. Ma Ervin napja van.
Széchenyi Kártya Program - 200 ezer vállalkozás nem tévedhet
2014-03-11 09:17:10
Széchenyi Kártya Program - 200 ezer vállalkozás nem tévedhet

Széchenyi Kártya Program - 200 ezer vállalkozás nem tévedhet

A KAVOSZ Zrt. által irányított és már 11 hitelintézetnél forgalmazott Széchenyi Kártya Program - részben az állami kamattámogatásnak köszönhetően - napjaink legsikeresebb vállalkozói finanszírozási megoldása – hangzott el a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a VOSZ Bács-Kiskun Megyei Szervezete, valamint a KAVOSZ Zrt. országjáró sorozatának Bács-Kiskun megyei rendezvényén, a megyei iparkamara székházának konferencia termében. A „Széchenyi Kártya Program - 200 ezer vállalkozás nem tévedhet!” című programon az előadások során kitértek arra is, hogy a vállalkozók által igénybe vehető hat hitelterméket már minden eddiginél alacsonyabb kamattal biztosítják.

 

A Bács-Kiskun megyei rendezvény házigazdái Gaál József, a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Versegi János, a VOSZ Bács-Kiskun Megyei Szervezetének elnöke – őt Dr. Lovas Dániel, a VOSZ megyei titkára képviselte – és Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója voltak. A konferencián részt vettek Dr. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés alelnöke, Szemereyné Pataki Klaudia országgyűlési képviselő, Kecskemét alpolgármestere, a Széchenyi Kártya Programban résztvevő Hitelintézetek képviselői, valamint nagy számban az érintett vállalkozók.

 

 

Gaál József, a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke stílusosan Gróf Széchenyi István programadó munkájából a „Hitel”-ből vett idézettel nyitotta meg a rendezvényt a Gróf Széchenyi István konferencia teremben. „A magyar nem bírja magát olyan jól, mint amennyire a körülményei engednék”. Majd néhány gondolatot mondott el a konferencia témája kapcsán a gazdaság és a kamara összefüggéséről.

 

 

- Ha hitelről beszélünk, akkor az soha nem öncélú, hanem egy adott vállalkozás életét, fejlődését, munkáját segítő erő – szögezte le Gaál József. Hozzátette: a kereskedelmi és iparkamara elmúlt évtizedes történetében az egyik fő cél, szempont pedig az volt, hogy a vállalkozásokat, a kamara tagjait, a magyar gazdaság szereplőit piachoz juttassa. Ez a tevékenység az elmúlt 3-4 évben csúcsosodott ki a leginkább olyan mértékben, melyre eddig még nem volt példa Magyarországon. Melyben rendkívül jó együttműködés alakult ki a kamara és a kormányzat között.

 

 

- Csak néhány területet említek: létrejött a Nemzeti Kereskedőház Zrt., megalakult a Kárpát-medencei-üzleti-hálózat, a kamarának számtalan vegyes kamarája és tagozata alakult, valamint rövidesen indul a belföldi piacok még jobb kiaknázását megcélzó beszállítói program. A kamara szándéka és terve, hogy a Paks II. beruházásba való magyar beszállítói kört szervezze, el kívánjuk érni, hogy az agrárium és az élelmiszer-feldolgozás gépi berendezéseit, eszközeit minél jelentősebb mértékben a magyar ipar adja, továbbá kiemelt területként kezeljük az innovációt is – sorolta a megyei kamara elnöke.  

 

 

Dr. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a magyar gazdaságot és annak jelenlegi helyzetét ismertető előadásának bevezetőjében leszögezte: a Széchenyi kártya nagy előnye, és a sikerének titka az, hogy mindig az adott gazdasági környezethez tudott igazodni. Fel tudta venni azt a ritmust, amit elvártak tőle a gazdaság és a vállalkozások. Az pedig, hogy jelenleg 1.7 százaléknál kezdődik a kamatszint, „mindenképpen elgondolkodtató” – mondta az elnök.      

