. Ma Ervin napja van.
Gigantikus távhőfejlesztés a kecskemétiek érdekében
2013-03-19 17:10:54
Gigantikus távhőfejlesztés a kecskemétiek érdekében

Gigantikus távhőfejlesztés a kecskemétiek érdekében

A TERMOSTAR Hőszolgáltató Kft. sajtótájékoztatón jelentette be, hogy hamarosan komoly beruházások valósulnak meg a „hírös” városban. Március 20-tól indul egy új, 2,6 kilométer hosszú távvezeték - szakaszos - építése, mely a Széchenyi-, és az Árpádvárosi lakótelepet köti össze egymással. A tervezett beruházási költség 583 millió forint, amelyre 50 százalékos, 291,5 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást nyert el a társaság.

 

 

 

 

- Milyen előnyei származnak a szolgáltatónak az új távhővezeték megépítéséből? - kérdeztük Horváth Attilát a TERMOSTAR Kft. ügyvezető igazgatójától.

 

- A két városrész összekapcsolásával optimalizálni lehet a villamos energiát és hőt kapcsoltan termelő berendezések, a gázmotorjaink üzemét, a hőtermelést. Így a hatásfok javulásával gazdaságosabb lesz a hőenergia előállítása. A projekt részeként beépítésre kerülő kondenzációs füstgázhőhasznosítók 6 százalékos tüzelőanyag megtakarítást eredményeznek. Valamint a távhőrendszer üzembiztonsága is nagymértékben javul. Stratégiai tervünk másik fontos elemeként faapríték tüzelésű fűtőmű építését készítjük elő az Árpádvárosi telepünkön, ahonnan a termelt hőt a Széchenyivárosba is szállíthatjuk majd. A földgáz tüzelőanyag több mint felét meg tudnánk takarítani a megújuló energia alapú hőforrás létrehozásával. A benyújtott energiatakarékossági pályázaton erre 50 százalékos arányú, 1 milliárd forint összegű európai uniós társfinanszírozású állami támogatásra számítunk. 

 

- Milyen előnyei származnak a lakosságnak a távvezeték megépítéséből?

 

- A TERMOSTAR Kft. fontos célkitűzése, hogy szolgáltatási területén a lakossági terhek minél kevésbé emelkedjenek, vagyis a távhő ára a fogyasztói számára megfizethető legyen. Az új távvezeték körzetében lehetővé válik a lakosság és intézmények részére a távhőszolgáltatás igénybevétele. Több társasház, iskola, gazdasági társaság helyezkedik el az érintett területen. A beruházás – az új fűtőművel együtt - további előnyökkel jár. Csökken a gázfüggőség, a lakosság és a közintézmények ellátásbiztonsága javul. Az olcsóbb hő esetén remélhető, hogy a környezetbarát távhőre Kecskeméten is új fogyasztók csatlakoznak majd, így városunk levegője télen is füstmentes lesz. Továbbá nem elhanyagolhatók a környezetre és a régió munkaerőpiacára gyakorolt kedvező hatása sem.

 

 

- Mettől meddig várható a közlekedés időszakos korlátozása az érintett utcákban? 

 

- Az építkezés 2013. március 20-ától előreláthatólag 2013. szeptember 15-éig tart. A kivitelező a T&T Konzorcium (a Terra 21 Kft. és a Tectum Kft. együttműködéséből jött létre), amely közbeszerzési pályázaton nyerte el a munkát.

 

- Kiket érint a vezeték építése - kérdeztük Pék Gáspárt a TERMOSTAR Kft. főmérnökét?

 

- A távhővezeték építését 5 szakaszra bontottuk. Így egyszerre csak néhány száz méteren kell korlátozni a közlekedést. A szakaszos forgalomeltereléssel, útlezárással járó építkezés kellemetlenségei miatt előre is kérjük az érintettek szíves megértését. Tudjuk, hogy az ott lakókat, dolgozókat néhány hétig zavarhatja az útfelbontás, de bízunk benne, hogy az előzetes tájékoztatással, a konstruktív együttműködéssel segíthetünk problémáik megoldásában. (A cikk a fotók - szórólapok - alatt folytatódik).

 

 

A kivitelezés várható időtartama és ütemezése a következő:

 

I. ütem:

Tervezett idő: március 20-ától május közepéig

Érintett területek: a Balaton utca, az Irinyi úti kereszteződéstől az Ady Endre utcára befordulva.

 

 

 

 

II. ütem:

Tervezett idő: április közepétől június közepéig

Érintett területek: az Akadémia körúton a fűtőmű parkolója, bekanyarodva az Irinyi úton zöldterületre, majd átvágással az Irinyi úton a Balaton utca elejéig.

