. Ma Ervin napja van.
Szent István-napi ünnepség Tiszakécskén
2014-08-22 06:28:24
Szent István-napi ünnepség Tiszakécskén

Szent István-napi ünnepség Tiszakécskén

Jubileumi testvérvárosi kapcsolatokat ünnepeltek és városi kitüntetetteket is köszöntöttek Tiszakécskén az augusztus 20-i Szent István-napi rendezvényen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Az államalapítás ünnepén ezúttal az Arany János Művelődési Központban tartották meg a szervezők a városi ünnepséget a hét derekán tapasztalható szeszélyes időjárás miatt.

 

A rendezvény a Himnusz közös eléneklésével kezdődött, majd Kovács Ernő, Bács-Kiskun megyei kormánymegbízott mondta el ünnepi beszédét. A város volt polgármestere elsőként a megjelent vendégeket köszöntötte, majd történelmi áttekintéssel emlékezett meg az államalapító Szent István királyról. Beszédében kiemelte augusztus 20. az új kenyér ünnepe is, amely maga az „élet”:

 

,,Ha van kenyér, nagy baj nem lehet. Éppen ezért tisztelettel és megbecsüléssel kell gondolnunk arra, aki felszántotta a földet, elvetette a gabonát, óvta és gondozta. A beért kalászt levágta, kicsépelte és magtárba vitte. De azokra is, akik megőrölték, a lisztet bedagasztották, a kenyeret éjt nappallá téve számunkra megsütötték. Legyen áldott az ő munkájuk és biztosítsa fennmaradásunkat még további évezredeken keresztül a Kárpát-medencében.”


Ezt követően Lübbecke és Gyimesfelsőlok testvértelepülések meghívott delegáltjainak címzett gondolatok következtek:

 

KATTINTSON A KÉPRE A GALÉRIA MEGNYITÁSÁHOZ!

 

,,Ma településeink testvérkapcsolatának 25. és 20. évfordulóján visszagondolunk az eltelt hosszú évekre. A régi képeken az is látszik, hogy mi mennyit változtunk és persze változott a környezet, a települések arculata is. Csak egy nem, az a gondolat, amellyel kimondjuk, hogy a nagy távolságok ellenére is, jó ötlet volt a kapcsolat ilyen magas szintű ápolása.”

 

Kovács Ernő megemlékezett a települések közötti együttműködés kezdetéről, a lübbeckei sportkapcsolat kialakulásáról, kiemelve ebben Ernst Ober-Entgelmeier szerepét, akit az ünnepség későbbi részében Tiszakécske város díszpolgárává neveztek ki. A német testvértelepüléssel kapcsolatban a Találkozások Házának megépüléséről is szót ejtett, amely épület még sokáig fogja szolgálni a két település polgárainak együttműködését.

 

A lübbeckeikkel kapcsolatos gondolatok után a szintén a helyszínen helyet foglaló gyimesfelsőloki vendégekhez szólt megyénk kormánymegbízottja:

 

,,Amikor Tóth Dezső polgármester és Póra András akkori alpolgármester 1994. november 18-án aláírta a testvértelepülésről szóló dokumentumot Gyimesfelsőlokon, nem gondoltuk, hogy majd ez a 20 esztendő ilyen gyorsan elszáll. Jó, hogy megérhettük azt a sok találkozást, amit együtt, boldogságban és szeretetben eltöltöttünk. Mindig örömmel gondolunk a kirándulásokra, a Gyilkos-tóhoz, a Békás szoroshoz, vagy a patakok partján a gyönyörű erdőkben, a nagy hegyek közötti piknikekre. És arra is, milyen jó, hogy két ember barátsága sokak barátságához vezet, amely remélem, még sokszor 20 évig tart majd. Póra András, aki ma nyugalmazott jegyző, „Tiszakécske Városért Díj” elismerésben részesül, mert őszinte szívvel aláírta, ápolta és segítette a két település testvérkapcsolatát. Köszönöm minden gyimesfelsőlokinak, aki részt vett az eltelt évek alatt a kécskei kapcsolatban.”

