. Ma Ákos, Bátor napja van.
Ők voltak a jánoshalmi rablók – riport és fotók
2012-07-20 17:33:29
Ők voltak a jánoshalmi rablók – riport és fotók

Ők voltak a jánoshalmi rablók – riport és fotók

Különleges biztonsági intézkedések közepette szervezték meg a Kiskunhalasi Városi Bíróságon a Jánoshalmán csoportosan elkövetett rablás és nemi erőszak két gyanúsítottjának előzetes letartóztatását. Újságírók nem léphettek az épületbe, azonban ez nem volt akadály a Kecskeméti Hírhatárnak: sikerült jó minőségű portrékat készítenünk id. K. Ferencről és ifj. K. Ferencről is. Az apát gyanúsítják azzal, hogy megerőszakolta a német nőt, a fia pedig részt vett a rablásban.   

 


 

 

Mint megírtuk ITT > : megtámadtak egy német házaspárt jánoshalmi tanyájukban. A három támadó a férfit megverte, a feleségét pedig egyikük megerőszakolta. A rendőrök néhány órán belül elfogtak a három tettes közül kettőt. Őket vitték ma (július 20-án) a kiskunhalasi nyomozási bíró elé a rendőrök. Arról kellett dönteni, hogy harminc napra előzetes letartóztatásba kerüljenek.

 

Gyugyi Csilla, a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség szóvivője indokolta meg hírportálunknak, miért volt szükség a kényszerintézkedés kezdeményezésére:

 

- A K. Ferenc és társai ellen csoportosan elkövetett rablás bűntette és más bűncselekmény miatt az őrizetben lévő id. K. Ferenc és ifj. K. Ferenc gyanúsítottak előzetes letartóztatásának elrendelésére a Kiskunhalasi Rendőrkapitányságon folyamatban lévő bűnügyben a Kiskunhalasi Városi Ügyészség tett indítványt – tájékoztatta a Hírhatárt Gyugyi Csilla. - A városi ügyészség álláspontja szerint mind a csoportosan elkövetett rablás bűntettének, mind az erőszakos közösülés bűntettének megalapozott gyanúja fennáll. A gyanúsítottakkal közölt bűncselekmények kiemelkedő tárgyi súlyúak, ezért tartani lehet attól, hogy megszöknének. A gyanúsítottak harmadik társa szökésben van, így feltehető, hogy szabadlábon hagyásuk esetén vele összebeszélve, a tanúk megfélemlítésével, a fontos nyomokat hordozó tárgyi bizonyítékok eltüntetésével veszélyeztetnék a nyomozás sikerét. Mindezeken kívül a gyanúsítottak előéletét tekintve attól is tartani kell, hogy újabb bűncselekményeket követnének el szabadlábon hagyásuk esetén.

 

A szóvivő nem mondta el, de a Kecskeméti Hírhatár biztos forrásból tudja, hogy mit kell érteni a „gyanúsítottak előéletén”. Idős K. Ferencet Somogyban emberölés kísérlete miatt ítélték el korábban. A büntetéséből tavaly ősszel feltételesen szabadult.

 

A két férfi előzetes letartóztatásának elrendelését követően a jánoshalmi rendőrségen azután pénteken (július 20-án) feladta magát a bűncselekmény harmadik gyanúsítottja. Erről dr. Nyíkos Tamás, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője adott tájékoztatást:

 

- Csoportosan elkövetett rablás bűntett miatt indult eljárás három jánoshalmi férfi ellen, akik közül kettőt a Kiskunhalasi Rendőrkapitányság rendőrei néhány óra alatt elfogtak – mondta a főhadnagy. - A brutális elkövetők közül ketten már tegnap őrizetbe kerültek, ma pedig a nyomozási bíró elrendelte az előzetes letartóztatásukat. A harmadik társukat elfogató parancs kibocsátása mellett kereste a Kiskunhalasi Rendőrkapitányság. Ma délután azonban a 31 éves jánoshalmi férfi jelentkezett a rendőrségen, feladta magát. Őrizetbe került.

