. Ma Ervin napja van.
Kiirtanak minden vaddisznót a Budakeszi Vadasparkban
2019-09-30 01:19:36
Kiirtanak minden vaddisznót a Budakeszi Vadasparkban

Kiirtanak minden vaddisznót a Budakeszi Vadasparkban

A Budakeszi Erdészet területén, azon belül a Disznóskert nevű körülkerített erdőrészen tömegesen hullottak el vaddisznók, 170-et is meghaladhatja a szeptember 26-án, csütörtök este megtalált tetemek száma. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) öt állatnál igazolta az afrikai sertéspestis (ASP) jelenlétét. Az országos főállatorvos így elrendelte a vadaskert kerítéssel határolt részén belüli vaddisznó-állomány felszámolását.

 

Megint a keleti migránsokra gyanakszanak az illetékesek

 

Mivel a Vadaskert távol fekszik az eddig fertőzött mondott területektől, és kerítés veszi körül, felmerült a gyanú, hogy emberi közvetítéssel került a vírus a vaddisznókba. Az elmúlt hetekben több olyan külföldi állampolgár is járt a területen, akik ASP-vel súlyosan fertőzött országból érkeztek, de természetesen hazai fertőzött régiókból is behurcolhatták a betegséget – állítja a Nébih.

 

Emlékezetes, hogy Nagy István (51) agrárminiszter 2018-ban azt mondta, szerinte úgy kerülhetett be a sertéspestis Heves megyébe, hogy egy migráns vagy vendégmunkás eldobott egy szendvicset, amit megtalált egy vaddisznó, amely így megbetegedett.

 

Az is lehet azonban, hogy sokkal nagyobb a fertőzött terület annál, mint amit eddig elismertek a hatóságok, és mégsem a migránsok okozzák a sertésállományt tizedelő járványt.

 

Amint arról beszámoltunk, az önkormányzati választások után várhatóan betiltják a házi sertéstartást Magyarország keleti részén, de már az is lehet, hogy az egész országban, vele együtt a házi disznóvágásokat is. A választásig azonban hírzárlat van az ügyben a vidéki lakosság megnyugtatása érdekében. Az állattartókban élő aggodalom azonban jogos, mivel a kényszervágással leölt állatok húsa már csak egyenkénti külön orvosi vizsgálat után minősíthető emberi fogyasztásra alkalmasnak, állami kártérítés pedig csak hosszas procedúra után kapható.

 

(Forrás: Magyar Hang, a címlapkép illusztráció)

Utoljára frissítve: 2019-09-30 01:25:23

További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Az üzleti infrastruktúra-fejlesztés alapja, a rendszerintegráció
Míg az elmúlt időszakban csupán drága, hosszadalmas middleware-ek általi fejlesztésekkel lehetett megoldani az integrációt, addig napjainkban elérhető egy biztonságosabb,...
2024-04-09 19:05:49, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei le...
Bővebben >>