. Ma Zita napja van.
Vendégcsalogató hagyományok Bács-Kiskunban
2013-02-25 13:45:23
Vendégcsalogató hagyományok Bács-Kiskunban

Vendégcsalogató hagyományok Bács-Kiskunban

LAPSZEMLE: Bács-Kiskun megye, valamint Kecskemét és környéke városmarketingje szempontjából briliáns írás jelent meg a „Mi erdőnk” című kiadványban. A cikket egyébként is szívesen közölnénk, azonban annál inkább megtesszük ezt, mert a szerző a Kecskeméti Hírhatár média partnere, a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. PR referense, Makra Zsuzsanna. A magunk részéről csak gratulálni tudunk...





Szemben a sokak által gondolt tévhittel, az erdészek, erdőgazdálkodók tevékenysége messze több annál, hogy az erdőt járják, és kivágatják a fákat - írja Makra Zsuzsanna. Sőt, az alaphivatásuk is egyre összetettebb, az erdőgazdálkodáson, természet- és környezetvédelmen kívül mind nagyobb hangsúlyt kapnak benne a közjóléti feladatok. A KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. munkatársainak szerepvállalása pedig talán még ezeken is túlmutat. Lássuk a példákat!

 

Évekig jártam ki a hetényegyházi Nyíri erdőbe március 15-én és október 6-án, mit sem tudva arról, hogy ezeket az ünnepi megemlékezéseket egy erdész szervezi… Szulyovszky László kerületvezető erdész már akkor ünnepelt munkatársaival, amikor ez még tilos volt (1972-től szabadnapot adott beosztottjainak március 15-én, amit április 4-én vagy november 7-én kellett ledolgozniuk). Talán az 1848‒49-es forradalomban részt vett honvéd főhadnagy üknagyapai vér hajtotta az erdő közepén élő erdészt, hogy több mint 20 éven át gyűjtse – szinte megszállottan – a szabadságharc környéken fellelhető ereklyéit, amelyek betöltik az 1905-ben épült erdészház valamennyi helyiségét. A gyűjtemény 1991 óta „élő történelem óra” a Szent Hubertus Parkerdő látogatóinak, s a Vackor Vár Erdei Iskola vendégeinek.

 

Ünnep az erdőben

 

Az első hivatalos ünnepséget 1989-ben tartották, akkor alapították meg a Szabadságharc 1848‒49 Alapítványt, s azóta a KEFAG Zrt.-vel közös szervezésben zajlanak a megemlékezések. Az erdei ünnepségeknek a népszerű kecskeméti színművészek mellett több illusztris vendége volt már, mint Bessenyei Ferenc, Bubik István, Sasvári Sándor és Szörényi Levente.

 

Ha március 15, akkor Nyíri erdő! Vallja ezt az a három-négyezer ember, akik családostul jönnek tavaszt köszönteni a Kecskemét központjától 15 kilométerre fekvő erdei tisztásra, hogy méltón emlékezzenek, és maradandó élményt szerezzenek az ágyúdörgéstől és puskaropogástól hangos lovascsatában. A harcokat megelevenítik a Kiskun Huszár és Honvéd Hagyományőr Egyesület, valamint a Bács Megyei Huszár Bandérium és Tüzérüteg korhű öltözetet viselő lovas- és gyalogos katonái. A 1,5-2 órás műsor végén a Tűzön-Vízen Át Néptánc Egyesület tagjai nemcsak táncolnak, hanem táncba hívják a közönséget is.

 

Alkalom adódik ilyenkor, ahogyan a szűkebb, családiasabb körben zajló október 6-i megemlékezés alkalmával is (s e két ünnep között minden csütörtöktől vasárnapig 9-18 óráig), sétálni a Nyíri erdő csodás öreg tölgyei között és megtekinteni Szulyovszky László hagyatékát, amelyről így ír az erdész/gyűjtő a vendégkönyv nyitó lapján:

 

„A dicső 1848-as március 15-i szabadságharc emlékeit, ereklyéit bemutató gyűjteményünket a következőknek ajánljuk megtekintésre:

● Azoknak a fiataloknak, akikkel elfelejtették megtaníttatni az 1848-as szabadságharc hőseit.

