. Ma Henrik napja van.
Ők voltak a jánoshalmi rablók – riport és fotók
2012-07-20 17:33:29
Ők voltak a jánoshalmi rablók – riport és fotók

Ők voltak a jánoshalmi rablók – riport és fotók

Különleges biztonsági intézkedések közepette szervezték meg a Kiskunhalasi Városi Bíróságon a Jánoshalmán csoportosan elkövetett rablás és nemi erőszak két gyanúsítottjának előzetes letartóztatását. Újságírók nem léphettek az épületbe, azonban ez nem volt akadály a Kecskeméti Hírhatárnak: sikerült jó minőségű portrékat készítenünk id. K. Ferencről és ifj. K. Ferencről is. Az apát gyanúsítják azzal, hogy megerőszakolta a német nőt, a fia pedig részt vett a rablásban.   

 


 

 

Mint megírtuk ITT > : megtámadtak egy német házaspárt jánoshalmi tanyájukban. A három támadó a férfit megverte, a feleségét pedig egyikük megerőszakolta. A rendőrök néhány órán belül elfogtak a három tettes közül kettőt. Őket vitték ma (július 20-án) a kiskunhalasi nyomozási bíró elé a rendőrök. Arról kellett dönteni, hogy harminc napra előzetes letartóztatásba kerüljenek.

 

Gyugyi Csilla, a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség szóvivője indokolta meg hírportálunknak, miért volt szükség a kényszerintézkedés kezdeményezésére:

 

- A K. Ferenc és társai ellen csoportosan elkövetett rablás bűntette és más bűncselekmény miatt az őrizetben lévő id. K. Ferenc és ifj. K. Ferenc gyanúsítottak előzetes letartóztatásának elrendelésére a Kiskunhalasi Rendőrkapitányságon folyamatban lévő bűnügyben a Kiskunhalasi Városi Ügyészség tett indítványt – tájékoztatta a Hírhatárt Gyugyi Csilla. - A városi ügyészség álláspontja szerint mind a csoportosan elkövetett rablás bűntettének, mind az erőszakos közösülés bűntettének megalapozott gyanúja fennáll. A gyanúsítottakkal közölt bűncselekmények kiemelkedő tárgyi súlyúak, ezért tartani lehet attól, hogy megszöknének. A gyanúsítottak harmadik társa szökésben van, így feltehető, hogy szabadlábon hagyásuk esetén vele összebeszélve, a tanúk megfélemlítésével, a fontos nyomokat hordozó tárgyi bizonyítékok eltüntetésével veszélyeztetnék a nyomozás sikerét. Mindezeken kívül a gyanúsítottak előéletét tekintve attól is tartani kell, hogy újabb bűncselekményeket követnének el szabadlábon hagyásuk esetén.

 

A szóvivő nem mondta el, de a Kecskeméti Hírhatár biztos forrásból tudja, hogy mit kell érteni a „gyanúsítottak előéletén”. Idős K. Ferencet Somogyban emberölés kísérlete miatt ítélték el korábban. A büntetéséből tavaly ősszel feltételesen szabadult.

 

A két férfi előzetes letartóztatásának elrendelését követően a jánoshalmi rendőrségen azután pénteken (július 20-án) feladta magát a bűncselekmény harmadik gyanúsítottja. Erről dr. Nyíkos Tamás, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője adott tájékoztatást:

 

- Csoportosan elkövetett rablás bűntett miatt indult eljárás három jánoshalmi férfi ellen, akik közül kettőt a Kiskunhalasi Rendőrkapitányság rendőrei néhány óra alatt elfogtak – mondta a főhadnagy. - A brutális elkövetők közül ketten már tegnap őrizetbe kerültek, ma pedig a nyomozási bíró elrendelte az előzetes letartóztatásukat. A harmadik társukat elfogató parancs kibocsátása mellett kereste a Kiskunhalasi Rendőrkapitányság. Ma délután azonban a 31 éves jánoshalmi férfi jelentkezett a rendőrségen, feladta magát. Őrizetbe került.

