. Ma Ervin napja van.
Hörcsök Imre: közös nyelvünk a kodályi zenepedagógia
2014-07-22 06:53:41
Hörcsök Imre: közös nyelvünk a kodályi zenepedagógia

Hörcsök Imre: közös nyelvünk a kodályi zenepedagógia

Mintegy száz külföldi zenepedagógus részvételével megkezdődött hétfőn a 10 napos Kodály Fesztiváli Mesterkurzus. Az Újkollégiumban tartott megnyitón Nemes László Norbert, a Kodály Intézet igazgatója mellett Hörcsök Imre ének-zene tanár, a Református Iskola nyugalmazott igazgatója, a Belváros Fidesz-KDNP-s képviselőjelöltje is köszöntötte a résztvevőket.





- Azok, akik most a világ különböző tájairól Kecskemétre érkeztek már többnyire részt vettek valamikor kecskeméti Kodály Szemináriumon és a Kodály-módszerrel tanítanak - mondta Hörcsök Imre. - A Mesterkurzus egyfajta nyári akadémia, ahol a kamarazene, és a kóruskultúra zeneelméleti, szolfézs tanításának módszerei, valamint a zeneszerzés a központi téma.  Ez egy teljesen új kezdeményezés, képzés Kecskeméten: a tervek szerint váltják majd egymást a kétévenkénti Kodály Szemináriummal. A kurzus mintegy „ráépül" a Kodály Fesztivál koncertjeire, és viszont. Példaként említhetem a Piarista templomban a Nyíregyházi Cantemus Kórus hangversenyét, vagy szombat este a Református Újkollégiumban az Ének, Zongora és a Zeneszerzés Mesterkurzus zárása alkalmából rendezett koncertet. Számomra mindig örömteli érzés volt látni, amikor a különböző nemzetek lányai-fiai, közös nyelvet találnak a zenében, a kodályi zenepedagógiában Kecskeméten. Ezt tapasztalom most is.

 

IDE KATTINTVE MEGNÉZHETI A KÉPGALÉRIÁT!

 

A Liszt Ferenc Zeneakadémia Kecskeméti Kodály Intézete által szervezett Kodály Fesztiváli Mesterkurzus helyszíne a Református Újkollégium, csakúgy, mint 1983 óta a Kodály Szemináriumoké. Kezdetben ugyan még a Kodály Iskola volt a házigazda - akkor ugyanis még ez az intézmény működött az Újkollégiumban - de már akkor is Hörcsök Imre koordinálta a két évenként megrendezett Kodály Szemináriumokat. Valamint minden olyan koncertet, amit a Kodály Intézet az Újkollégiumban rendezett.

 

- Amikor a református egyház visszakapta az épületet, akkor megmaradt ez a hagyomány - folytatja Hörcsök Imre. - Azaz továbbra is itt voltak a Kodály Szemináriumok, valamint koncerteket is rendeztünk a díszteremben. Mivel én végeztem korábban is ezeket a feladatokat, ezért biztosított volt a folyamatosság. 

Az izsáki születésű Hörcsök Imre maga is a Kodály Iskolában tanult Kecskeméten, eközben 1964 és '68 között az első gimnáziumi évfolyam diákjaként két alkalommal személyesen is találkozott Kodály Zoltánnal. Majd a Szegedi Zeneművészeti Főiskolán megszerzett énektanári diplomával előbb a kecskeméti Zeneiskolában tanított, 1983-1995 között pedig a Kodály Iskola igazgatóhelyettese volt. A Kecskeméti Református Általános Iskola indításakor szervező igazgatónak kérték fel, azután pedig 18 évig volt az iskola igazgatója.

- Az iskola rendkívül magas színvonalú zenei kultúrát képvisel, illetve oktat - büszkélkedik „iskola-gyermekével" Hörcsök Imre. - Köszönhetően a kiváló énektanár házaspárnak: Jámborné Márkus Emőkének az általános iskolában, és a férjének, Jámbor Zsoltnak a gimnáziumban. A két intézményben összesen 200 gyermek énekel kórusban. Igazgatóként is igyekeztem a Kodály zenei elveket a gyakorlatban alkalmazni. Hat éve pedig két tanítási nyelvű lett az általános iskola, így a Liszt Ferenc Zeneakadémia Kecskeméti Kodály Intézetének külföldi hallgatói nálunk tanítanak angol nyelven, gyakorolnak, illetve órákat hallgatnak.  

Hörcsök Imre két éve nyugdíjas, de aktivitását egy fiatalember is bátran a magáénak mondhatná.

- Tizenkét éve, azaz már a második ciklusban vagyok választott tisztségben a Magyarországi Református Egyház Zsinatának tagjaként az oktatási bizottság elnöke - sorolja. - Hasonlóképpen az oktatási bizottság elnökeként szolgálok a Dunamelléki Református Egyházkerület közgyűlésében, szintén 12 éve. A Bács-Kiskunsági Református Egyházmegyében, valamint a Kecskeméti Református Egyházközségben a főgondnoki, azaz a világi elnöki tisztségeket töltöm be. 

Nem véletlen, hogy amikor a Fidesz-KDNP Kecskemét Belvárosába önkormányzati képviselőjelöltet keresett, azonnal Hörcsök Imrére gondoltak. Aki ugyan pártonkívüli, de egész életében polgári elveket vallott.

Kecskemét köztiszteletben álló, közismert polgárának felesége aktív korában banki-pénzügyi területeken dolgozott, de már ő is nyugdíjas. Német nyelvtanár fiúk a Református Egyházközség Pálma Hoteljét vezeti, három lányunokájuk - 14,12, és 10 évesek - pedig természetesen a református iskolában tanulnak.  

(A galéria fotói a Kodály Fesztiváli Mesterkurzus hétfő délelőtti megnyitóján készültek.)


Utoljára frissítve: 2014-07-22 06:57:24

További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Az üzleti infrastruktúra-fejlesztés alapja, a rendszerintegráció
Míg az elmúlt időszakban csupán drága, hosszadalmas middleware-ek általi fejlesztésekkel lehetett megoldani az integrációt, addig napjainkban elérhető egy biztonságosabb,...
2024-04-09 19:05:49, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar P...
Bővebben >>