. Ma Ervin napja van.
Szebellédi Valéria karnagy kórusa nyert Debrecenben
2014-08-03 22:19:12
Szebellédi Valéria karnagy kórusa nyert Debrecenben

Szebellédi Valéria karnagy kórusa nyert Debrecenben

A kecskeméti születésű és a kecskeméti Kodály Iskolában végzett Szebellédi Valéria Liszt-díjas karnagy által vezetett budapesti Magnificat Ifjúsági Kórus nyerte a Bartók Béla XXVI. Nemzetközi Kórusverseny és az Emberi Erőforrások Minisztériumának 2000 eurós Nagydíját.







A debreceni fesztivál sajtófőnöke, Kerekes Sándor arról tájékoztatta az MTI-t, hogy három kategóriagyőztes és a kamarakórus kategóriában megosztott második helyen végzett két kórus versengett a verseny nagydíjáért vasárnap.

A kórusverseny nagydíját elnyert Magnificat Ifjúsági Kórus az 1990-ben alapított Gyermekkar utódegyüttese, 2009 óta Szebellédi Valéria karnagy vezetésével működik. A kórus tagjai az Erkel Ferenc Általános Iskola zenei tagozatán végzett egykori diákok. Tevékenységük szerteágazó: a szakmai felkérések mellett, részt vettek a Kodály Zoltán összkiadás CD-felvételein - ismertette a kórus történetének jelentősebb állomásait Kerekes Sándor.

Hozzátette: 2012-ben az Europa Cantat Nagyrendezvényen Gyöngyösi Levente díjnyertes művét énekelték Torinóban. Szebellédi Valéria Liszt-díjas karnagy fontosnak tartja a kortárs szerzők műveinek előadását, több darab ősbemutatója is nevéhez fűződik.

A Bartók Béla XXVI. Nemzetközi Kórusverseny díjkiosztó és záróünnepségét a rossz időre tekintettel nem az eredetileg meghirdetett helyen, a Nagyerdei Szabadtéri Színpadon, hanem a Kölcsey Központ nagytermében tartják vasárnap este - közölte a kórusverseny sajtófőnöke.

Szebellédi Valéria kecskeméti születésű, de évek óta Budapesten él. Édesapja és bátyja jelenleg is Kecskeméten laknak. Szebellédi Valéria ma is azt vallja, hogy kecskemétinek lenni elkötelezettség. A Kodályi elhivatottság jelen van munkásságában, a tanításban, a kórusművek előadásában, a szemináriumokon és versenyeken is.

 

Háttér:

 

 Magnificat Ifjúsági Kórus alapítója, Szebellédi Valéria a Zeneakadémián szerzett középiskolai énektanári és karvezetői diplomát (tanulmányi évek: Kecskeméti Állami Zeneiskola, Kodály Gimnázium, Zeneakadémia, Rádió Gyermekkar korrepetítor). Sikeres szakmai pályafutásának jelenlegi állomása a Magnificat Gyermekkar vezetése, mindemellett, a budapesti VI. kerületi Erkel Ferenc Általános Iskola ének-zenei tagozatán tanít, valamint 2006-ig a Zeneművészeti Egyetem karvezető hallgatóinak gyakorlatvezető tanára volt. Tanítási óráit rendszeresen látogatják külföldi vendégek.

Vendégkarnagyként és előadóként több alkalommal, itthon és külföldön (Spanyolország, Olaszország) egyesített nemzetközi gyermekkórusokkal dolgozott. Négy alkalommal járt Japánban az ottani Kodály Társaság meghívottjaként, szolfézst és karvezetést oktatott, szemináriumokat tartott, különböző korú és típusú kórusokkal próbált és koncerteken vezényelt. Tokyoban, Budapesten, Debrecenben több alkalommal volt tagja a nemzetközi versenyek zsűrijének. A KÓTA Művészeti Bizottságnak tagja.

Munkásságát, kimagasló zenepedagógusi tevékenységét több díj és kitüntetés is fémjelzi: Művelődési miniszteri dicséret (1985), Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszt (1998), Terézvárosért kitüntetés (1999), Karnagyi különdíjak: Lindenholzhausen (1999), Debrecen (2000), Preveza (2006), Kardos Pál emlékérem (2003), Artisjus-díj (2003, 2010), Köztársasági Elnöki Érdemérem (2004), valamint Liszt Ferenc-díj (2006).

 



 

Utoljára frissítve: 2014-08-03 22:19:39

További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Az üzleti infrastruktúra-fejlesztés alapja, a rendszerintegráció
Míg az elmúlt időszakban csupán drága, hosszadalmas middleware-ek általi fejlesztésekkel lehetett megoldani az integrációt, addig napjainkban elérhető egy biztonságosabb,...
2024-04-09 19:05:49, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Baloldali, szociáldemokrata, zöld választ adna a DK, az MSZP és a Párbeszéd a jelenlegi belpolitikai krízisre....
Bővebben >>