● Azoknak a középkorúaknak, akik majdnem elfelejtették ezt a dicső, szent ünnepünket.

● Azoknak végül, akik tudatosan ki akarták irtani belőlünk, el akarták velünk felejtetni a magyar nemzet legszebb ünnepét!

 

Egyszóval minden magyar embernek hazafias szeretettel.”

 

 

Fesztiválok a főtéren

 

A Tűzön-Vízen Át Egyesülettel az immár négy alkalommal megrendezett Kecskefőző Fesztiválon szintén együttműködik az erdőgazdaság, évről évre biztosítva a tűzrevalót a bográcsokban rotyogó kecskeételek alá. Kecskemét város főterén civil kezdeményezésre tavaly tavasszal és ősszel egyaránt megszervezték a Hírös Hagyományok ünnepi vásárát, a Garabót, amelynek mindkét alkalommal kiállítói voltunk. A vásározó közönség a magyar élelmiszerek és egyéb termék nagy választéka között Juniperus Parkerdészetünk dísznövényeivel is megtölthette garabóit, miközben tájékozódhatott erdei iskolai programjainkról, erdőgazdasági szolgáltatásainkról.

 

 

 

De mi is a garabó? Kecskemét környékén a négyszögletes fonott kézikosarat nevezik így (www.garabo.hu). 1991 óta Kecskemét város több mint tízezer európai gyermeket látott vendégül az Európa Jövője Egyesület jóvoltából a kétévente megrendezésre kerülő Európa Jövője Nemzetközi Gyermektalálkozón, amely a CSIPERO nevet kapta.

 

 

A 30 ország 100 településéről érkező gyermekeket kecskeméti iskolások kalauzolják városunkban. A gyermekek feladata, hogy hozzanak magukkal nyelvi nehézségek nélkül átadható kulturális ajándékot; zenét, táncot, műsort. A külföldi gyerekek családoknál laknak, majd a következő évben náluk „vendégeskednek” a magyar diákok. Az egyhetes rendezvény szombati napját a házigazdák és vendégeik minden alkalommal piknikezéssel és rengeteg izgalmas programmal töltik a KEFAG Zrt. Juniperus Parkerdészetének kezelésében lévő Csalánosi Parkerdőben (www.csipero.hu).

 

Újvilág Passió

 

Azt már Shakespeare is megmondta, hogy „színház az egész világ”, de hogy egy arborétum is az, azt Cseke Péter, a Kecskeméti Katona József Színház igazgatója álmodta meg.

 

A Kecskemét Táncegyütt es táncosaival, s néhány önkéntes statisztával kibővült színtársulat tavaly júniusban hagyományteremtő szándékkal adta elő a Jézus szenvedéstörténetét (kicsit másképp) bemutató Újvilág Passiót a társaságunk fenntartásában működő, 25. jubileumát ünneplő Kecskeméti Arborétumban.

 

A Mária-kápolna mellett felállított díszlet méltó helyszínnek bizonyult egy olyan darabhoz, amelynek üzenete a ma annyira hiányzó érték: a remény, hogy létezik egy hely, ahol minden ember hisz és a legfőbb mozgatórugó a szeretet. (A Cseke Péterrel készült interjút is elolvashatják weboldalunkon.)

 

Kecskemétre kéne menni…

 

Most csak egy virtuális utazásra hívom a kedves olvasókat, de ha tetszett, húzzanak bakancsot, vegyék fel a hátizsákot (vagy üljenek kocsiba, buszra, vonatra, kerékpárra, esetleg lóra), s ismerjék meg Petőfi Sándor alföldjének „tengersík vidékit”, járjanak Kodály Zoltán vagy Rózsa Sándor nyomában! S ha elfáradtak, pihenjenek meg a KEFAG Zrt. által üzemeltetett szálláshelyeken!

 

Kezdjük a sort a megyeszékhellyel, irány Kecskemét! A régi mezőváros egykori piaca most a város különleges épületekkel övezett főtere, ahol a szecessziós építészet egyik remeke, a Városháza mellett karnyújtásnyira található a Nagytemplom, a Református, az Evangélikus és a Barátok temploma. Rövid sétával elérhető a Kecskeméti Katona József Színház, a Kecskeméti Képtárnak otthont adó Cifra Palota, valamint a Tudomány és Technika Házaként működő egykori Zsinagóga. Számos múzeum és kiállítás kínál még kulturális élményeket, és nem érdemes kihagyni a vadonatúj Kecskeméti Fürdő vagy a Gokart Stadion nyújtott a élvezeteket sem (www.visitkecskemet.hu).

