. Ma Zita napja van.
Díszkoncert - 50 éves a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar
2016-05-10 12:43:54
Díszkoncert - 50 éves a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar

Díszkoncert - 50 éves a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar

Ötvenéves fennállásának jubileumi koncertjén Kobajasi Kenicsiró vezényelte hétfő este a Kecskeméti Szimfonikus Zenekart. A Hírös Agórában természetesen telt ház várta az évtizedek alatt kivételes presztízsre szert tett városi együttest.

 

 

 

 

 

 

A díszkoncert elején Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere köszöntötte az 50 éves zenekart:

- Kecskemét a zene városa, lételemünk a zene, nem élhetünk nélküle - mondta a polgármester asszony. - Ahogy a zeneművészet világa is elképzelhetetlen Kecskemét nélkül: szorosan összenőttünk a zenével, elválaszthatatlanok vagyunk egymástól. És ebben komoly érdemei vannak a Kecskeméti Szimfonikus Zenekarnak.

Ünnepi beszédében Szemereyné Pataki Klaudia külön is köszöntötte Róbert Gábor tanár urat, aki a kezdetektől tagja a Kecskeméti Szimfonikus Zenekarnak. A polgármesterasszony így zárta a beszédet:

- Fontos tehát, hogy mindig észben tartsuk: a művészet nem kiadás, nem pénzügyi tehertétel, hanem erőforrás. Mégpedig egy pótolhatatlan, mással ki nem váltható erőforrás. Ezt az erőt adja nekünk folyamatosan a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar, ennek az alkotóerőnek igazi képviselői, ezért mindig számíthat a város támogatására. Kívánok még újabb 50 boldog esztendőt, ilyen közösségépítő szellemiséget!

Kecskemét vezetése 1966-ban döntött úgy, hogy létrehoz egy olyan zenekart, amely méltó a város kulturális életéhez.

 

ITT MEGTEKINTHETIK A KÉPGALÉRIÁT!


Nemesszeghy Lajos karnagy és Lukács János oboatanár, zenekari titkár lelkes irányításával kezdte meg a munkát az együttes.

Két évvel később Kemény Endre karmestert, az akkori Állami Hangversenyzenekar tagját kérték fel a zenekari munka folytatására. A mintegy 50 fős Kecskeméti Városi Szimfonikus Zenekart főként kecskeméti és környékbeli művészekből, zenetanárokból állították össze, a nagyobb koncertekre azonban rangos budapesti vendégeket is hívtak. A megye iskoláit ismeretterjesztő koncertjeikkel járták. Felléptek a zeneakadémián, rádiófelvételeket készítettek, külföldön szerepeltek, és állandó résztvevői voltak az országos zenekari versenyeknek is.

A nyolcvanas évek elején került el Kecskemétről Kemény Endre, aminek következtében egy olyan kor köszöntött be, hogy csak a zenészek elhivatottsága mentette meg a nagy elődök fáradozásait. Lelkes muzsikusok ragaszkodtak ahhoz, hogy évente néhányszor fellépjenek együtt, sokszor támogatás hiányában ingyen játszottak. Mégis nagyon fontos volt ez a korszak is, hiszen - ha szerény keretek között is - de életben tartották a zenekart.

 

Gerhát László vezető karmester 1996-ban alakította újjá a Kecskeméti Szimfonikus Zenekart. Ezt követően néhány év alatt elérték a korábbi színvonalat, hamar bebizonyították, hogy képesek a folyamatos művészeti munkára.

 

Külföldi fellépéseik közül különösen kedves volt számukra, amikor 2005-ben finn testvérvárosunkba, Hyvinkää-be látogattak; két filmben, a Beethoven árnyékában című külföldi kooprodukcióban, valamint a most készülő Kincsem című film egy színházi jelenetében is játszott a zenekar.

 

Rövid idő alatt olyan rangot sikerült kivívniuk, hogy világhírű szólisták, karmesterek is szívesen léptek fel velünk. Játszottak Gyenyisz Macujevvel, a világ egyik legnagyobb orosz zongoristájával, Ránki Dezsővel, Miklósa Erikával és Rost Andreával. Ezek a koncertek nem csak számukra jelentettek nagy élményt, de vendégeik is örömmel vettek részt a közös munkában.

 

Az ötvenedik évad a jubileumról szól. A Kecskeméti Tavaszi Fesztiválon már tartottak egy születésnapi koncertet a Cantus Nobilis kórussal és Fülei Balázs zongoraművésszel közösen.

 

Hétfőn Kobajasi Kenicsiróval, az MTV I. Nemzetközi Karmesterversenyének győztesével adtak ünnepi koncertet a Hírös Agórában, a következő sztárvendégük pedig Medveczky Ádám lesz a Hírös Hét Fesztiválon. Emellett készülnek a Marosvásárhelyi Kulturális Napokra is, így valóban az ünneplés jegyében telik számukra 2016-os év.

Utoljára frissítve: 2016-05-10 12:44:58

További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Az üzleti infrastruktúra-fejlesztés alapja, a rendszerintegráció
Míg az elmúlt időszakban csupán drága, hosszadalmas middleware-ek általi fejlesztésekkel lehetett megoldani az integrációt, addig napjainkban elérhető egy biztonságosabb,...
2024-04-09 19:05:49, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Néhány hónapja egy nyitott esőház készült el a Nagyszénás-hegy csúcsa alatt, pontosan ott, ahol egykor a Munká...
Bővebben >>