. Ma Irén napja van.
Vendégcsalogató hagyományok Bács-Kiskunban
2013-02-25 13:45:23
Vendégcsalogató hagyományok Bács-Kiskunban

Vendégcsalogató hagyományok Bács-Kiskunban

LAPSZEMLE: Bács-Kiskun megye, valamint Kecskemét és környéke városmarketingje szempontjából briliáns írás jelent meg a „Mi erdőnk” című kiadványban. A cikket egyébként is szívesen közölnénk, azonban annál inkább megtesszük ezt, mert a szerző a Kecskeméti Hírhatár média partnere, a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. PR referense, Makra Zsuzsanna. A magunk részéről csak gratulálni tudunk...

Szemben a sokak által gondolt tévhittel, az erdészek, erdőgazdálkodók tevékenysége messze több annál, hogy az erdőt járják, és kivágatják a fákat - írja Makra Zsuzsanna. Sőt, az alaphivatásuk is egyre összetettebb, az erdőgazdálkodáson, természet- és környezetvédelmen kívül mind nagyobb hangsúlyt kapnak benne a közjóléti feladatok. A KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. munkatársainak szerepvállalása pedig talán még ezeken is túlmutat. Lássuk a példákat!

 

Évekig jártam ki a hetényegyházi Nyíri erdőbe március 15-én és október 6-án, mit sem tudva arról, hogy ezeket az ünnepi megemlékezéseket egy erdész szervezi… Szulyovszky László kerületvezető erdész már akkor ünnepelt munkatársaival, amikor ez még tilos volt (1972-től szabadnapot adott beosztottjainak március 15-én, amit április 4-én vagy november 7-én kellett ledolgozniuk). Talán az 1848‒49-es forradalomban részt vett honvéd főhadnagy üknagyapai vér hajtotta az erdő közepén élő erdészt, hogy több mint 20 éven át gyűjtse – szinte megszállottan – a szabadságharc környéken fellelhető ereklyéit, amelyek betöltik az 1905-ben épült erdészház valamennyi helyiségét. A gyűjtemény 1991 óta „élő történelem óra” a Szent Hubertus Parkerdő látogatóinak, s a Vackor Vár Erdei Iskola vendégeinek.

 

Ünnep az erdőben

 

Az első hivatalos ünnepséget 1989-ben tartották, akkor alapították meg a Szabadságharc 1848‒49 Alapítványt, s azóta a KEFAG Zrt.-vel közös szervezésben zajlanak a megemlékezések. Az erdei ünnepségeknek a népszerű kecskeméti színművészek mellett több illusztris vendége volt már, mint Bessenyei Ferenc, Bubik István, Sasvári Sándor és Szörényi Levente.

 

Ha március 15, akkor Nyíri erdő! Vallja ezt az a három-négyezer ember, akik családostul jönnek tavaszt köszönteni a Kecskemét központjától 15 kilométerre fekvő erdei tisztásra, hogy méltón emlékezzenek, és maradandó élményt szerezzenek az ágyúdörgéstől és puskaropogástól hangos lovascsatában. A harcokat megelevenítik a Kiskun Huszár és Honvéd Hagyományőr Egyesület, valamint a Bács Megyei Huszár Bandérium és Tüzérüteg korhű öltözetet viselő lovas- és gyalogos katonái. A 1,5-2 órás műsor végén a Tűzön-Vízen Át Néptánc Egyesület tagjai nemcsak táncolnak, hanem táncba hívják a közönséget is.

 

Alkalom adódik ilyenkor, ahogyan a szűkebb, családiasabb körben zajló október 6-i megemlékezés alkalmával is (s e két ünnep között minden csütörtöktől vasárnapig 9-18 óráig), sétálni a Nyíri erdő csodás öreg tölgyei között és megtekinteni Szulyovszky László hagyatékát, amelyről így ír az erdész/gyűjtő a vendégkönyv nyitó lapján:

 

„A dicső 1848-as március 15-i szabadságharc emlékeit, ereklyéit bemutató gyűjteményünket a következőknek ajánljuk megtekintésre:

● Azoknak a fiataloknak, akikkel elfelejtették megtaníttatni az 1848-as szabadságharc hőseit.

● Azoknak a középkorúaknak, akik majdnem elfelejtették ezt a dicső, szent ünnepünket.

● Azoknak végül, akik tudatosan ki akarták irtani belőlünk, el akarták velünk felejtetni a magyar nemzet legszebb ünnepét!

