. Ma Ervin napja van.
Avatóünnepség a Czollner téri Piarista Óvodában
2014-09-19 21:20:29
Avatóünnepség a Czollner téri Piarista Óvodában

Avatóünnepség a Czollner téri Piarista Óvodában

A Piarista Óvoda szeptember elsején nyitotta meg kapuit Kecskeméten a Czollner téren - a nagykanizsai után a másodikként hazánkban. Szeptember 19-én, pénteken délután pedig megtartották az óvoda ünnepélyes megnyitóját is.

 

 

 

 

 

 

 

- Az elmúlt hetekben, a véghajrá időszakában a kollégákkal sokszor éreztük szívünkben a kegyelem ajándékát, amelyről Reményi Sándor oly szépen ír versében. Olyan boldog pillanatok részesei lehettünk, melyeket pusztán szavakkal kifejezni nem lehet. - Horváth Andrea óvodavezető e gondolatokkal köszöntötte a kicsinyeket, szüleiket és a meghívott vendégeket, közöttük dr. Salacz László országgyűlési képviselőt; Szeberényi Gyula Tamást, a körzet közgyűlési képviselőjét; a piarista rend és a római katolikus egyház tisztségviselőit, valamint az Önkormányzat elöljáróit, majd így folytatta:

 

- A mai ünnepélyes esemény alkalom arra, hogy hálámat fejezzem ki a Piarista Iskola és Piarista Óvoda, a szülők és a gyermekek nevében mindazoknak, akiknek része volt a pályázati forrás elnyerésében, a tervezésben, a kivitelezésben, az indulás előtti és utáni közvetlen segítségadásban. Az eszközlista egyeztetések, kiegészítő beszerzések, engedélyezések, finanszírozás munkálataiban. Külön köszönjük Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzatának a beruházáshoz nyújtott támogatását. Hálánkat most öntjük szavakba, de a jövőben a hétköznapi tettek beszélnek majd igazán a szavak helyett. Nagyon nagy a felelősségünk a gyermekek, a szülők és a társadalom felé. Törekedni fogunk megszolgálni a bizalmat legjobb tudásuk szerint. A példabeszédben így olvashattunk: „Lépes méz a kedves beszéd, édes a léleknek, gyógyulás a testnek”. Amennyiben szavainkat és cselekedeteinket hittel és szeretettel töltjük meg, mindeni hasznára válik: gyerekek, dolgozók, szülők és az Intézmény javára egyaránt.

 

IDE KATTINTVA MEGTEKINTHETI A KÉPGALÉRIÁT!

 

Ezt követően a kicsinyek nevelőik vezetésével műsorral kedveskedtek szüleiknek és a vendégeknek, majd a piarista óvodás kisgyermekek műsorát a köszöntő beszédek követték

 

A meghívott vendégek közül elsőként Labanc Zsolt, a Piarista Rend Magyar Tartományának provinciálisa mondott köszöntőt, és köszönetet mindenkinek, aki a rendalapító: Kalazanci Szent József szellemiségét követve segített létrehozni az ország második piarista óvodáját – mely az egységes piarista nevelés szellemében az idén éppen 300. esztendős kecskeméti piarista iskola és a piarista gimnázium társintézményeként jött létre. Külön is megköszönte a Congregatio Jesu (közkeletűen az Angolkisasszonyok) rendjének önzetlen felajánlását, mellyel az eddig általuk használt épületet átadták a piarista rendnek – hogy ott kialakíthassa az óvodát.

 

Őt Mák Kornél, Kecskemét Megyei Jogú Város alpolgármesterének gratulációja követte, aki köszöntő szavaiban kiemelte, hogy városunk önkormányzata mindig örömmel áll a jövőbe mutató kezdeményezések – és csakis azok mellé. A piarista óvoda – hasonlatosan a tavaly ősszel átadott református óvodához – az erkölcsre, az értelmes emberi életre nevelés új pedagógiai műhelyeként újabb országosan is követendő példaként kezdte el működését, melyre büszkék lehetünk.

 

Végezetül Kaszap Viktória, a Congregatio Jesu Magyar Tartományának ornitusa méltatta az általuk átadott épülettel létrejött óvodát, és kérte Isten áldását az intézmény működéséhez.

 

A Veni Sancte (Spiritus) (Jöjj el Szentlélek) szertartást Nagy Attila, a Piarista Iskola igazgatója tartotta, mellyel áldást kért az óvodára és annak minden nevelőjére és növendékére, majd be is szentelte azt. Ezt követően a vendégek megtekintették az igényesen kialakított óvodaépület belsejét, melyben a foglalkoztatók mellett szépen megépített mellékhelyiségek, tornaterem, valamint a tágas udvaron berendezett EU-konform játszótér is szolgálja a gyermekkor boldog mindennapjait.

 

A háromcsoportos, 75 kisgyermeket befogadó intézményben 2 vegyes csoport és 1 tiszta kiscsoport működik. Az óvoda a Czollner téren, a volt Angolkisasszonyok rendházának falain belül került kialakításra, Védett udvarral, nagy zöld felülettel és modern felszereltséggel büszkélkedhet. Kiemelkedő adottságainak egyike a kertben található templom. A közeli harangszót mindennap örömmel hallgatják a kicsik.

A gyerekekkel 6 óvónő foglalkozik, akiknek a munkáját 3 dajka és 1 pedagógiai asszisztens segíti. A nevelőtestület kiemelkedő feladatának tartja az érzelmi biztonság megteremtését és a keresztény értékekre alapozott erkölcsi nevelést, szorosan együttműködve a szülőkkel. A beszoktatás folyamatos, ez nehéz időszak gyermeknek, szülőnek egyaránt. Az óvoda kiválasztásánál fontos szempont volt a szülők számára a tagozatok kapcsolódása, azaz gyermekük óvodáskortól gimnáziumig folytathatja tanulmányait a piarista intézményben.

 

Kicsik, nagyok együtt, egymásra rácsodálkozva, megismerve és segítve egymást, ez a piarista család, Méltó a Kalazanci szellemiséghez, Befogadó, hitre, tudásra, szép életre, jóra tanít.

 

A kecskeméti Piarista Óvoda építése az Új Széchenyi Terv Dél-Alföldi Operatív Program keretén belül, a Nevelési intézmények fejlesztése tárgyú pályázati kiíráson elnyert támogatásból valósult meg. Támogatást 2012 szeptemberében nyertünk, összesen közel 200 millió forintot, mely részben Európai Uniós, részben hazai központi költségvetésből származó, vissza nem térítendő támogatás. A rendnek a támogatáson felül 5 százalék önerőt kellett hozzátennie a projekt megvalósításához.

(Képek és szöveg: Komlós József JR)

Utoljára frissítve: 2014-09-19 21:24:10

További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Az üzleti infrastruktúra-fejlesztés alapja, a rendszerintegráció
Míg az elmúlt időszakban csupán drága, hosszadalmas middleware-ek általi fejlesztésekkel lehetett megoldani az integrációt, addig napjainkban elérhető egy biztonságosabb,...
2024-04-09 19:05:49, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Míg az elmúlt időszakban csupán drága, hosszadalmas middleware-ek általi fejlesztésekkel lehetett megoldani az...
Bővebben >>