. Ma Ervin napja van.
A duális képzés, mint kecskeméti modell
2014-10-15 04:05:09
A duális képzés, mint kecskeméti modell

A duális képzés, mint kecskeméti modell

Kecskemét, valamint Bács-Kiskun megye volt a meghonosítója a német mintájú duális szakképzésnek a Mercedes gyár letelepedésekor. A „kecskeméti” képzési modell országos kiterjesztése most a cél, amely egyúttal térségünkben is kijelöl új célokat. Erről szólt egy szakmai rendezvény a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamarában kedden.




Zsúfolásig megtelt az iparkamara a gyakorlati képzést folytató gazdálkodó szervezetek, a szakképző intézmények és a felnőttképzést végző szervezetek képviselőivel, hogy tájékozódjanak a hazai duális szakképzés jövőképéről.

 

A konferencián elhangzott: Bács-Kiskun megye és Kecskemét élen járt a duális szakképzés kiterjesztésében, az iskolarendszerű szakképzésben és az iskolarendszeren kívüli felnőttképzésben egyaránt. Mostanra pedig már országos szintre emelkedett ez a modell. Ezzel a tanulók jóval nagyobb arányban kerülhetnek ki a piaci szereplőkhöz, azaz a vállalkozásokhoz tanulószerződéssel szakmai gyakorlatra. Így növekszik az elhelyezkedési esélyük is.

 

IDE KATTINTVA MEGTEKINTHETIK A KÉPGALÉRIÁT!

 

- A duális képzés legfontosabb pillére az, hogy már a beiskolázáskor a gazdaság igénye felé fordítsa a képzési szerkezetet. A duális képzés rendszer szintre emeli a tanulószerződés rendszerén keresztül, illetve a most megjelenő, tervezett kamarai garancia-programmal azt, hogy minél több tanuló a szakmai gyakorlatát vállalatnál tölthesse – mondta el Palotás József, a Nemzeti Munkaügyi Hivatal Szakképzési és Felnőttképzési Igazgatóság főigazgató-helyettese.

 

Bogdány Zoltán, a Mondolat Iroda Tanácsadó és Szolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója megyénk szakképzés-fejlesztési koncepciójáról beszélt:

 

- Bács-Kiskun megye a szakképzés tekintetében, országos szinten nagyon jó helyzetben van, hiszen a szakmunkás szakiskolai képzés magasan az országos átlag fölött áll. A nagy ipari beruházások ezt a szerencsés helyzetet csak erősítik – hangsúlyozta. - Ez a fejlesztési stratégia öt célt jelöl meg. A legfontosabb eleme az, hogy olyan szakképzési centrumokat lenne érdemes Kecskemét és Baja vonzáskörzetében kialakítani, ahol a gyakorlati képzőhelyek, elsősorban a tanműhelyi gyakorlati képzőhelyek fejlesztésére építve megoldható lenne a magas színvonalú, és erre az ipari igényre reagáló szakképzés – tette hozzá.  

 

A konferencia programja a következő volt:


- Megnyitó (Pintye László – a Bács-Kiskun Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság elnöke)

- A duális szakképzés a versenyképesség eszköze (Palotás  József, a Nemzeti Munkaügyi Hivatal Szakképzési és Felnőttképzési Igazgatóság főigazgató-helyettese)

- A hazai duális szakképzés jövőképe (Dr. Szilágyi János- Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Oktatási és Képzési Igazgatója)

- Bács-Kiskun megye szakképzés-fejlesztési koncepciója (Bogdány Zoltán, a Mondolat Iroda Tanácsadó és Szolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója)

- Az elért tanulási eredmények elismerésének és a mobilitás elősegítésének új európai eszköze a szakképzésben ECVET- Európai Szakoktatási és Szakképzési Kreditrendszer (Palencsárné Kasza Marianna – ECVET szakértő)

- A gyakorlati szakképzés finanszírozásának lehetőségei 2014-ben (Mészárosné Szabó Anna – szakértő, Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szakképzési osztályvezetője)

- Konzultáció

 


További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Az üzleti infrastruktúra-fejlesztés alapja, a rendszerintegráció
Míg az elmúlt időszakban csupán drága, hosszadalmas middleware-ek általi fejlesztésekkel lehetett megoldani az integrációt, addig napjainkban elérhető egy biztonságosabb,...
2024-04-09 19:05:49, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Sokan gondolkodnak el azon 35-40 évesen, vajon jól választottak-e szakmát. Az életközépi válság olykor arra sa...
Bővebben >>