 

Csapatzászlót kaptak a tiszakécskei önkormányzati tűzoltók

 

Kovács Ernő beszédében fontos helyet szánt egy rangos városi elismerés bejelentésének:

 

,,A magyar társadalom legmegbízhatóbb, legsegítőkészebb csoportja a tűzoltók. A tiszakécskei tűzoltók ezek közül is kiemelkednek, hiszen a hétköznapi munkájuk és versenyek alkalmával azt bizonyítják, hogy a hivatásos társaiknál  is jobban felkészültek, elszántabbak, hogy megvédjenek, megmentsenek bennünket. Rendkívüli időjárási körülmények között, belvizek, árvizek esetén az eltelt 16 éves polgármesterségem ideje alatt mindig számíthattam munkájukra, amiért csapatzászlót adományozok részükre. Munkájukat mindannyiunk nevében köszönöm.”


A csapatzászlót a kitüntető díjak átadásakor Kovács Ernő nyújtotta át Eszes Béla, tűzoltóparancsnoknak.

 

Tovább folytatódnak a fejlesztések

 

Beszéde további részében Tiszakécske júliusban leköszönő polgármestere az eltelt egy év eredményeiről, terveiről tájékoztatta a megjelenteket:

 

,,1998-ban – 56 millió forint hiánnyal vettem át a város irányítását, ma 1 milliárd 275 millió forint a város tartaléka úgy, hogy soha ennyi utat, közterületet, parkot, szennyvízcsatornát, csapadékvíz elvezetést, gátat nem építettek a településen. Még senki nem épített saját erőből, hitelek nélkül iskolát. Mi ezt is megtettük Tiszabögön a külterületi, tanyasi gyerekek érdekében. De felújítottuk óvodáinkat és minden óvodáskorú gyereknek biztosítottuk az ellátást a kezdeti nehézségeink ellenére is.


Fejlesztettük a szakrendeléseket, a család- és gyermekvédelmet, a szociális ellátást és étkezést, rövidesen átadásra kerül az új bentlakásos intézmény is.


A termelők és vásárlók érdekében új piaccsarnokot építettünk, mire megjön a rossz idő, birtokba vehetik a kécskeiek és az idelátogató turisták is.


Ígéretemhez híven felújításra került a Kerekdombi Termálfürdő az ott élők és az üdülőtulajdonosok nagy örömére.


Elkészült az első szálloda, amely rendkívül nagy jelentőségű az idegenforgalom és persze a város számára is.


Településünk mindig szép és rendezett. A Városgondnokság vezetői, dolgozói, és a közmunkások, valamint a város lakossága munkájának eredménye ez, és köszönet érte.


A Szabad-strand messziről idecsalja a pihenni vágyókat, a Holt-Tisza a horgászokat hívogatja nagy halaival és szép környezetével, de elkezdődött a bővítés is, amit saját pénzből fogunk megvalósítani III-as, IV-es szakaszon.


Rövidesen felújításra kerül a leghosszabb külterületi út, a Hajtó út. Belterületen minden út aszfaltos lesz, ahol a szennyvizet elvezettük. A városháza felújítása után eredeti állapotában felújításra kerül a könyvtár is. Új járdák is épülnek a Tisza-parti üdülőterületen, a Szabolcska úton, a Béke és a Kőrösi úton, valamint a Kossuth utcán a közbeszerzés lezárása után.


Pályázatunk újra indult az Egészségügyi Központ, a Művelődési Ház, Diákotthon és a felső tagozat felújítására. A bekerülési költség 500 millió forint.


Szeptemberben döntenek a Sportliget közel 1 milliárdos pályázatáról, amely lehetőséget ad a családoknak a szabadidő sportos eltöltésére. Miközben a fiatalokra is számítunk,  akik már most, tizenévesen nemzetközi sikereket is elérnek. Rájuk is büszkék vagyunk az ő mai életük a mi öregkorunkkal szoros összefüggésben áll.


Még ebben az évben felújításra kerül a Sportliget öltöző épületének tetőszerkezete és elkészül az Ókécskei tornaterem mellett a csónakázó tó is, a Városi Sportegyesület sikeres pályázatának köszönhetően.


Városunk járási székhely lett, egyben tanügy-igazgatási központ, sok további fejlesztési lehetőséggel. Napokon belül elindul állami támogatással a Kormányablak építése a Járási Hivatal mellett, ahol az emeleten 12 önkormányzati lakás is épül. 


Befejeződött a Mentőállomás felújítása és megérkezett az új mentőautó is, amely nagyobb biztonságot jelent a betegek számára a gyorsabb kórházi betegellátás eléréséhez.


Tovább folytatódik a Kecskemét és Tiszakécske közötti út felújítása, amelynek végcélja a Kecskemét-Szolnok közötti teljes út kiszélesítése és átépítése.


