. Ma Ervin napja van.
Kecskemét továbbra is támogatja a Harmadik Kor Egyetemét
2015-02-27 07:11:00
Kecskemét továbbra is támogatja a Harmadik Kor Egyetemét

Kecskemét továbbra is támogatja a Harmadik Kor Egyetemét

Új egyetemi mesterképzés indul 2015 márciusában, és folytatódik a népszerű Harmadik Kor Egyeteme program is a Kecskeméti Regionális Felnőttképzési Központ szervezésében - jelentették be csütörtökön délben a városházán. Az új tanév indítása alkalmából tartott sajtótájékoztatón ismertették a képzésekkel kapcsolatos fontosabb információkat, valamint bemutatkozott Harsányi Ernő, Magyarország legidősebb egyetemi hallgatója is.

 

 

A sajtótájékoztatón részt vettek Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere, Mák Kornél alpolgármester, Dr. Szécsi Gábor tanszékvezető, igazgató, Pécsi Tudományegyetem Felnőttképzési és Emberi Erőforrás Fejlesztési Kar, a Kecskeméti Regionális Felnőttképzési Központ vezetője, Dr. Tiba István, a Kecskeméti Nyugdíjas Klubok Megyei Jogú Városi Szövetsége elnöke, és Dr. Harsányi Ernő kandidátus, a PTE FEEK kulturális mediáció szakos hallgatója.

Mint elhangzott, a kulturális mediáció mesterképzés új elem a Pécsi Tudományegyetem Felnőttképzési és Emberi Erőforrás Fejlesztési Kara által kecskeméti konzultációs lehetőséggel meghirdetett szakok sorában. Amelyre felvételt nyert a Kecskeméten élő dr. Harsányi Ernő is, aki ezzel hivatalosan is Magyarország legidősebb hallgatója lett. A 80 esztendős Harsányi Ernő korábban annak a Harmadik Kor Egyeteme elnevezésű nyitott egyetemi programnak volt a hallgatója, amely most ismét várja a tanulni vágyó nyugdíjasokat Kecskeméten.

A nyugdíjas pedagógus a soha el nem múló kíváncsiság miatt járt be az első évfolyamon az előadásokra. Melynek során újra kedvet kapott a tanuláshoz, beiratkozott a Pécsi Egyetem kulturális meditáció szakára. Ezzel ő lett az ország legidősebb egyetemistája.

- Ennek három oka is van. Az egyik, hogy ha a kést nem fenik mindig, akkor előbb vagy utóbb berozsdáll, tehát az embernek mindig frissen kell tartania magát szellemileg. A másik az a kíváncsiság. A kulturális területen olyan változások vannak, éppen a médiumoknak a következtében, amikről korábban kevesebbet hallott az ember. Valamint mivel idősüggyel foglakozom, és magam is benne vagyok, a korban kíváncsi vagyok az idősek kulturális szokásaira - mondta el terveit egy korábbi interjúban a KTV-nek a mai sajtótájékoztatón is jelen lévő dr. Harsányi Ernő.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a Harmadik Kor Egyeteme új tanévére eddig már több mint 200 új hallgató jelentkezett, ami jól mutatja az ilyen típusú képzések iránti nagy érdeklődést.

- A Harmadik Kor Egyeteme program egy különleges történet, némi nagyképűséggel azt is mondhatjuk, hogy kecskeméti paradigma, minta, összehasonlításra alkalmazott példa, amiről kiderült, hogy bevált - mondta dr. Szécsi Gábor.

- A most induló Harmadik Kor Egyeteme programra ismét nyugdíjasokat vártunk, akik továbbra is nagy számban jelentkeztek a kurzusra - ismertette Dr. Tiba István. - Ez azt bizonyítja, hogy igenis van érdeklődés erre az oktatási formára: a nyugdíjasok is érzik, hogy szükségük van a szellemi frissesség megőrzésére, amire ez a program kiváló lehetőséget nyújt. Valamint új ismeretek szerzésére, a régiek megújítására, sőt kapcsolatépítésre, és barátkozásra is.

Kecskemét városvezetése nem véletlenül támogatja a programot. Ennek részleteiről már Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere beszélt.

- Azt gondolom, hogy a városnak kötelessége ezt folyamatosan támogatni. Ezért is döntöttünk úgy ebben az évben, hogy a VTP programon kívül is önálló támogatásban részesítjük a kezdeményezést. A városból nagyon sok helyről hallom vissza a nyugdíjasok köréből, hogy jól érzik magukat az előadásokon. Ezért is örülök magam személy szerint annak, hogy az előző kurzusban végzettek a most indulóban folytathatják a tanulmányaikat. A városvezetés részéről a köszönetemet fejezem ki és gratulálok a rendkívül sikeres Harmadik Kor Egyeteme programot kezdeményezőknek.

A polgármester asszony azt is elmondta, hogy a város új helyszínként a Kecskeméti Ifjúsági Otthon épületében lévő Otthon Mozit biztosítja a Harmadik Kor Egyeteméhez.

Az új szemeszterben maradtak a nagy témakörök, mint például a történelem, művelődéstörténet, a médiatudomány, az életmód, az egészség, a gerontológia, az életmód, és a gazdaság. Előadások lesznek ugyanakkor a kecskeméti egyházak, iskolák történetéről, a kecskeméti irodalomról, a városban található műemlékekről is. Ez jelzi azt is, hogy a pécsi oktatók mellett egyre több kecskeméti előadó kap majd szerepet a Harmadik Kor Egyetemén. Melyen március 6-án, pénteken a városháza dísztermében ünnepélyes nyitórendezvénnyel kezdődik a képzés, az előadások 3 órások lesznek, és június 1-jén ér véget a kurzus.

Azok a nyugdíjasok, akik hallgatóként vesznek részt a Harmadik Kor Egyeteme programban, egyúttal egyetemi polgárokká is válnak. Olyannyira, hogy az előadások után „krediteket" kapnak, amelyeket később - ha netán jelentkeznek tényleges egyetemi oktatásra vagy tanfolyamra - dr. Harsányi Ernőhöz hasonlóan felhasználhatnak a tanulmányaik során.

Utoljára frissítve: 2015-02-27 07:12:07

További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Az üzleti infrastruktúra-fejlesztés alapja, a rendszerintegráció
Míg az elmúlt időszakban csupán drága, hosszadalmas middleware-ek általi fejlesztésekkel lehetett megoldani az integrációt, addig napjainkban elérhető egy biztonságosabb,...
2024-04-09 19:05:49, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Egy őrbottyáni földtulajdonos több mint kétmilliárd forintos kártalanítást követel, miután tervei szerint term...
Bővebben >>