. Ma Zsuzsanna napja van.
Palotás József - Országos feladatok, kecskeméti szív
2016-01-16 15:49:44
Palotás József - Országos feladatok, kecskeméti szív

Palotás József - Országos feladatok, kecskeméti szív

Kecskemét számos szakembert adott az országos szervezetek vezetői posztjaira, akik azonban nem vesztették el kecskeméti kötődésüket. Hírportálunk sorozatot indít róluk: bemutatva munkájukat, magánéletüket és azt, hogy miként maradtak kecskemétiek. Elsőként a jól ismert kecskeméti pedagóguscsaládból származó Palotás Józsefet, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal szakmai főigazgató-helyettesét kérdeztük.

 

 

Mikortól dolgozik Budapesten?

A fővárosba, a jelenlegi beosztásomba 2013 decemberében kerültem, az akkor még Nemzeti Munkaügyi Hivatal, ma Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal szakmai főigazgató-helyettesi posztjára, ami egy éve a hivatal vezetését is jelenti.

Mit szólt a család, amikor megtudták, hogy mostantól Budapesten dolgozik a családfő?

Azt a kérdést tették fel, hogy "már megint?" Korábban ugyanis, 2000 és 2010 között négy évet Szegeden, majd két évet Budapesten dolgoztam...

Naponta ingázik, vagy a fővárosba költözött?

Maradtam kecskeméti. Minden nap egy órát utazom az otthonomtól az irodámig. Nyaranta Tőserdőben lakunk, az északi elkerülő út elkészültével az utazás innen sem több mint hetvenöt perc. Autóval járok, mert ez a leggyorsabb és igyekszem jól kihasználni az utazási időt is. Hivatali telefonokat bonyolítok, de rádióhallgatásra is marad némi idő.

Hogyan telik egy napja?

A fiaimat reggel hétkor viszem iskolába, így a belvárosból negyed nyolc körül indulok...ez biztosabb, mint a hazaindulás időpontja. Amint beérek a hivatalba, elárasztanak az aláírnivalók, az olvasandó levelek. Közben már várnak a kollégák és a tárgyalópartnereim, e mellett sokszor járok a minisztériumba, egyeztetésekre. Legkevésbé a külső protokollprogramokra marad időm. Időtakarékosságból általában az irodában ebédelek. A délutáni hazaindulás igen változó időpontokban, a munka mennyiségétől függően történik.

Mi a feladata a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatalnak?

Az általam vezetett hivatal a szakképzés és a felnőttképzés országos feladatait látja el a Nemzetgazdasági Minisztérium felügyelete alatt. Működtetjük a szakmai - közismertebb nevén OKJ - vizsgarendszert, valamint engedélyezési és ellenőrzési hatóságként felelünk a felnőttképzésért. Hozzánk tartozik a szakképzési tankönyvellátás, valamint a szakképzési célú támogatások működtetése, és a fejlesztési feladatok. Tavaly nyár óta közel négyszáz szakképző iskola irányítását látjuk el, 44 szakképzési centrumon keresztül. Egyszóval van munkánk, nem unatkozunk.

Hogyan tudja ellátni a felesége a Budapesten dolgozó édesapa „szerepét"?

A feleségem az elmúlt tizenöt évben megszokta az ingázó életformámat. Jelenleg kétéves kislányunkkal van otthon, ami megkönnyíti tizenegy és tizenhárom éves fiaink ellátását is. Neki és szüleimnek is - akik egyébként aktív nyugdíjasok - nagyon sokat köszönhetek. Erős, pótolhatatlan hátteret biztosítanak a számomra, ami nélkül elképzelhetetlen lenne ez a munkaterhelés és a rengeteg utazás.

Mennyi időt tölt Kecskeméten? Vannak új barátai Budapesten is?

Itthon esténként nem sok idő marad a társadalmi, baráti kapcsolatokra, a hétvégéken viszont Kecskeméten vagyok. Fontosak számomra a kecskeméti gyökerek. Vannak fővárosi barátaim is, akik között Kecskemétről elszármazottakkal is tartjuk a kapcsolatot.

Megszokta Budapestet?

Ha az ember néhány évet eltölt valahol, kicsit már otthonának érzi azt is... Amikor  húsz évvel ezelőtt először elkezdtem önállóan Budapestre járni, tartottam a nyüzsgéstől, a forgalomtól, a méretektől. Ma viszont már a természetes számomra.

Hiányzik Kecskemét?

Igazán otthon ma is Kecskeméten és Bács-Kiskun megyében érzem magam. Itt nőttem fel, itt vannak a barátaim, a szüleim, egyszóval az otthonom. Nagyon örülök, ha találkozhatok a sok kedves ismerőssel, baráttal, mint például legutóbb a Hírös Agórában rendezett újévi koncerten Kulturális életünknek nagy hagyományai vannak, amit őriznünk kell. Eredményeinket országosan is elismerik, így a városra büszke lehetek Budapesten is.

Utoljára frissítve: 2016-01-16 15:50:26

További híreink
Teljes látogatási tilalom a kecskeméti, kalocsai, kiskunfélegyházi kórházakban
Értesítjük a Tisztelt Lakosságot, hogy a megyénket is elérő influenzajárvány miatt a Bács-Kiskun Megyei Kórház teljes területére - beleértve a kecskeméti, kiskunfélegyház...
2018-02-14 14:47:40, Hírek, Fókuszban Bővebben
Kecskeméti anyakönyvi hírek: 06. hét/2018
2018. 06. hetében Kecskeméten anyakönyvezett újszülöttek, házasságot kötöttek, és elhunytak névsora a Kecskeméti Hírhatár online hírportálon.
2018-02-14 14:39:19, Hírek, Fókuszban Bővebben
Roncsautókat szállított el a Kecskeméti Városrendészet
Február elején a Városrendészet az alábbi három gépjárművet szállította el közterületről egy - az átmenő forgalmat is zavaró - piros BMW-t a Máriahegy 135. szám elől, egy...
2018-02-14 14:13:36, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Utazás a női univerzum körül - a nők társadalmi helyzetének megvitatása" címmel kezdett előadássorozatot a Nők...
Bővebben >>