. Ma Ervin napja van.
Kutatók Éjszakája 2017 a Kecskeméti Bányai Júlia Gimnáziumban
2017-10-01 07:33:56
Kutatók Éjszakája 2017 a Kecskeméti Bányai Júlia Gimnáziumban

Kutatók Éjszakája 2017 a Kecskeméti Bányai Júlia Gimnáziumban

Negyedik alkalommal rendezte meg a Kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium az országos programsorozat részeként a Kutatók Éjszakája rendezvényét 2017. szeptember 29-én. Az este folyamán több mint 1000 látogató vett részt a 17 féle programon.

 

ITT MEGTEKINTHETIK A KÉPGALÉRIÁT!

Évről-évre egyre többen döntenek úgy, hogy a péntek estéjüket a gimnázium értékes és színvonalas programjain töltik. Nagyon sok visszatérő vendéget fogadhatott az iskola, hiszen az elmúlt évek során bebizonyosodott, hogy a hagyományos programok mellett mindig találhatnak maguknak valami újat és rendkívülit. Ennek reményében érkezett most is a több mint ezer résztvevő.

 

A természettudományi szekciók ebben az évben is látványos és izgalmas kísérletekkel várták az érdeklődőket:

A biológia laborban „Főszerepben a papucsállatka" című programon vehettek részt a látogatók. A „Sejted-e, mit rejt egy sejt?" kérdésre például a sejtszépségverseny illetve az egyedi munkaállomásokon végzett kísérletezések nyújtottak választ. A résztvevők Korsósné Jávorka Zsuzsanna tanárnő és Szabó Ödön tanár úr segítségével tanulhattak többek között a sejtosztódásról, a fotoszintézisről és ozmózisról.

 

Az iskola fizika tanárai, Bakk János, Szittyai István és Varga József több területről mutattak be illetve próbáltattak ki kísérleteket az érdeklődő résztvevőkkel. Többek között a molekuláris gasztronómia rejtelmeibe vezettek be. A lávasütivel, gejzírt hoztak létre az előadóban folyékony nitrogén segítségével, és kísérleti célból egy rézüst is az asztalra került. Mindenkit nagy lelkesedéssel töltöttek el a hőkamera segítéségével végzett szó szerint és valóban látványos kísérletek.

 

Reiterné Makra Zsuzsanna és Vargáné Hajdú Mária kémiatanárok a látszólag azonos, de mégsem egyforma anyagokat vallatták. Az előadások között mindenki kipróbálhatta a háztartásban fellelhető anyagok eddig ismeretlen tulajdonságait, és magyarázatot találhatott a jelenségekre.

 

Szokásos módon az Aulában ismerkedhettek az érdeklődők a XXI. század egyik legdinamikusabban fejlődő tudományával, a robotikával. A MINDSTORMS NXT/EV3 robotok programozásának egyszerűségét interaktív módon tehetséges diákok segítségével próbálhatták ki az érdeklődő gyerekek, felnőttek. A legkisebbek kipróbálhatták a bányais diákok által programozott távirányítású robotokat, valamint "játszhattak" távirányítású robotversenyt.

 

Az érdeklődők betekinthettek a WRO (World Robot Olympiad) Costa Ricában megrendezésre kerülő világbajnoki döntőjére készülő bányais csapat munkájába is. A döntőn 55 ország bajnokcsapatai mérik össze tudásukat az Open Senior kategóriában. A tizedikes és tizenkettedikes diákokból álló csapat a világbajnoki döntőre készült kutatási projektjét mutatta be angol és magyar nyelven.

 

Az időjárás ebben az évben is kegyes volt a természettudományok iránt elkötelezett látogatókhoz. Az iskolaudvaron a fizika és a kémia mint küzdősportok szereplői mutatkoztak be. A fizikatanárok csapata kiegészült Kiss Róbert és Labancz István tanár urak csapatával, és együtt mutatták meg, hogyan birkózik egy acélhordó a légnyomással; hogyan küzd a klórmolekula a különböző színű lézerfénnyel; hogyan harcol a feketeöves oxigén az elektronokért különböző ellenfelek esetén. A leggyorsabb mérkőzések a robbanások voltak: a robbanási határ alatt süvöltő lángcsóvát, kiegyenlítettebb erőviszonyok estén szép lángnyelveket vagy szikraesőt lehetett látni.

 

Geológia és kőzetmikroszkópia témakörben a Szegedi Tudományegyetem neves oktatói, Schubert Félix és M. Tóth Tivadar „Hegyet az Alföldnek!, Hány fokon forrt az ősleves?, Az Alföld vulkánjai és Homokok közelről" címmel tartottak nagy érdeklődéssel övezett előadásokat.

 

A természettudományos szekciók mellett idén is nagy sikert aratott Berkecz tanár úr hagyományos Ördöglakatok programja, ahol a legkisebbektől kezdve a legnagyobbakig próbálták megfejteni a néha szó szerint is lebilincselő játékok megoldásait. A szabadulószoba új színfoltja volt az estének: a résztvevők éjszakába nyúlóan keresték a „kulcsot" a különböző fejtörők segítségével.

 

Folytatódott a humán tudományok megjelenése a programok között: dr. Ujlaky István idén „Nagy-Britannia, a XIX. század szuperhatalma" címmel tartott előadást, míg Jankay Éva „Hamupipőke meseautóban" címmel a két háború közötti magyar filmek elemzésével boncolgatta a címben sokat sejtetett problémát.

 

A felfrissülni vágyókat Egy csepp egzotikum címmel Teaház fogadta Sántáné Beke Anikó rajztanárnő „Indonéz élményeim" című kiállításának festményeivel. A kiállított képek a 10 hónapos ösztöndíj során az ISY-n (Indonéz Művészeti Egyetem) készült alkotások voltak. Különleges élményt nyújtott „A Fény és Árnyék Birodalma - az árnyékszínház világa" című program, ahol az érdeklődők részvételével mutatták be az árnyékszínház történetét és műfajait.

 

A szaktanárok és előadók munkáját több tucat bányais diák segítette - a visszajelzések alapján a látogatók legnagyobb megelégedésére.

Utoljára frissítve: 2017-10-01 10:38:36

További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Az üzleti infrastruktúra-fejlesztés alapja, a rendszerintegráció
Míg az elmúlt időszakban csupán drága, hosszadalmas middleware-ek általi fejlesztésekkel lehetett megoldani az integrációt, addig napjainkban elérhető egy biztonságosabb,...
2024-04-09 19:05:49, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Néhány hónapja egy nyitott esőház készült el a Nagyszénás-hegy csúcsa alatt, pontosan ott, ahol egykor a Munká...
Bővebben >>