. Ma Ervin napja van.
Orvoskongresszust rendeztek a Four Points by Sheraton Kecskemétben
2015-04-18 07:17:56
Orvoskongresszust rendeztek a Four Points by Sheraton Kecskemétben

Orvoskongresszust rendeztek a Four Points by Sheraton Kecskemétben

A kormány a 2020-ig terjedő időszakban 15 milliárd forintot fordít egészségügyi prevencióra az ezzel kapcsolatos operatív program keretében - mondta Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár pénteken Kecskeméten az MTI-nek. Az egészségügyért felelős államtitkár, Kecskemét korábbi polgármestere a Magyar Artériás Stiffness Társaság X. kongresszusán vett részt, amit a Four Points by Sheraton Kecskemétben rendeztek meg.

 

 

 

Az esemény megnyitóján jelen volt Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere is, aki köszöntő beszédében hangsúlyozta, hogy a kongresszus témája a prevenció, melyért Kecskemét városa is nagyon sokat tesz. Különböző egészségügyi szolgáltatásokkal, sportlehetőségekkel, az egészséges életmód propagálásával.

 

ITT MEGTEKINTHETIK A KÉPGALÉRIÁT!


- Ezért is örülünk annak, hogy a rendezvény helyszínéül Kecskemétet választották - mondta a polgármester asszony. - Mivel így egy újabb lehetőséget kapunk arra, hogy felhívjuk az itt élők figyelmét, hogy megelőzhetők a betegségek. Szerencsére ezt egyre többen így látják ma már Kecskeméten. Hiszen szombat-vasárnap tele van az arborétum futókkal, az uszoda pedig sportolni, úszni vágyó emberekkel. De ezeken kívül is számtalan sportolási lehetőség van még Kecskeméten. És egyre nagyobb körben hódít az egészséges táplálkozás, az egészséges élelmiszerek fogyasztása is, amit a főiskola kertészeti karán folytatott komoly kutatások segítenek.

A találkozó fővédnöke, Zombor Gábor hangsúlyozta, hogy a cél az, hogy a kormányzati támogatással induló prevenciós programok eredményeképpen tíz százalékkal kevesebb ember haljon meg népbetegségekben. Az operatív program elindulása után 2015-ben a felhasználható összeg 4,6 milliárd forint - fűzte hozzá Zombor Gábor.

Az egészségpolitikus a legfontosabb feladatként azt határozta meg, hogy a három megyében zajló vastagbélrákszűrést kiterjesszék az ország egészére. Jelenleg a program értékelése folyik, ezután szerencsés lenne, ha egy országos kardiovaszkuláris szűrőprogramot is el tudnának indítani - mondta.

Emlékeztetett arra, hogy a kormány januárban elfogadta Magyarország 2020-ig szóló egészségügyi stratégiáját, amelyben prioritás a megelőzés. A program arra figyelmezteti az embereket, hogy egészségtudatosabban éljenek, vegyenek részt a szűrőprogramokon, prevenciós rendezvényeken.

Zombor Gábor szólt arról is, hogy a tervek szerint az egészségügyi ellátórendszerben kiemelt státust kapnának azok, akik egészségtudatosan élnek.

Az államtitkár fontosnak nevezte a daganatos megbetegedések megelőzését célzó országos programokat is. A méhnyakkarcinóma megelőzését nemcsak a szűrés szolgálja, hanem az is, hogy ingyenes védőoltást kaphatnak országszerte a 13 éves lányok - tette hozzá.

Zombor Gábor hangsúlyozta, hogy keresik azokat az eljárásokat, programokat, amelyeket országos szintre ki lehet terjeszteni.

Dankovics Gergely, a Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja 2010-2020 elnevezésű projekt programigazgatója az MTI érdeklődésére beszámolt arról, hogy az öt éve elkezdett program során eddig kilencszáz helyszínen jártak, és 252 ezer állampolgár vett részt szűrésen.

Hozzátette: 35 féle vizsgálatot tudnak a helyszínen elvégezni a 63 szakmai szervezet finanszírozásával megvalósuló szűrőprogramban, amelyet az Európai Unió regionális fejlesztési alapja, valamint szakmai partnerek és csaknem félszáz cég is támogat.

(MTI/Hírhatár)

Utoljára frissítve: 2015-04-18 07:22:02

További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Az üzleti infrastruktúra-fejlesztés alapja, a rendszerintegráció
Míg az elmúlt időszakban csupán drága, hosszadalmas middleware-ek általi fejlesztésekkel lehetett megoldani az integrációt, addig napjainkban elérhető egy biztonságosabb,...
2024-04-09 19:05:49, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az orvosok és az egészségügyi szakdolgozók munkáját és kórházi jelenlétét mostantól váratlanul ellenőrizhetik,...
Bővebben >>