Ezekben az eredményekben nagyon sok ember munkája benne van. Hiszen csak összefogással, odaadással és közös erővel érhettük el ezt a kimagasló teljesítményt, amit köszönök munkatársaimnak és képviselő-társaimnak, az intézmények vezetőinek és dolgozóinak, a közhasznú foglalkoztatottaknak, gyárak és cégek vezetőinek, alkalmazottainak, az idegenforgalomban és vendéglátásban dolgozóknak. Egyszóval minden tiszakécskei polgárnak.


A változásoknak nincs is vége.  Az új kormánybiztosi megbízatásom miatt vezetni nem, csak segíteni tudom szülővárosomat, ahogy ezt parlamenti képviselőként is tettem az ANDRITZ-os vagy idegenforgalmi pályázatoknál vagy az önálló járási székhelyek kialakításánál.


Választások következnek. Kérem, támogassák azokat az alpolgármestereket és képviselőket, akik eddig is sikeresen részt vettek a város irányításában, és azt a polgármester jelöltet, akinek én magam is minden erőmmel segíteni fogok, hogy városunk továbbra is sikeres maradhasson. Összefogás nélkül minden a semmibe veszhet, amit eddig elértünk."

 

,,Tiszakécske büszke lehet az elmúlt években történő fejlődésére”

 

Kovács Ernő beszéde után Eckhard Witte Lübbecke polgármestere állt a mikrofon mögé, hogy a jeles jubileum alkalmából megossza gondolatait a helyet foglalókkal. A német település vezetője elsőként elmondta; óriási megtiszteltetés számára, hogy a magyar nemzeti ünnepen Tiszakécske vendégszeretetét élvezheti, majd Német- és Magyarország közös történelméről, nemzeti értékeinkről beszélt. A 25 éves jubileumi együttműködéssel kapcsolatban Eckhard Witte kihangsúlyozta; Tiszakécske büszke lehet az elmúlt években történő fejlődésére és büszkeséggel tölti el, hogy ezzel a településsel állnak testvérvárosi kapcsolatban.

 

Teret neveztek el Tiszakécskéről Lübbeckében

 

Ezután került sor a lübbeckei polgármester a két település szempontjából történelmi jelentőségű bejelentésére: Lübbecke város központjában, a település egyik leglátogatottabb részén, a német város önkormányzatának döntése alapján, teret neveztek el Tiszakécskéről. A bejelentést hosszú vastaps követte a művelődési központ színháztermében.

       

KATTINTSON A KÉPRE A GALÉRIA MEGNYITÁSÁHOZ!

 

Beszéde végén Eckhard Witte személyes ajándékkal köszöntötte Kovács Ernőt, az elmúlt esztendők, a közös élmények, a barátság emlékére.

 

,,Tiszakécske karon fogta Gyimesfelsőlokot és nem ereszti el már húsz éve”

 

Az ünnepségen beszédet mondott Timár Zsombor László Gyimesfelsőlok polgármestere is, aki nagy ünnepnek nevezte azt a húsz évvel ezelőtti napot, amikor ,,felkarolta településüket egy nagyobb város, Tiszakécske”.

 

,,Jó érzés tölt el, mikor látjuk, hogy az anyaországban még mindig élünk a szívekben”- hangsúlyozta az erdélyi község polgármestere, majd mindenkinek köszönetet mondott, aki a testvérkapcsolatokat ápolta az elmúlt húsz esztendőben. Timár Zsombor örömét fejezte ki a magyar kormány azon lépésének, amelynek köszönhetően az erdélyiek magyar állampolgárságot igényelhetnek. Végezetül ajándékot adott át Dr. Polyák Józsefnek, Tiszakécske alpolgármesterének, majd jó egészséget és kitartást kívánt a város vezetésének, hogy a jövőben is ilyen szépen fejlődhessen Tiszakécske.

 

A nézőközönség ezt követően a gyimesfelsőloki Kisice Néptánccsoport előadását tekinthette meg, majd a kenyérszentelés pillanatai következtek. Az új kenyeret Hegedűs Béla esperes és Nagy Attila, a Kecskeméti Piarista Iskola igazgatója áldotta meg. Ezután újra zenés műsorszám következett a Boróka zenekar előadásában.