 

Egyszóval minden magyar embernek hazafias szeretettel.”

 

 

Fesztiválok a főtéren

 

A Tűzön-Vízen Át Egyesülettel az immár négy alkalommal megrendezett Kecskefőző Fesztiválon szintén együttműködik az erdőgazdaság, évről évre biztosítva a tűzrevalót a bográcsokban rotyogó kecskeételek alá. Kecskemét város főterén civil kezdeményezésre tavaly tavasszal és ősszel egyaránt megszervezték a Hírös Hagyományok ünnepi vásárát, a Garabót, amelynek mindkét alkalommal kiállítói voltunk. A vásározó közönség a magyar élelmiszerek és egyéb termék nagy választéka között Juniperus Parkerdészetünk dísznövényeivel is megtölthette garabóit, miközben tájékozódhatott erdei iskolai programjainkról, erdőgazdasági szolgáltatásainkról.

 

 

 

De mi is a garabó? Kecskemét környékén a négyszögletes fonott kézikosarat nevezik így (www.garabo.hu). 1991 óta Kecskemét város több mint tízezer európai gyermeket látott vendégül az Európa Jövője Egyesület jóvoltából a kétévente megrendezésre kerülő Európa Jövője Nemzetközi Gyermektalálkozón, amely a CSIPERO nevet kapta.

 

 

A 30 ország 100 településéről érkező gyermekeket kecskeméti iskolások kalauzolják városunkban. A gyermekek feladata, hogy hozzanak magukkal nyelvi nehézségek nélkül átadható kulturális ajándékot; zenét, táncot, műsort. A külföldi gyerekek családoknál laknak, majd a következő évben náluk „vendégeskednek” a magyar diákok. Az egyhetes rendezvény szombati napját a házigazdák és vendégeik minden alkalommal piknikezéssel és rengeteg izgalmas programmal töltik a KEFAG Zrt. Juniperus Parkerdészetének kezelésében lévő Csalánosi Parkerdőben (www.csipero.hu).

 

Újvilág Passió

 

Azt már Shakespeare is megmondta, hogy „színház az egész világ”, de hogy egy arborétum is az, azt Cseke Péter, a Kecskeméti Katona József Színház igazgatója álmodta meg.

 

A Kecskemét Táncegyütt es táncosaival, s néhány önkéntes statisztával kibővült színtársulat tavaly júniusban hagyományteremtő szándékkal adta elő a Jézus szenvedéstörténetét (kicsit másképp) bemutató Újvilág Passiót a társaságunk fenntartásában működő, 25. jubileumát ünneplő Kecskeméti Arborétumban.

 

A Mária-kápolna mellett felállított díszlet méltó helyszínnek bizonyult egy olyan darabhoz, amelynek üzenete a ma annyira hiányzó érték: a remény, hogy létezik egy hely, ahol minden ember hisz és a legfőbb mozgatórugó a szeretet. (A Cseke Péterrel készült interjút is elolvashatják weboldalunkon.)

 

Kecskemétre kéne menni…

 

Most csak egy virtuális utazásra hívom a kedves olvasókat, de ha tetszett, húzzanak bakancsot, vegyék fel a hátizsákot (vagy üljenek kocsiba, buszra, vonatra, kerékpárra, esetleg lóra), s ismerjék meg Petőfi Sándor alföldjének „tengersík vidékit”, járjanak Kodály Zoltán vagy Rózsa Sándor nyomában! S ha elfáradtak, pihenjenek meg a KEFAG Zrt. által üzemeltetett szálláshelyeken!

 

Kezdjük a sort a megyeszékhellyel, irány Kecskemét! A régi mezőváros egykori piaca most a város különleges épületekkel övezett főtere, ahol a szecessziós építészet egyik remeke, a Városháza mellett karnyújtásnyira található a Nagytemplom, a Református, az Evangélikus és a Barátok temploma. Rövid sétával elérhető a Kecskeméti Katona József Színház, a Kecskeméti Képtárnak otthont adó Cifra Palota, valamint a Tudomány és Technika Házaként működő egykori Zsinagóga. Számos múzeum és kiállítás kínál még kulturális élményeket, és nem érdemes kihagyni a vadonatúj Kecskeméti Fürdő vagy a Gokart Stadion nyújtott a élvezeteket sem (www.visitkecskemet.hu).