 

 

Dr. Lovas Dániel a VOSZ nevében köszöntötte a program résztvevőit, majd Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója konkrét információkat nyújtott a konferencián résztvevő vállalkozások vezetőinek a hiteltermékekről. Elmondta, hogy a jegybanki alapkamat jelentős csökkenése és az állam által nyújtott támogatások következtében a program keretein belül igényelhető hitelkonstrukciók minden eddiginél alacsonyabb kamatokkal érhetők el a vállalkozások számára. Az olcsó hitelek lehetővé teszik - a napi likviditási problémák megoldásán túl - a válság miatt elhalasztott beruházások elindítását, a gépek, eszközök korszerűsítését, valamint tovább növelik a kkv-szektor uniós pályázatokon való részvételének esélyeit.

 

 

A hazai mikro-, kis- és középvállalkozások finanszírozási lehetőségeinek javítására létrehozott Széchenyi Kártya Program keretein belül hat különböző hiteltermék közül választhatják ki a vállalkozások a finanszírozási igényüknek megfelelő konstrukciót.

 

A Programban igényelhető hitelek egymásra épülnek és akár egyidejűleg, egyszerre is felhasználhatóak. A máig legnépszerűbb konstrukció, a Széchenyi Kártya „klasszik” szabadon felhasználható folyószámlahitel a már legalább egy éve működő mikro-, kis- és középvállalkozások átmeneti pénzügyi gondjainak megoldására szolgál. Az igénylők már 3 hét alatt akár 25 millió forint összegű szabadon felhasználható hitelhez juthatnak, gyors és egyszerűsített hitelbírálatot követően, csökkentett adminisztrációval. A folyószámlahitel jelenlegi évi nettó kamata 5,7%.

 

 

A Széchenyi Forgóeszközhitel akár 3 éves futamideje miatt kifejezetten forgóeszközök (alapanyagok, árukészletek) finanszírozására szolgál, igénylésével a vállalkozások egy egyszerűen elérhető és rugalmasan használható, államilag támogatott hitelhez juthatnak, jelenleg évi 5,7%* nettó kamat mellett. Az igényelhető hitel 1 millió forinttól maximum 25 millió forintig, 100 000 forintonként emelkedő összegű lehet.       

 

 

A Kormány 2013. május 1-jétől évi 5 százalékpont kamattámogatást biztosít a Széchenyi Beruházási Hitel, az uniós pályázatokhoz igényelhető Széchenyi Önerő Kiegészítő Hitel és a Széchenyi Támogatást Megelőlegező Hitel hitelszerződések teljes összegéhez, az adott ügylet futamidejének első három évére. A kedvező költségeknek, valamint a rugalmasabb feltételeknek köszönhetően a Széchenyi Beruházási hitel az MNB Növekedési Hitelprogramja mellett az egyik legkedvezőbb kondíciójú forrás a piacon, ami jó alternatívát kínál a kisebb cégek számára. A Széchenyi Beruházási Hitelből ingatlan megvásárlása, építése, fejlesztése, valamint nemcsak új, hanem használt gépek beszerzése is finanszírozható. A konstrukció 20 százalék önerővel, 1- 50 millió forint összegben, maximum 10 éves futamidőre igényelhető, akár 2 éves türelmi idővel. A Széchenyi Beruházási és a Széchenyi Önerő Kiegészítő hitelek jelenlegi évi nettó ügyleti kamata 2,2%*, a Széchenyi Támogatást megelőlegező Hitel évi nettó kamata jelenleg 1,7%.

 

 

Még olcsóbb lett az Agrár Széchenyi Kártya is, amelyhez a Vidékfejlesztési Minisztérium 4% kamattámogatást nyújt. Az agrárium igényeire szabott egyedülálló hitelkonstrukciót a mezőgazdasági termékek előállításával, feldolgozásával és forgalmazásával, erdő-, vad- és halgazdálkodással foglalkozó mezőgazdasági őstermelők, családi gazdálkodók, egyéni vállalkozók, illetve társas vállalkozásként működő kis- és középvállalkozások vehetik igénybe.