 

Tóth Dezső, önkormányzati képviselő Gyimesfelsőlok díszpolgára lett

 

A rendezvény további részében kitüntető díjak átadására került sor. Elsőként Timár Zsombor László díszpolgári címet adományozott Tóth Dezsőnek, akinek elévülhetetlen érdemei vannak a két település közötti testvérkapcsolat kialakításában és ápolásában. A tiszakécskei önkormányzat jelenlegi képviselője 1994. november 18-án írta alá az erdélyi községben a testvérvárosi kapcsolatokról szóló dokumentumot.

 

Gyimesfelsőlok polgármestere kitüntető oklevelet adott még át Balla Sándornak, aki az erdélyi Lépések Színekben és Formákban Alapítványt hosszú ideje támogatja, illetve ápolja a testvérvárosi kapcsolatokat.

 

Ernst Ober-Entgelmeier lett Tiszakécske díszpolgára

 

A Tiszakécske Város Önkormányzatának idei kitüntető díjait Dr. Polyák József, a település alpolgármestere adta át a kitüntetetteknek. Elsőként a lübbeckei Ernst Ober-Entgelmeiert szólították a színpadra, aki a Bács-Kiskun megyei település díszpolgári címét vehette át. A kitüntetett 27 éve fő szervezője és kapcsolattartója a két város együttműködésének. Ő készítette elő a testvérvárosi kapcsolatokról szóló dokumentum aláírását, illetve a mai napig szervezi a németországi és magyarországi találkozásokat.

 

A Tisza-parti település vezetősége Tiszakécske Városért Díjat adományozott Poóra Andrásnak, Gyimesfelsőlok nyugalmazott jegyzőjének, aki 1994. novemberében Tóth Dezsővel aláírta a testvérvárosi okiratot. Poóra András hosszú éveken keresztül szervezte és segítette a tiszakécskei csoportok fogadását, valamint jelentős érdemeket szerzett a kécskei Kiss Bálint Szakmunkásképző Iskola és a gyimesfelsőloki Szent Erzsébet Líceum közötti kapcsolat kialakításában.

 

Az idei esztendőben Tiszakécske Sport Díját Kiss Diána, a Topkids KSE fekete öves karatékája vehette át, aki ifjúsági Európa bajnokként, világbajnoki ezüstérmesként, országos bajnokként öregbítette az elmúlt évek során a település hírnevét.

 

Tiszakécske Város Egészségügyi és Szociális Díját az 1989-ben alakult Napfény Egészségvédő Egyesület kapta meg, melynek tagjai önkéntes közösséget alkotnak, az egészséges életmód, a betegségek megelőzése, illetve az ezzel kapcsolatos előadások szervezése fontos szegmensei tevékenységüknek.

 

Tiszakécske Város Közművelődési Díját a Tisza-Folk Alapítvány képviselői vehették át, akik megalakulásuk óta sokat tesznek a magyar népi kultúrában amatőr módon működő emberekért, a gyermekek és fiatalok népművészeti oktatásáért.

 

A Móricz Zsigmond Gimnázium pedagógusai Tiszakécske Város Közoktatási Díját kapták meg. Az intézmény a közelmúltban ünnepelte működésének ötvenedik évfordulóját, szerepe rendkívül meghatározó a város életében, hiszen az itt tanuló diákok lehetőséget kapnak a továbbtanulásra. Az elmúlt fél évszázadban jogászok, orvosok, közgazdászok, tanítók, tanárok köszönhetik diplomájukat a magas szintű gimnáziumi oktatásnak.

 

Tiszakécske Város Művészeti Díját a Móricz Zsigmond Oktatási Intézmény Alapfokú Művészeti Iskolájának pedagógusai kapták meg. Az iskola idén ünnepelte fennállásának harmincadik évfordulóját. Az intézményben folyó oktatás magas színvonalú és rendkívül eredményes.

 

Az ünnepség zárásaként a Szépkorúak Kórusának vezetésével énekelték el a jelenlévők a Szózatot.

szöveg: Sánta László

fotók: Csikós János

 

Utoljára frissítve: 2014-08-22 06:52:27

További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Az üzleti infrastruktúra-fejlesztés alapja, a rendszerintegráció
Míg az elmúlt időszakban csupán drága, hosszadalmas middleware-ek általi fejlesztésekkel lehetett megoldani az integrációt, addig napjainkban elérhető egy biztonságosabb,...
2024-04-09 19:05:49, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Bármilyen előzmény nélkül, mint derült égből a villámcsapás, én is úgy találkoztam először Magyar Péter nevéve...
Bővebben >>