 

Nyíkos Tamás beszámolt a bravúros nyomozás részleteiről is:

 

- Segítette a nyomozást a szomszéd által tett gyors bejelentés. Valamennyi járőrautót a térségbe küldtük, és sikerült megállapítaniuk a rendőrkollégáknak, hogy a támadás időpontjában, egy régebbi típusú Volkswagen személyautó közlekedett abban a térségben. Ezt a Volkswagent azután még éjszaka megtaláltuk egy dűlőúton, de akkor már nem ült benne senki. A kocsi közelében rögzített lábnyomok viszont azonosak voltak a támadás helyszínén rögzítettekkel. Ez újabb lendületet adott a kutatáshoz.


* A szigorú biztonsági intézkedés része volt, hogy újságírókat nem engedtek az épületbe. Lehet, fogolyszöktetéstől tartott  a  Kiskunhalasi Városi Bíróság?


Csütörtök kora reggelre már tudták a rendőrök, hogy ki használta a kocsit. A 37 esztendős K. Ferencet, és 21 éves fiát ifjú K. Ferencet ezért állították elő. Nagyobb mennyiségű Eurót találtak náluk, de a jánoshalmi tanyáról elvitt műszaki cikkek jelenleg nincsenek még meg. A fiatalabb férfi beismerő vallomást tett, és megnevezte harmadik, akkor még szökésben lévő tettestársukat.

 

A Kecskeméti Hírhatár kiment a bűncselekmény helyszínére, a Jánoshalmáról Hajós felé vezető útra is, ahol a rendőrségi bejelentést tevő férfi, Koszorús Zoltán tájékoztatott minket:

 

- Arra figyeltem fel szerdán este 23 óra körül, hogy kétségbeesetten üvöltözött a német férfi. Policáj, hilfe, policáj, és könyörgött, hogy hívjunk telefonon rendőröket. A német férfi arca össze volt verve, élettársa pedig már csak a rendőrök érkezését követően jött ki zokogva, sokkos állapotban a házukból.

 

Mint megtudtuk: a 48 esztendős Sabina és élettársa, az 57 éves Volker hat évvel ezelőtt vásárolták meg Jánoshalma közelében, egy külterületi tanyasoron a házat. Évente három-négy alkalommal utaztak ide: elsősorban a vallási ünnepekhez kötődően. Többnyire húsvétkor, pünkösdkor, karácsonykor töltöttek Jánoshalmán egy-két hetet. Most a múlt hét végén érkeztek, és a jövő hét végén utaztak volna haza. Álmukban sem gondolták volna azonban, hogy életük legborzalmasabb éjszakája vár majd rájuk, csütörtökre virradóan.

 

A férfit és a nőt ma kihallgatták a kiskunhalasi rendőrségen. Hétfőn pedig a nyomozási bíró előtt ismétlik majd meg a vallomásukat. Azért van erre szükség, mert ebben az esetben már nem kell a bírósági tárgyalásra, Magyarországra utazniuk. Úgy tudjuk, ez nem is áll a szándékukban, szent elhatározásuk, hogy nem lépnek többé magyar földre. Elhatározásuk akkor sem változott, amikor a két német sérültet ápoló kiskunhalasi kórház igazgatója személyesen kért bocsánatot Sabinától és Volkertől Magyarország nevében az átélt borzalmakért…

Kép és szöveg: NNM


* A német pár háza Jánoshalma tanyavilágában

Utoljára frissítve: 2012-07-20 18:22:12

További híreink
Keresztül a téli Vértesen
A Vértesben elég sokat jártunk, de télen még soha, így felkerekedtünk, hogy megnézzük eme szép és változatos hegyvidéket február elején.
2024-02-13 17:37:46, Hírek, RENDŐRSÉGI HÍREK Bővebben
A közel 80 éves Földes László „Hobo” kapta a Petőfi Zenei Díj Életműdíját
Földes László, Hobo a Hobo Blues Band alapítója kapja a Petőfi Zenei Díj Életműdíját idén, írja a hirado.hu. Az Életmű Gálát február 3-án közvetítik a Duna TV-n.
2024-01-18 12:09:38, Hírek, RENDŐRSÉGI HÍREK Bővebben
Moór Marianna: „Elzártam magam a világtól”
Amióta a 80 éves Moór Marianna visszavonult a pályától, távol tartja magát a rivaldafénytől, és úgy tűnik, ez a jövőben sem fog sokat változni, ráadásul egy tavaly februá...
2024-01-04 14:38:37, Hírek, RENDŐRSÉGI HÍREK Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Lemondott Novák Katalin, egyelőre Kövér László helyettesíti.
Bővebben >>