. Ma Appolónia napja van.
Kiskun, nagykun: kunok világtalálkozója Karcagon
2012-09-08 21:56:35
Kiskun, nagykun: kunok világtalálkozója Karcagon

Kiskun, nagykun: kunok világtalálkozója Karcagon

A világtalálkozó létrejötte annak a példás összefogásnak tulajdonítható, amely több mint 700 éves kárpát-medencei, magyarországi történelme során már annyiszor jellemezte a kunokat; a rendezvény keretében a következő napokban ötven önkormányzatnál lesznek hagyományőrző rendezvények, kiállítások, programok, valamint a közösségi élet legkülönbözőbb megnyilvánulásai - mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter szombaton (szeptember 8-án) Karcagon, a Kunok II. Világtalálkozójának megnyitóján.

 

* Hagyományőrző lovasok Karcagon, a Kunok II. Világtalálkozóján. MTI Fotó: Mészáros János


A kunok történelmére visszatekintve ugyanis azt láthatjuk, hogy a kritikus időszakokban éppúgy, mint a béke évtizedeiben megvolt egyfajta őserő, összetartás-tudat, amely segítette eligazodni őseinket. Határozott állásfoglalások születtek, és azokat makacs kun következetességgel hajtották végre elődeink - fogalmazott a politikus.

 

Ilyen volt a legfontosabb, a legelső, amikor a mongol pusztítás közepette, Kötöny kun király és leghűbb emberei családtagjaikkal egy új hazát kerestek, ezért bebocsátást kértek a Radnai-hágón keresztül a mai történelmi Magyarországra - emlékeztetett Fazekas Sándor.

 

Ez az összetartás mindmáig tart, és segíti a kunokat hagyományaik, így többek között a viselet, a népdalok, az ételek, a táj és a műemlékek megőrzésében - hangsúlyozta a miniszter.

 

Ezt követően egy diplomácia esemény keretében Rasid Turarovics Ibrajev, a Kazah Köztársaság magyarországi nagykövete átadta Horváth László tiszteletbeli kazah konzulnak a megbízólevelét. Mint a nagykövet elmondta, ezzel is a két nép közötti kapcsolatot szeretnék bővíteni, és egyben csökkenteni az országokat elválasztó több ezer kilométeres távolságot.

 

A kun emlékzászlóra Kapus Krisztián a Kiskun Önkormányzatok Szövetsége elnöke, a Kun Összefogás Konzorcium elnöke, Kiskunfélegyháza polgármestere, a Kiskun Önkormányzatok Szövetsége elnöke, Ficsór József, a Kiskun Önkormányzatok Szövetsége alelnöke, a Kun Összefogás Konzorcium titkára, a kazak nagykövet és Horváth László tiszteletbeli konzul kötötte fel az összefogást jelképező emlékszalagot. Bene Sándor nagykunkapitányt Dobos László polgármester iktatta be hivatalába.

 

* Rasid Turarovics Ibrajev, a Kazah Köztársaság magyarországi nagykövete beszél a Kunok II. Világtalálkozójának megnyitóján 2012. szeptember 8-án. Mögötte áll Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter (j2) Dobos László, Karcag polgármestere (j) és Horváth László tiszteletbeli kazah konzul (b2). MTI Fotó: Mészáros János

 

A Kunok II. Világtalálkozója Kun Miatyánk elhangzása után a nagykunkapitány protokolláris beiktatási ceremóniájával folytatódott. Ezt követően az amerikai hős katona, Kováts Mihály nevét viselő huszárbandérium tagjai, hagyományőrző kun lovasok, hintók, fogatok vonultak fel az esemény tiszteletére. A Múzeumparkban a kun hagyományokból ízelítőt adva csikósok, őshonos kutyafajták bemutatóját, illetve lovasok és lovas birkózók versenyét rendezték meg. Ugyancsak a Múzeumpark reggeltől estig kun életképek bemutatójának, kézműves élelmiszerek vásárának, népművészeti kirakodóvásárnak, valamint népi ételek elkészítésének adott helyet.

 

A kunok első világtalálkozójára 2009 őszén került sor, kiskunfélegyházi megnyitóval és karcagi zárással, eseményei kiterjedtek a Kis- és Nagykunság, a Jász és a Délvidék településeire. A két hét alatt számos vonzó program - tudományos konferenciák, történeti kiállítások, kiadványok bemutatása, hagyományőrző és kulturális fesztiválok, előadások - emlékeztetett a kunok 770 évvel ezelőtt történt betelepítésének évfordulójára, és az eddig példa nélküli kun összefogásra.

MTI

Utoljára frissítve: 2012-09-09 16:21:52

További híreink
És Te ismered a nyár legjobb ízeit?
Mindenkinek mást és mást jelentenek a nyári ízek, de abban megegyezhetünk, hogy az év ezen időszakában bőven akadnak finomságok, amikre összefut a nyál a szánkban. Ott va...
2020-07-03 12:47:30, Hírek, Fókuszban Bővebben
Plusz 20 milliárdot kap kormánypropagandára a köztévé
Csütörtöki ülésén döntött a Költségvetési Bizottság a 2021-es költségvetéshez benyújtott utolsó körös javaslatokról, köztük arról is, hogy a megszokott 77 milliárd forint...
2020-06-26 20:27:41, Hírek, Fókuszban Bővebben
A sokoldalú geotextília
Az ápolt és szép kert sok odafigyelést és munkát igényel. A növények gondozása, a gyep rendben tartása, a különböző évszakokban végzendő kerti munkák folyamatos elfoglalt...
2020-06-21 12:15:58, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Piszmán József
mért nem irják meg az újságok az ilyen rendezvényeket elöre mert sokan nem túdják mikor van mert én is voltam régen véletlenültúdtam meg,az egészcsaládommal voltunk és mindenki lól éreztemagát TISZTELETTEL PISZMÁN JÓZSEF KECSKEMÉT,,
2012-09-10 06:06:05

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő Facebook-oldalán osztotta meg azt a levelet, amelyet Orbán Vikt...
Bővebben >>