 

A városnézésben megfáradt utazók színvonalas szálláshelyek közül válogathatnak helyben is, de ha csendes elvonulásra vágynak, érdemes a központtól 15 kilométerre lévő Vackor Vár Erdei Iskolát felkeresni. Miután körbesétáltak a város É-Ny-i szélén 62 hektáron elterülő Kecskeméti Arborétum ösvényein (www.kecskemetiarboretum.hu), a zöld jelzésű Kápolnák útján akár egy könnyű (10 km-es) túrával is kijuthatnak a Nyíri erdőbe. A Vackor Vár alapvetően (tanítási időben) erdei iskolaként működik a csaknem 1200 hektáros vadaskertből lekerített közel 80 hektáron, azonban a „gyermekmentes” időszakokban 46 főnek kínálunk lehetőséget íjászattal, kenyérsütéssel, néphagyományokkal megfűszerezett konferenciák, csapatépítő tréningek és egyéb rendezvények megtartására. A 8-18 éves korosztályt az utóbbi 10 évben rendkívül népszerű nyári táborainkba várjuk (www.vackorvar.hu)!

 

A vizek szerelmeseinek

 

A víz közelébe vágyó utazóknak, a horgászat kedvelőinek, akik szeretik az önellátó szálláshelyeket, érdemes kipróbálni ‒ Kecskeméttől 25 km-re Keletre ‒ a 13 főt befogadó Tőserdő Kastély Üdülőt a Holt-Tisza partján. Az üdülő kiváló helyszíne családi rendezvényeknek, baráti összejöveteleknek, kisebb konferenciáknak, értekezleteknek, szabadtéri rendezvényeknek egyaránt. Programlehetőségek a közelben: strandolásra és bátorságpróbára Tősfürdő és Kalandpark, fürdőzésre Cserkeszőlő, Tiszakécske vagy Kerekdomb, kirándulásra pedig a teljes egészében felújított Árpád-kori falu és földvár Tiszaalpáron, vagy a tiszaugi Tájház, amely a hagyomány szerint II. Rákóczi Ferenc kedvelt vadászkastélya volt.

 

Nem csak vadászoknak

 

A megyeszékhelytől dél felé haladva érdemes betérni Bugacra, s a ménesek és csikósok által kavart port leöblíteni, illetve a bugaci konyha házias ízeit megkóstolni a Bucka Szállóban, vagy az exkluzív Bugaci Vadászházban. Amennyiben a gyaloglást részesítik előnyben, akkor a Leskowsky Albert emléktúra útvonalát követve is eljuthatnak Bugacra. A Bucka Szálló szomszédságában lévő Alföldfásítási Múzeumunkban megismerhetik a kiskunsági erdőgazdálkodás múltját és nehézségeit.


Amennyiben a Szekszárdról induló Alföldi Kék Túra nyomvonalán haladva teszik próbára erőnlétüket, térjenek le megpihenni a Kelebia‒Tompa határán lévő első osztályú Sáskalaposi Vadászházunkba. Programajánlatok a környéken a vadászaton túl: Tompai Szent Anna templom, kiskunhalasi Csipkeház és Csipkemúzeum, Szent Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdő, és a határon túl Szabadka városa.


Határtalan élményeket kívánunk Bács-Kiskun megyében, a KEFAG Zrt. területén!


A cikk A mi erdőnk 2013/01. számában jelent meg.

Utoljára frissítve: 2013-02-25 14:28:55

További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Az üzleti infrastruktúra-fejlesztés alapja, a rendszerintegráció
Míg az elmúlt időszakban csupán drága, hosszadalmas middleware-ek általi fejlesztésekkel lehetett megoldani az integrációt, addig napjainkban elérhető egy biztonságosabb,...
2024-04-09 19:05:49, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A használt laptopok piacán számos márkával találkozhatunk, de főleg a legnagyobbak jól bejáratott sorozatai tű...
Bővebben >>