. Ma Zita napja van.
Területfejlesztés - száz százalékos támogatottságú fejlesztésű projektek
2015-02-27 07:04:19
Területfejlesztés - száz százalékos támogatottságú fejlesztésű projektek

Területfejlesztés - száz százalékos támogatottságú fejlesztésű projektek

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban Bács-Kiskun megye rendelkezésére álló 63 milliárd forintnál az önkormányzati beruházások jelentős részéhez nem kell majd saját erő. Azaz száz százalékos támogatottságúak lesznek - jelentette be a jó hírt Rideg László, a megyei közgyűlés elnöke a Kecskemét Járási polgármesterek csütörtök délelőtti találkozóján, a megyeházán. Az összejövetel az első eseménye volt annak a „körútnak", amelyen a következő napokban valamennyi járás polgármesterével találkozik majd az elnök.

A munkacsoport megbeszélések menetrendje a következő lesz: február 26-án a kecskeméti és a kunszentmiklósi, március 4-én a kiskunmajsai és a tiszakécskei, március 5-én a kiskőrösi, március 9-én a kiskunhalasi és a kalocsai, március 10-én a jánoshalmi és a kiskunfélegyházi, március 11-én pedig a bácsalmási és a bajai járásokban egyeztet a helyi döntéshozókkal a projektek tartalmáról és ütemezéséről a megye vezetése.

 

ITT MEGTEKINTHETIK A KÉPGALÉRIÁT!


- A polgármester-találkozók célja az, hogy újratárgyaljuk a Területfejlesztési Programunk lehetőségeit a járásokkal - nyilatkozta hírportálunknak Rideg László. A megyei vezetés ugyanis két éve már összegyűjtötte az igényeket a településektől: ebben élen járt Bács-Kiskun megye a többi megyéhez képest. Olyannyira, hogy külön stáb foglalkozott akkor azzal, hogy a járási székhelyeken összegyűjtsék a projektelképzeléseket.

- Tavaly őszig ilyenformán mintegy 1.700 projektötlet gyűlt össze - részletezte Rideg László. - Az önkormányzati választások során azonban Bács-Kiskun megyében a polgármesterek egyharmada új személy lett. Ők nyilvánvalóan áttekintették az elődök terveit és ennek során sok helyen cserélődtek a tervek. Jelenleg mintegy 2 ezer projektötletnél tartunk. Ezekből áll majd össze a megyei területfejlesztési terv, új nevén az Integrált Területi Program (ITP).

Közismert, hogy Bács-Kiskun megye esetében is a projektek egyik része a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében, míg másik része az ágazati operatív programokban kaphat majd támogatást. A TOP keretében megvalósítandó projekteknek -  több mint 63 milliárd forint értékben - a Bács-Kiskun Megyei Integrált Területi Program (ITP) ad keretet. Ezt a dokumentumot a korábban említett helyi egyeztetéseket követően a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés fogadja majd el.

A fejlesztési program és a vele járó 63 milliárd forint 7 évre vonatkozik. Rideg László kiemelte, hogy a 63 milliárddal Bács-Kiskun megye a megyék között a harmadik.

- Mire lehet ezt fordítani? - tette fel a kérdést a megyei elnök. - Ez a pénz a következő 7 évben zömmel az önkormányzati fejlesztésekre, a civil szférára és az egyházakra fordítható. Ez az az összeg, ami biztosan itt marad Bács-Kiskunban. Hozzátenném, hogy az összes többi operatív program ettől függetlenül létezik továbbra is, tehát minden önkormányzat pályázhat még ezen kívül is másra, főként gazdaságfejlesztésre. De például valamennyi önkormányzati beruházás, ami nem termel hasznot - legyen az óvoda, bölcsőde, vagy iskolaépítés, az energiahatékonyság növelése - kizárólag csak ebből a megyei keretből részesülhet.

A polgármestereket részben a fentiekről tájékoztatják a találkozókon, részben pedig a jó hírt közlik velük: a jövedelmet nem termelő fejlesztések - az önkormányzati fejlesztések döntő része ilyen - várhatóan száz százalékos támogatottságúak lesznek majd.

- A megbeszéléseken persze az is szóba kerül, hogy ennek függvényében nézzék át a települések a beadott ötleteiket, pályázataikat, és pontosítsanak - folytatta Rideg László. Erre pedig azért van szükség, mert a 63 milliárdra jelenleg négyszeres igényt nyújtottak be a polgármesterek. Ami nyilvánvalóan kompromisszumokra készteti majd a döntéshozókat: a településeken és a megyében is.

- Mi mindenképpen azt szeretnénk, ha minél előbb megvalósulhatnának a fejlesztési ötletek. Az viszont sajnos nem fog menni, hogy mindenki egyszerre valósíthassa meg a pályázatait - mondta a találkozón részt vett 15 polgármesternek Rideg László. Kecskemét polgármestere ugyanis nem volt jelen a csütörtök délelőtti megbeszélésen, mivel a megyei jogú városnak saját kerete van: önállóan tervezi a fejlesztéseket a számára a következő 7 évben biztosított 23 milliárd forintnyi forrásból.

Utoljára frissítve: 2015-02-27 07:05:39

További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Az üzleti infrastruktúra-fejlesztés alapja, a rendszerintegráció
Míg az elmúlt időszakban csupán drága, hosszadalmas middleware-ek általi fejlesztésekkel lehetett megoldani az integrációt, addig napjainkban elérhető egy biztonságosabb,...
2024-04-09 19:05:49, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A használt laptopok piacán számos márkával találkozhatunk, de főleg a legnagyobbak jól bejáratott sorozatai tű...
Bővebben >>