. Ma Zita napja van.
Mobilgát bemutató az árvízvédelmi konferencián
2015-03-04 06:34:59
Mobilgát bemutató az árvízvédelmi konferencián

Mobilgát bemutató az árvízvédelmi konferencián

A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ár- és belvízvédelmi konferenciát szervezett kedden a megyeházán, amelyen mintegy százan vettek részt. A konferencia fővédnöke Dr. Tóth Ferenc tűzoltó dandártábornok, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság országos polgári védelmi főfelügyelője volt.

 

 

 

 

 

A konferencia célja az ár- és belvízi védekezéssel kapcsolatos tapasztalatok és fejlesztési javaslatok komplex, minden érintett szakterületet, társszervet és civil szereplőt érintő értékelése és közreadása volt. A konferenciát megelőzően Jackovics Péter tűzoltó ezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Műveletirányítási Főosztályának főosztályvezetője, Dr. Farkasinszki Lóránt tűzoltó ezredes, a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója és Priváczkiné Hajdú Zsuzsanna, az Alsó- Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság vízvédelmi és vízgyűjtő-gazdálkodási osztály osztályvezetője közös sajtótájékoztatót tartottak.

 

ITT MEGTEKINTHETIK A KÉPGALÉRIÁT!


A konferenciát Kovács Ernő, kormánymegbízott és Dr. Farkasinszki Lóránt tűzoltó ezredes, megyei igazgató nyitotta meg. A résztvevők elsőként Jackovics Péter tűzoltó ezredes, Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főosztályvezetőjének előadását hallgathatták meg a katasztrófavédelem helyéről, szerepéről az ár- és belvízvédekezés rendszerében. Az ár- és belvízvédekezés hatósági feladatairól, az irányítás térinformatikai támogatottságáról Gyapjas János tű. alezredes, igazgatóhelyettes beszélt a hallgatóságnak. A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság képviseletében Tóth Zoltán, csoportvezető fejtette ki a Tisza nagyvízi mederkezelését, valamint a lakosság árvízi biztonságának növelését érintő témaköröket.

 

A mértékadó árvízszintek alakulása a Dunai árvízi védekezés stratégiájához címmel Abonyi Csaba, az Alsó-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság munkatársa tartott előadást. Az aktuális vízgazdálkodási kérdésekről, kiemelten a belvízvédekezés helyzetéről az Alsó- Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság részéről Priváczkiné Hajdú Zsuzsanna, osztályvezető adott tájékoztatást.

Az iparbiztonsági szakterület vízügyi vonatkozásait Ádám József tű. százados, megyei iparbiztonsági főfelügyelő ismertette.  A MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezredből Tarjányi László, őrnagy előadásában bemutatta a Magyar Honvédség szerepét az árvízi védekezésben. A konferencia résztvevőinek Jackovics Péter tűzoltó ezredes, főosztályvezető beszélt a HUNOR Mentőszervezet által végrehajtott feladatairól a szerbiai árvízvédekezésnél.

Ezt követően az önkéntesek árvízi védekezésben betöltött szerepéről hallhattak a résztvevők Laczkó Zoltán tűzoltó őrnagytól, a Petőfi Önkéntes Megyei Mentőcsoport Parancsnokától. Végezetül Kovács Istvánné, Solt Város aljegyzője beszámolt a 2013-as nagy dunai árvíz védekezési, helyreállítási munkálataival és vis maior igényekkel kapcsolatos tapasztalataikról.

Dr. Farkasinszki Lóránt tűzoltó ezredes, megyei igazgató záróbeszédében szólt arról, hogy a vízgazdálkodás, a vizek kártételei elleni védekezés, a hatósági megelőzés és a veszélyhelyzetek kezelése komplex rendszert alkotnak. Kiemelte, hogy ez az összetett, sokszereplős feladatrendszer az állami, az önkormányzati és a civil szereplők egymásra épülő, egymást kiegészítő, szervezett munkavégzését követeli meg. Továbbá kihangsúlyozta, hogy a hatékony feladat-végrehajtás csak szaktudáson, naprakész információkon alapulva valósulhat meg.   

A rendezvény keretén belül Kecskemét főterén, a Szent István szobor közelében az érdeklődők megtekintették a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság központi beszerzésével biztosított BEAVER AG Mobilgátat. Valamint tájékoztatást kaptak a mobilgát telepítéséről, és a védekezésben betöltött szerepéről is. 

Utoljára frissítve: 2015-03-04 06:35:46

További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Az üzleti infrastruktúra-fejlesztés alapja, a rendszerintegráció
Míg az elmúlt időszakban csupán drága, hosszadalmas middleware-ek általi fejlesztésekkel lehetett megoldani az integrációt, addig napjainkban elérhető egy biztonságosabb,...
2024-04-09 19:05:49, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Egy őrbottyáni földtulajdonos több mint kétmilliárd forintos kártalanítást követel, miután tervei szerint term...
Bővebben >>