 

III. ütem:

Tervezett idő: május közepétől július elejéig

Érintett területek: az I. ütem folytatása az Ady Endre utcán, bekanyarodva a Bihari utcára (a Hargita és József Attila utcákat keresztezve), elfordulva a Bibó István utcára, a Széchenyi körutat keresztezve, a Mária utca eleje a Kölcsey utcáig.

 

IV. ütem:

Tervezett idő: június elejétől augusztus közepéig

Érintett területek: a Kölcsey utca, a Hoffmann J. utca, Hosszú utca, Aponyi Albert tér, Petőfi S. utca 1-7. mögötti parkolók, a Kiskert tér és a Kőhíd utca kereszteződése.

 

V. ütem:

Tervezett idő: július elejétől szeptember közepéig

Érintett területek: a Kiskert tér és a Kőhíd utca kereszteződésétől a Petőfi S. u.  9. számú épület mellett, majd átvezetés az úttest alatt (útlezárás nélkül) a Petőfi S u. páros oldal közterületére, onnan a Burga utca keresztezésével, az Árpád krt. 4. épületet megkerülve az Árpád krt. 6. irányába, csatlakozás a hőközpont mellett.

 

 

A tervezett ütemezés a munkák megkezdése előtt még változhat, erről az érintettek közvetlenül kapnak értesítést. A régi rendszerre történő rácsatlakozások mindkét városrészben kisebb-nagyobb szolgáltatáskieséssel is járnak. Ezekről is a pontos időpontról a későbbiekben tájékoztatjuk az érintetteket.

 

- A lezárt utcákban hogyan lesznek biztosítva a különböző szolgáltatások?

 

- A TERMOSTAR Kft. a kivitelezővel közösen felvette a kapcsolatot az érintett közszolgáltatókkal. A szemétszállítás, a tárolóedények megközelítése, kihelyezése a felbontott utcákban is biztosítva lesz. A mentők, a tűzoltók, a rendőrség, a víz-, áram-, gáz-, telefonszolgáltatók és a posta értesültek a tervezett építkezésről és a forgalom korlátozásáról.

 

- Hol érdeklődhetnek a lezárásokról az érintett lakosok?

 

- A munkálatok megkezdése előtt minden érintett szórólapról, a társasház közösségek a faliújságokról, az intézmény, üzletek közvetlenül kapnak értesítést a forgalomkorlátozás kezdetéről, időtartamáról. Az esetleg szükséges további információkat, értesítéseket a kivitelező cég juttatja el az érintettek számára. A sajtóból rendszeresen tájékozódhatnak a város lakói, illetve folyamatosan frissítve a www.termostar.hu oldalon is naprakész információhoz juthatnak az érdeklődők. A kivitelezés helyszínén - projekttáblán - a felelős műszaki vezető telefonszámát is feltüntetjük. Diszpécser szolgálatunk az ismert telefonszámon - 76/48-18-18 - a nap 24 órájában rögzíti a hívásokat és az észrevételeket írásban továbbítja az illetékeseknek. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy minél kevesebb kellemetlenséggel járjon ez a városunk lakói számára is fontos beruházás kivitelezése.

 

- Hogyan szolgálja a projekt a TERMOSTAR Kft stratégiai céljait?

 

- A projekt célja az Széchenyi-, illetve az Árpádvárosi Fűtőmű által ellátott két hőkörzet fenti célok elérését biztosító távhővezeték-párral való összekötése. A projekt középtávú célja megteremteni annak lehetőségét, hogy a jelenlegi kizárólag fosszilis tüzelőanyag bázisú hőtermelő berendezések helyett méretgazdaságos, jó kihasználású alternatív, megújuló, a földgáznál olcsóbb primerenergia-bázison üzemelő hőforrások létesülhessenek, amely elősegíti a távhő versenyképességének és a távhőszolgáltató pozitív megítélésének fenntartását. A projekt hosszú távú közvetett célja, hogy elősegítse a nemzeti szintű földgáz-felhasználás és széndioxid kibocsátás csökkenését, ezáltal hozzájárulva az importfüggőség csökkenéséhez és a nemzeti energiastratégia céljainak megvalósulásához.

 

 

 

 

Utoljára frissítve: 2013-03-19 17:28:11

További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Az üzleti infrastruktúra-fejlesztés alapja, a rendszerintegráció
Míg az elmúlt időszakban csupán drága, hosszadalmas middleware-ek általi fejlesztésekkel lehetett megoldani az integrációt, addig napjainkban elérhető egy biztonságosabb,...
2024-04-09 19:05:49, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az orvosok és az egészségügyi szakdolgozók munkáját és kórházi jelenlétét mostantól váratlanul ellenőrizhetik,...
Bővebben >>