. Ma Ervin napja van.
A Távhőszolgáltatás Napja a kecskeméti TERMOSTARNÁL
2014-03-06 21:33:27
A Távhőszolgáltatás Napja a kecskeméti TERMOSTARNÁL

A Távhőszolgáltatás Napja a kecskeméti TERMOSTARNÁL

 

 

A Nemzetközi Energiatakarékossági Világnappal egybekötött Távhőszolgáltatás Napja köré csoportosuló első országos programsorozat központi rendezvényét a kecskeméti TERMOSTAR Kft-nél tartották csütörtökön (március 6-án). Ennek keretében délelőtt nyílt napra várták az Akadémia krt. 4. szám alatti telephelyén az érdeklődőket, akik között egészen kicsi gyerekektől az iskolásokon át az idősebb generációkig érkeztek vendége. Az üzemlátogatást szigorú biztonsági intézkedések – ezek a látogatók érdekében történtek – előzték meg. Volt rövid munkavédelmi oktatás, majd mindenki fejvédőt kapott és vezetővel mehettek be a fűtőműbe.

 

Megelőzően átadták a telephely bejáratánál kialakított TERMOSTAR ÖKO Töltő Pontot. Ahol mostantól bárki feltöltheti az elektromos kerékpárját. Valamint megkezdődött a játékos tippverseny is. A résztvevők feladata megtippelni, hogy a TERMOSTAR ÖKO Pont-ban teljesen feltöltött TORNÁDÓ típusú elektromos kerékpárral hány métert lehet megtenni. A győztes nyereménye egy értékes, napelemes ÖKO hátizsák lesz, mellyel akár mobiltelefont, vagy netbookot is tölthetünk a kirándulásaink során. (A cikk a videó alatt folytatódik)

 

ILYEN A KECSKEMÉTI ÖKO TÖLTŐ PONT A TERMOSTAR-NÁL


 

Délelőtti esemény volt még a TERMOSTAR Kft-nél a Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetsége és a Kecskeméti TERMOSTAR Kft. közös sajtótájékoztató is. Melyen a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) helyettes államtitkára bejelentette, hogy a technológia korszerűsítése és a hatékonyság növelése további díjcsökkentés lehetőségét teremtheti meg a távhőellátásban.

 

Hizó Ferenc közölte: a kabinet széles körben támogatja az energetika fejlesztését, ezen belül elkötelezett a távhőszolgáltatás korszerűsítése mellett, és a rendszer gazdaságosabbá tétele érdekében annak kiterjesztését is szorgalmazza. Rámutatott: a távhő az egyik legbiztonságosabb fűtési forma, melynek modernizálásához az uniós források is eredményesen felhasználhatók. Így a versenyképesség és a hatékonyság növelésével a szolgáltatás árcsökkentésében további tartalékok rejlenek.    

 

KATTINTSON A KÉPRE A GALÉRIA MEGNYITÁSÁHOZ!

 

Elmondta: közel 100 városban van távhőszolgáltatás Magyarországon, a hazai lakásállomány 15 százalékát fűtik távhővel, és az arány Budapesten eléri a 30 százalékot. A nyugati országokban ugyanakkor a távhő ellátottság aránya 50-90 százalékos, így nálunk még van potenciál a növekedésben – tette hozzá.

 

Jelezte: az idén első alkalommal megrendezett Távhőszolgáltatás Napját a kormány és a tárca is jó kezdeményezésnek tartja. Szólt arról is: a korábbi panelpályázatokat forráshiánnyal vette át a kabinet, ám megteremtették az eddig le nem zárt beruházások befejezésének feltételeit és további energiahatékonysági programok indítását is tervezik, melyek az ellátórendszerek, hőközpontok modernizálásával és a megújuló energiaforrások elterjesztésével is foglalkoznak majd.

 

Kecskeméten már régen elkezdődött a rezsicsökkentés, melyben a helyi távhő-szolgáltató stratégiai szerepet vállal – mondta Zombor Gábor (Fidesz-KDNP), Kecskemét polgármestere. A TERMOSTAR Kft-t a város megbízható, innovatív, fejlődőképes és környezettudatos cégének nevezte, amely több mint 11 ezer háztartás szolgáltatója.

 

KATTINTSON A KÉPRE A GALÉRIA MEGNYITÁSÁHOZ!

