag”) fegyház épületének (csillag alakú épület) harmadik emeletén található hosszúidejű speciális rezsimű körletben (HSR körlet) kezdik meg büntetésük letöltését. Van arra lehetőség, hogy kérvényezzék áthelyezésüket normál rezsimbe, ez azonban ritka, ugyanis a HSR körlet hazai viszonylatban luxusnak számít. Hazánkban jelenleg 21 fogvatartott tölt tényleges életfogytiglani szabadságvesztés büntetést.


További hírek

  Miért webáruházból rendeljük a szőnyeget?
2023. 09. 30. 10:47 kecskemeti-hirhatar.hu
  Így találhatsz könnyen nyíregyházi szállást a fürdő közelében
2023. 09. 29. 17:46 kecskemeti-hirhatar.hu
  Többdiplomás nőknek keres takarítói munkát Demszky Gábor
2023. 09. 25. 13:38 hirhatar.hu
  Állítólag nettó 385 ezer a magyar átlagkereset
2023. 09. 25. 13:38 hirhatar.hu
  Orbán Ráhel egyetemi ismerősei is jól jártak
2023. 09. 25. 13:38 hirhatar.hu
  Milyen a tökéletes őszi dekoráció?
2023. 09. 23. 13:54 kecskemeti-hirhatar.hu
  A kényelmetlen cipő nem csak rövid távon ártalmas!
2023. 09. 23. 13:52 kecskemeti-hirhatar.hu
  Hogyan kell metszeni az oszlopos fákat?
2023. 09. 21. 11:46 kecskemeti-hirhatar.hu
  A sokoldalú iskolai kiegészítő, a tornazsák
2023. 09. 13. 11:19 kecskemeti-hirhatar.hu
  Végezz ülőmunkát kényelmesen!
2023. 09. 13. 11:17 kecskemeti-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport