. Ma Zita napja van.
Közel egymilliárdos fejlesztés a Kecskeméti Megyei Kórházban
2015-11-19 14:42:46
Közel egymilliárdos fejlesztés a Kecskeméti Megyei Kórházban

Közel egymilliárdos fejlesztés a Kecskeméti Megyei Kórházban

Korszerűtlenné vált PET/CT készülékét cserélheti újra az „egészségügyi eszközök energia-megtakarítását célzó berendezések támogatása" (keop-5.6.0/e/15-2015-0024) Európai Uniós pályázat segítségével a Bács-Kiskun Megyei Kórház. Az új berendezés korszerűségét mutatja, hogy nem hivatalos információink szerint egész Kelet-Európában egyelőre csak Kecskeméten lesz ilyen.

 

 

 

A Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház a Környezet és Energia Operatív Program Irányító Hatósága, mint Támogató által meghirdetett „Egészségügyi eszközök energia-megtakarítást célzó beszerzésének támogatása" című pályázatban nyert 100 % intenzitású vissza nem térítendő támogatást, mely 1 darab gyárilag új PET/CT gép beszerzését teszi lehetővé. A sikeres közbeszerzést követően a pályázat benyújtásra került, az új eszköz beszerelése 2015 november második felében kezdődik és várhatóan december 15-re be is fejeződik.

A munkálatok végeztével 849,19 M Ft értékű beruházás valósul meg.

A Kecskeméti PET/CT Központ az Onkoradiológiai Központ épületének földszintjén helyezkedik el. Önálló diagnosztikai egység, amelynek működtetésében - kidolgozott rend szerint - a Nukleáris Medicina Osztály és a Radiológiai Osztály orvosai és szakasszisztensei, az Onkoradiológiai Központ műszaki állománya, továbbá programszervező-koordináló adminisztrátor vesz részt. A PET/CT Központ szakmai vezetője a Nukleáris Medicina Osztály osztályvezető főorvosa.

A Központ 2006. szeptemberében kezdte meg működését, 2011. szeptemberben nyert OEP befogadást. Ekkor a Dél-Alföldi Régió 3 megyéjéből  (Bács-Kiskun, Csongrád, Békés megye) érkező betegek PET/CT vizsgálatainak elvégzésére kapott megbízást, jelenleg évi 2.000 OEP finanszírozott vizsgálati kontingenssel rendelkezik. A Kecskeméti PET/CT Központ - a többi 4 PET/CT szolgáltató központtól (Debrecen, Budapest /2 helyen/, Kaposvár) eltérően - állami tulajdonban van.

A Központ ciklotronnal nem rendelkezik, a vizsgálatokhoz felhasznált pozitron sugárzó izotópot (radiofarmakont), a 18F-FDG-t Budapestről szállítják Kecskemétre minden reggel.

Intézményünkben naponta 8-15 beteg teljes test PET/CT vizsgálatára kerül sor hétfőtől-péntekig.

Miként a többi PET/CT Központban, a kecskemétiben is több mint, 90%-ban daganatos betegek vizsgálatára kerül sor. Jóval kisebb hányadot képeznek a központi idegrendszeri betegségben szenvedők.

* A régi PET/CT készülék a kecskeméti kórházban.

 

A 18F-FDG PET/CT vizsgálatok alkalmasak:

1./ az FDG-t halmozó daganatok helyének meghatározására, szövettani/citológiai mintavétel helyének megjelölésére

2./ a daganatok kiterjedésének, távoli áttétek meglétének kimutatására az első kezelést megelőzően

3./ Műtéti/sugár/kemoterápiás kezelés után az eredményesség megítélésére

4./ Daganatkiújulás gyanújakor ennek megerősítésére vagy kizárására

5./ Ismeretlen eredetű daganatáttét esetén a daganat kiindulási helyének, a primer forrásnak a felderítésére

Az FDG-PET/CT vizsgálatok - jelentős költségigényük, és korábbi korlátozott elérhetőségük ellenére - növekvő szerepet töltenek be a korszerű onkológiai betegellátásban. Lerövidítik a diagnózishoz vezető utat és időt, feleslegessé tesznek (tehetnek) olykor megterhelő, drága vizsgálatokat, segítik a daganatos betegség prognózisának megítélését, a betegre szabott terápia tervezését, amely révén eredményre nem vivő kezelési módok gyakran igen jelentős költségei takaríthatók meg.

A pályázat segítségével a Bács-Kiskun Megyei Kórház korszerűtlenné vált PET/CT készülékének (Siemens Biograph 6) lecserélésére kerül sor egy új, korszerű Siemens Biograph mCT 20 excel kamerára.

 

* Ez pedig a korszerű új Siemens berendezés

 

Az új készülék előnyei a régihez képest:

• Alacsonyabb energiafelhasználással működik, amely költségmegtakarítást eredményez

• A CT egységgel jóval alacsonyabb sugárterheléssel sokkal jobb minőségű morfológiai metszetképek készíthetők, és

• a PET egység korszerű műszaki paramétereinek köszönhetően a leképezési idő rövidül (20-25 percről kb. 10-15 percre), illetve kisebb mennyiségű beinjektált izotóppal lehet kifogástalan képminőséget elérni - ez is hozzájárul a beteg sugárterhelésének csökkentéséhez.

• Az új készülékkel a jelentős túlsúllyal rendelkező betegekről is kifogástalan minőségű felvétel készíthető.

Utoljára frissítve: 2015-11-19 20:36:39

További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Az üzleti infrastruktúra-fejlesztés alapja, a rendszerintegráció
Míg az elmúlt időszakban csupán drága, hosszadalmas middleware-ek általi fejlesztésekkel lehetett megoldani az integrációt, addig napjainkban elérhető egy biztonságosabb,...
2024-04-09 19:05:49, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Bodrogi Gyula, a Nemzet Színésze, Kossuth-díjas, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, színházi szerepek,...
Bővebben >>