 

Hangsúlyozta, hogy Kecskemét a por- és pollenszennyezettség szempontjából nehezebb helyzetben lévő települések közé tartozik, ezért itt minden környezetkímélő fejlesztés kiemelt jelentőségű. Ezek között említette, hogy a városban korábban több ezer lakás újult meg a panelprogram keretében, több milliárd forintból. Kiemelte, hogy egy tervezett nagyberuházás új, környezettudatos, olcsóbb energiaforrások bevonását teszi lehetővé a társaság számára. Ehhez pályázati lehetőségre vár a biomassza, illetve faapríték hasznosítása és egy elnyert támogatásnak köszönhetően rövidesen elkezdődhet a városi távhőszolgáltatáshoz kapcsolódó geotermális beruházás előkészítése is. 

 

Zombor Gábor kijelentette, mivel Kecskeméten a TERMOSTAR többségi közösségi tulajdonban van, megoldható a szolgáltatás nonprofittá tétele. A városban 14 éve azonos szinten van a távhő alapdíja, ez 2-3 milliárd forint megtakarítást jelentett eddig a lakosoknak. Egy újabb panelprogram elindítása, kiterjesztése további segítséget jelenthet a fogyasztóknak, ehhez az önkormányzat a továbbiakban is kész hozzájárulni – tette hozzá.

 

KATTINTSON A KÉPRE A GALÉRIA MEGNYITÁSÁHOZ!

 

Fekete Csaba, a Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetségének (MaTáSzSz) elnöke az eseményen kiemelte: a kecskeméti távhőszolgáltatás kiemelkedő és pozitív példa Magyarországon, ahol közel 100 szolgáltató több mint 600.000 lakást lát el távhővel. Az energiafelhasználásnak ez a módja a szektor lényeges eleme, hiszen hatékony, takarékos és környezettudatos. Mindezért az ágazaton belül a távhő-szolgáltatók tették a legtöbbet az elmúlt 10-15 évben – fogalmazott. 

 

Hangsúlyozta: a szövetség számos programot indított a fogyasztók energiatudatosságának erősítése érdekében. Az országos rendezvénysorozat központi helyszíne, Kecskemét mellett az idei, hagyományteremtő távhő-szolgáltatási nap során Miskolcon, Kaposváron, Szombathelyen, Győrben, Ózdon, Pécsen és Budapesten is tartanak szemléletformáló rendezvényeket, nyílt napokat. 

  

Fekete Csaba ezt követően ünnepélyes keretek között átadta Hizó Ferencnek azt a jogszabálytervezetet, melyben kezdeményezi, hogy a jövőben minden év március 6-án, az Energiatakarékossági Világnappal egy időben kerüljön megrendezésre a Távhőszolgáltatás Napja.

 

KATTINTSON A KÉPRE A GALÉRIA MEGNYITÁSÁHOZ!

 

Horváth Attila, a Kecskeméti TERMOSTAR Kft. ügyvezető igazgatója bemutatta, hogy az elmúlt időszakban Kecskeméten jelentős energiahatékonysági fejlesztéseket valósítottak meg. Legutóbbi fejlesztésük eredményeként mintegy 550 millió forintból, 70 százalékos pályázati támogatással egy 2,6 kilométeres előreszigetelt távhővezetékkel kapcsoltak össze két városrészt és a széchenyivárosi fűtőműbe két kondenzációs füstgázhasznosítót építettek be. Ennek köszönhetően Kecskeméten 4 százalékkal kevesebb földgázt fognak felhasználni és közel 60 tonnával kevesebb széndioxidot fognak kibocsátani évente. A távhőfejlesztések mellett a lakóépületek energiahatékonyságának növelésében tanácsadással és kivitelezéssel is tevékenyen segíti a TERMOSTAR Kft. a lakóközösségeket.

 

KATTINTSON A KÉPRE A GALÉRIA MEGNYITÁSÁHOZ!

 

 

Kecskeméti Hírhatár / MTI

Utoljára frissítve: 2014-03-07 05:21:36

További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Az üzleti infrastruktúra-fejlesztés alapja, a rendszerintegráció
Míg az elmúlt időszakban csupán drága, hosszadalmas middleware-ek általi fejlesztésekkel lehetett megoldani az integrációt, addig napjainkban elérhető egy biztonságosabb,...
2024-04-09 19:05:49, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Egy őrbottyáni földtulajdonos több mint kétmilliárd forintos kártalanítást követel, miután tervei szerint term...
Bővebben >>