. Ma Ervin napja van.
Duális sajtótájékoztató a Mercedes kecskeméti oktatási központjában
2014-04-29 21:01:50
Duális sajtótájékoztató a Mercedes kecskeméti oktatási központjában

Duális sajtótájékoztató a Mercedes kecskeméti oktatási központjában

Az idén mintegy 22 ezer hallgató végez a duális szakképzés keretében – közölte a Nemzeti Munkaügyi Hivatal (NMH) főigazgatója kedden Kecskeméten, a Mercedes-Benz oktatási központjában tartott sajtótájékoztatón.








Komáromi Róbert elmondta, hogy mintegy 100 ezer diák vesz részt a szakmunkásképzésben Magyarországon, akik közül 50 ezren a német mintára bevezetett duális szakképzésben tanulnak.

 

Komáromi Róbert szerint a duális szakképzés új rendszere azért jó, mert ingyenes, gyakorlatias, a munkahelyekhez kapcsolódó, esélynövelő, a fiatalok versenyképes tudást, és biztos munkahelyet szerezhetnek.

 

A duális szakképzést talán a végzős kecskeméti diákok népszerűsíthetik a legeredményesebben, akik most ennek a képzési formának köszönhetően biztos munkahelyhez juthatnak – hangsúlyozta a főigazgató.

 

KATTINTSON A KÉPRE A GALÉRIA MEGNYITÁSÁHOZ!

 

Németh Ákos, a Mercedes-Benz oktatási és képzési igazgatója emlékeztetett arra, hogy a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. öt éve, 2009-ben hozta meg stratégiai döntését a duális szakképzés bevezetéséről. A hároméves szakképzésben idén 28 tanuló végez mechatronikus karbantartó, gépjármű-mechatronikus és járműkarosszéria előkészítő, felületbevonó szakmában. A szakmunkásvizsgát követően minden tanuló álláslehetőséget kap a kecskeméti Mercedes-Benz gyárban.

 

A folyamat azonban itt nem áll meg: a Mercedes-Benz támogatja a végzett diákok további tanulmányait is, hiszen a tanulóknak esti képzés keretében lehetőséget biztosít az érettségi vizsga megszerzésére. A képzési igazgató fontosnak nevezte, hogy sikeres érettségi után a diákok a duális főiskolai képzésben is részt vehetnek. A 28 végzős diákból 24-en jelezték, hogy a vállalat által támogatott gimnáziumi képzésben részt akarnak venni - tette hozzá.

 

Németh Ákos arról is tájékoztatott, hogy a 38-40 szakképzési helyre 220-230 tanuló jelentkezik, a lemorzsolódás minimális, mert a három évvel korábban indult 34 tanulóból 28-an végeznek.

 

KATTINTSON A KÉPRE A GALÉRIA MEGNYITÁSÁHOZ!

 

Parragh László, a Magyar Kereskedelemi és Iparkamara elnöke emlékeztetett arra, hogy a kamarák már régóta szorgalmazták a duális szakképzés bevezetését a gazdaság versenyképességének javítása érdekében.

 

A kamara határozott elképzelése az, hogy a német-osztrák modellt szeretné másolni, ahol a teljes életpálya, a továbbtanulás lehetősége is biztosított – tette hozzá.

 

Parragh László fontosnak nevezte a fizikai munka becsületének a visszaállítását.

(MTI)

KATTINTSON A KÉPRE A GALÉRIA MEGNYITÁSÁHOZ!



Utoljára frissítve: 2014-04-29 21:10:07

További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Az üzleti infrastruktúra-fejlesztés alapja, a rendszerintegráció
Míg az elmúlt időszakban csupán drága, hosszadalmas middleware-ek általi fejlesztésekkel lehetett megoldani az integrációt, addig napjainkban elérhető egy biztonságosabb,...
2024-04-09 19:05:49, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Míg a kérdésén gondolkodtam, „Hogy bírod lelkileg ezt a sok valóságot a fejedben?”, ő már válaszolt is: „Ha en...
Bővebben >>