 

A városnézésben megfáradt utazók színvonalas szálláshelyek közül válogathatnak helyben is, de ha csendes elvonulásra vágynak, érdemes a központtól 15 kilométerre lévő Vackor Vár Erdei Iskolát felkeresni. Miután körbesétáltak a város É-Ny-i szélén 62 hektáron elterülő Kecskeméti Arborétum ösvényein (www.kecskemetiarboretum.hu), a zöld jelzésű Kápolnák útján akár egy könnyű (10 km-es) túrával is kijuthatnak a Nyíri erdőbe. A Vackor Vár alapvetően (tanítási időben) erdei iskolaként működik a csaknem 1200 hektáros vadaskertből lekerített közel 80 hektáron, azonban a „gyermekmentes” időszakokban 46 főnek kínálunk lehetőséget íjászattal, kenyérsütéssel, néphagyományokkal megfűszerezett konferenciák, csapatépítő tréningek és egyéb rendezvények megtartására. A 8-18 éves korosztályt az utóbbi 10 évben rendkívül népszerű nyári táborainkba várjuk (www.vackorvar.hu)!

 

A vizek szerelmeseinek

 

A víz közelébe vágyó utazóknak, a horgászat kedvelőinek, akik szeretik az önellátó szálláshelyeket, érdemes kipróbálni ‒ Kecskeméttől 25 km-re Keletre ‒ a 13 főt befogadó Tőserdő Kastély Üdülőt a Holt-Tisza partján. Az üdülő kiváló helyszíne családi rendezvényeknek, baráti összejöveteleknek, kisebb konferenciáknak, értekezleteknek, szabadtéri rendezvényeknek egyaránt. Programlehetőségek a közelben: strandolásra és bátorságpróbára Tősfürdő és Kalandpark, fürdőzésre Cserkeszőlő, Tiszakécske vagy Kerekdomb, kirándulásra pedig a teljes egészében felújított Árpád-kori falu és földvár Tiszaalpáron, vagy a tiszaugi Tájház, amely a hagyomány szerint II. Rákóczi Ferenc kedvelt vadászkastélya volt.

 

Nem csak vadászoknak

 

A megyeszékhelytől dél felé haladva érdemes betérni Bugacra, s a ménesek és csikósok által kavart port leöblíteni, illetve a bugaci konyha házias ízeit megkóstolni a Bucka Szállóban, vagy az exkluzív Bugaci Vadászházban. Amennyiben a gyaloglást részesítik előnyben, akkor a Leskowsky Albert emléktúra útvonalát követve is eljuthatnak Bugacra. A Bucka Szálló szomszédságában lévő Alföldfásítási Múzeumunkban megismerhetik a kiskunsági erdőgazdálkodás múltját és nehézségeit.


Amennyiben a Szekszárdról induló Alföldi Kék Túra nyomvonalán haladva teszik próbára erőnlétüket, térjenek le megpihenni a Kelebia‒Tompa határán lévő első osztályú Sáskalaposi Vadászházunkba. Programajánlatok a környéken a vadászaton túl: Tompai Szent Anna templom, kiskunhalasi Csipkeház és Csipkemúzeum, Szent Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdő, és a határon túl Szabadka városa.


Határtalan élményeket kívánunk Bács-Kiskun megyében, a KEFAG Zrt. területén!


A cikk A mi erdőnk 2013/01. számában jelent meg.

Utoljára frissítve: 2013-02-25 14:28:55

További híreink
GYORSHÍR: Kiemelt járműipari központ Kecskemét
A kormány kiemelt járműipari központtá nyilvánította Kecskemét térségét. A kormányhatározat kedden lép hatályba.
2018-03-23 12:28:19, Hírek, Fókuszban Bővebben
Új nappali ellátást biztosító telephelyet építenek Homokbányán
Megállíthatatlanul folytatódik Kecskemét Homokbányai városrészének fejlődése.
2018-03-12 17:33:20, Hírek, Fókuszban Bővebben
Márciusban újra lesz Nőnek lenni jó konferencia a Kamarában
A hetedik Nőnek lenni jó konferencián a Generációk témaköre kerül a középpontba nagyszerű előadók és fotósok segítségével a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamaráb...
2018-03-07 04:55:26, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Rablás és súlyos testi sértés miatt vádat emeltek egy nő ellen, aki tavaly szeptemberben üvegpalackkal támadt ...
Bővebben >>