 

A konstrukció évi nettó kamata jelenleg 2,7%. Az egy, kettő vagy három éves lejáratú folyószámlahitel hitelkeretének összege minimum 500 ezer forint, felső határa 25 millió forint.

 

 

A Széchenyi Kártya Program keretein belül kihelyezett hitelek összege mára meghaladja az 1280 milliárd forintot. A hiteligénylések száma megközelíti 270 ezret, és eddig mintegy 200 ezer hitelügylet jött létre. Bács-Kiskun megyében a befogadott igénylések száma közel 18 ezer, a létrejött ügyletek megközelítik a 14 ezret, aminek köszönhetően a megyében kihelyezett hitelek összege meghaladja a 97 milliárd forintot.

 

A Széchenyi Kártya Program hitelei a KAVOSZ Zrt., a VOSZ és a területi kereskedelmi és iparkamarák irodáiban igényelhetők országszerte közel 300 helyen, ahol az ügyfelek teljes körű információt kapnak az igénylés feltételeiről és a benyújtandó dokumentumokról. Az érdekképviseletek irodai hálózata teljes területi lefedettséget biztosít, tehát valamennyi régió vállalkozói találhatnak székhelyükhöz közeli regisztráló irodát, amely a kérelem befogadását követően továbbítja a hitelkérelmet az ügyfél által megjelölt hitelintézet részére.

 

HÁTTÉR - KAVOSZ Zrt.

 

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara és a VOSZ a Széchenyi Kártya Program szakmai irányítására hozta létre a KAVOSZ Zrt.-t 2002-ben, mára azonban a program koordinálásán és az új termékek fejlesztésén túl a társaság további szolgáltatásokat is nyújt a hazai kkv szektor részére.

 

 

2010 -ben megalakult a KAVOSZ Vállalkozásfejlesztési Zrt., melynek fő tevékenysége hitel- és pénzkölcsön nyújtása a kisvállalati, ezen belül is a mikrovállalati ügyfélkör számára. Alapvető célja, hogy a lehető legtöbb - banki módszerekkel nem, vagy nem megfelelően finanszírozott -, hazai mikrovállalkozás hitelhez jutási lehetőségein javítson, kedvezményes, Európai Uniós vagy hazai forrású, támogatott finanszírozási források biztosításával. A társaság nagy sikerrel közvetítette a már lezárult Új Széchenyi Kombinált Mikrohitel Konstrukciót, így rövid idő alatt jelentős szereplővé vált az uniós termékek piacán. Jelenleg az Új Széchenyi Beruházási és Forgóeszközhitel konstrukciókat, valamint az Útdíj Hitelt igényelhetik a vállalkozások a KAVOSZ Vállalkozásfejlesztési Zrt-nél.

 

 

2012 áprilisától a KAVOSZ Zrt. által vezetett konzorcium - melynek további tagjai a VOSZ és az MKIK - támogatás közvetítőként vesz részt, a „Vállalati tanácsadási szolgáltatás támogatása mikro-, kis- és középvállalkozások részére” című programban, az Észak-Magyarországi és a Dél-Alföldi régióban. A program keretében a vállalkozások vissza nem térítendő támogatást nyerhetnek el többek között üzleti terv, megvalósíthatósági tanulmány, szervezeti átvilágítás, on-line megjelenés, kockázat elemzés, jogi szaktanácsadás, marketingstratégia, illetve egyéb, a vállalkozás működését elősegítő tanácsadói tevékenységek finanszírozására.

 

* A fórumon nagy sikert aratott a Dr. Parragh László által hozott háromdimenziós nyomtató is, mely az előadások alatt egy palacknyitót "nyomtatott"

 

Utoljára frissítve: 2014-03-11 09:30:54

További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Az üzleti infrastruktúra-fejlesztés alapja, a rendszerintegráció
Míg az elmúlt időszakban csupán drága, hosszadalmas middleware-ek általi fejlesztésekkel lehetett megoldani az integrációt, addig napjainkban elérhető egy biztonságosabb,...
2024-04-09 19:05:49, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar P...
Bővebben >>