 

Nyíkos Tamás beszámolt a bravúros nyomozás részleteiről is:

 

- Segítette a nyomozást a szomszéd által tett gyors bejelentés. Valamennyi járőrautót a térségbe küldtük, és sikerült megállapítaniuk a rendőrkollégáknak, hogy a támadás időpontjában, egy régebbi típusú Volkswagen személyautó közlekedett abban a térségben. Ezt a Volkswagent azután még éjszaka megtaláltuk egy dűlőúton, de akkor már nem ült benne senki. A kocsi közelében rögzített lábnyomok viszont azonosak voltak a támadás helyszínén rögzítettekkel. Ez újabb lendületet adott a kutatáshoz.


* A szigorú biztonsági intézkedés része volt, hogy újságírókat nem engedtek az épületbe. Lehet, fogolyszöktetéstől tartott  a  Kiskunhalasi Városi Bíróság?


Csütörtök kora reggelre már tudták a rendőrök, hogy ki használta a kocsit. A 37 esztendős K. Ferencet, és 21 éves fiát ifjú K. Ferencet ezért állították elő. Nagyobb mennyiségű Eurót találtak náluk, de a jánoshalmi tanyáról elvitt műszaki cikkek jelenleg nincsenek még meg. A fiatalabb férfi beismerő vallomást tett, és megnevezte harmadik, akkor még szökésben lévő tettestársukat.

 

A Kecskeméti Hírhatár kiment a bűncselekmény helyszínére, a Jánoshalmáról Hajós felé vezető útra is, ahol a rendőrségi bejelentést tevő férfi, Koszorús Zoltán tájékoztatott minket:

 

- Arra figyeltem fel szerdán este 23 óra körül, hogy kétségbeesetten üvöltözött a német férfi. Policáj, hilfe, policáj, és könyörgött, hogy hívjunk telefonon rendőröket. A német férfi arca össze volt verve, élettársa pedig már csak a rendőrök érkezését követően jött ki zokogva, sokkos állapotban a házukból.

 

Mint megtudtuk: a 48 esztendős Sabina és élettársa, az 57 éves Volker hat évvel ezelőtt vásárolták meg Jánoshalma közelében, egy külterületi tanyasoron a házat. Évente három-négy alkalommal utaztak ide: elsősorban a vallási ünnepekhez kötődően. Többnyire húsvétkor, pünkösdkor, karácsonykor töltöttek Jánoshalmán egy-két hetet. Most a múlt hét végén érkeztek, és a jövő hét végén utaztak volna haza. Álmukban sem gondolták volna azonban, hogy életük legborzalmasabb éjszakája vár majd rájuk, csütörtökre virradóan.

 

A férfit és a nőt ma kihallgatták a kiskunhalasi rendőrségen. Hétfőn pedig a nyomozási bíró előtt ismétlik majd meg a vallomásukat. Azért van erre szükség, mert ebben az esetben már nem kell a bírósági tárgyalásra, Magyarországra utazniuk. Úgy tudjuk, ez nem is áll a szándékukban, szent elhatározásuk, hogy nem lépnek többé magyar földre. Elhatározásuk akkor sem változott, amikor a két német sérültet ápoló kiskunhalasi kórház igazgatója személyesen kért bocsánatot Sabinától és Volkertől Magyarország nevében az átélt borzalmakért…

Kép és szöveg: NNM


* A német pár háza Jánoshalma tanyavilágában

Utoljára frissítve: 2012-07-20 18:22:12

További híreink
Pogány Juditot örökös taggá avatták
Pogány Judit, a kiváló színésznő, aki pályafutása során számos elismerést és díjat kapott, legutóbb a kaposvári Csiky Gergely Színház örökös tagjává választásával részesü...
2024-06-26 14:48:31, Hírek, RENDŐRSÉGI HÍREK Bővebben
Kidőlt bükkfák tömegei torlaszolják el az Északi-Börzsöny fő turistaútját
A június 9-10-i éjszakán hatalmas vihar csapott le az Északi-Börzsönyre, amelynek főgerincén rengeteg fa dőlt ki tövestől teljesen eltorlaszolva a környék fő turistaútját.
2024-06-23 12:03:06, Hírek, RENDŐRSÉGI HÍREK Bővebben
Pazar színházi és utcaszínházi előadások a VéNégy Fesztiválon
Carlo Gozzi komédiájától az Opera Show-n át a balettig rendkívül széles repertoárt vonultat fel a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó.
2024-06-07 19:29:53, Hírek, RENDŐRSÉGI HÍREK Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Évtizedek óta várja a lakosság legnagyobb része, hogy amikor hatalomváltás adódik a politikában, akkor a törvé...
Bővebben >>