. Ma Ervin napja van.
30 éves a Rendelőintézet - jubileumi emlékülés a kórházban
2016-11-18 02:51:54
30 éves a Rendelőintézet - jubileumi emlékülés a kórházban

30 éves a Rendelőintézet - jubileumi emlékülés a kórházban

A Kecskeméti Kórház területén lévő Rendelőintézet 30. születésnapját ünnepelték november 16-án, szerdán a kórházban. Az ünnepségen a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatalt Kovács Ernő kormánymegbízott, a megyei közgyűlést Rausch Sándor elnökhelyettes, Kecskemét városvezetését Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester képviselték, valamint jelen volt Dr. Salacz László kecskeméti országgyűlési képviselő és Dr. Lénárt Endre, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ Dél-Alföldi Térségi Igazgatóság térségi igazgatója is.

 

ITT MEGTEKINTHETIK A KÉPGALÉRIÁT!

 

Az ünnepség Pál Attila színművész szavalatával kezdődött, majd Szabó Sándor karnagy vezetésével a Bács-Kiskun Megyei Kórház énekkara lépett fel.Az előadások sorában Dr. Svébis Mihály főigazgató a Rendelőintézet történetét ismertette, Dr. Hódi Zsuzsanna, a Rendelőintézet vezető főorvosa bemutatta szakmai fejlődésük 30 évét, végül Dr. Nagy Andrásné, a Rendelőintézet vezető asszisztense napjaink szervezési kérdéseiről tartott előadást.

 

- A Bács-Kiskun Megyei Kórház 160 éves történetét a folyamatos fejlődés, átalakulás jellemezte, és jellemzi ma is - mondta előadásában Dr. Svébis Mihály. - Ennek a folyamatnak részese, szerves része a Rendelőintézet, a progresszív betegellátás kiemelt jelentőségű tényezője.

A kórház és a rendelőintézet külön önálló egységként működött az 1970-es évek végéig. Szervezeti kapcsolat nem volt, az intézmények saját személyi állománnyal látták el betegeiket.

 

Az 1972. évi II. Egészségügyi törvény a teljes népességre kiterjesztette az ingyenes, mindenki számára hozzáférhető egészségügyi ellátást, ezzel jelentősen megnövelte az orvosi ellátást igénybevevők számát.

 

Szükségessé vált az intézmények szorosabb együttműködése, szakmai lehetőségeik kölcsönös kihasználása, ami célszerűségből a rendelőintézet integrálásához vezetett.

 

1977-ben dr. Zonda László igazgató vezetésével a Rendelőintézet a megyei kórházhoz integrálódott.

 

Az 1951-ben épült SZTK az akkori Komszomol téren, (mai Piaristák tere) működött. Minden igyekezet ellenére, zsúfoltság, hosszú várakozási idő, speciális szakrendelések hiánya jellemezte, aminek kialakítását a körülmények nem tették lehetővé.

 

A régi Rendelőintézet 2000 négyzetméteren 500 fő/nap áteresztő képességű volt. A betegek egyre emelkedő száma tehát szükségessé tette egy új Rendelőintézet tervezését Kecskeméten. 1980-ban átadták az új megyei kórházat 680 ággyal: ezzel megnyílt a lehetőség az intézmény további bővítésére, így a rendelőintézet megépítésére is.

 

Az integrációból adódóan a gyakorlatban is létrejöhetett a fekvő- és járóbeteg ellátás egysége, szabályozott szakmai együttműködése. A szakrendeléseket nagyrészt, az osztályok orvosai forgórendszerben látták el, ezáltal a szakrendelésen és a fekvőbeteg osztályon is azonos szakmai elvek alapján történt a gyógyítás. A szakrendelések szakorvosi konzíliumi hátteret biztosítottak az alapellátás orvosainak. A járóbeteg ellátás irányítása a főigazgató helyetteseken, az osztályvezető főorvosokon, és a csoportvezető főorvosokon keresztül érvényesült. 1985. év végére elkészült végre az új Rendelőintézet. 1986. január 1-től új 39 munkahelyes járóbeteg szakrendelő-intézet állt a gyógyítás szolgálatába.

Az intézményt Dr. Medve László egészségügyi miniszter a következő szavakkal adta át: „E rendelőintézettel vált teljessé... az a fejlesztési folyamat, amelyet ma egy megyei kórháznál elképzelünk. Most már a kecskeméti kórházat mintának tekintjük és bemutathatjuk nemcsak az országon belül, hanem nemzetközileg is bárkinek. Hiszen így érthető el, hogy a kórházban meglévő igen értékes orvosi műszerek, eszközök hozzáférhetővé váljanak a járóbeteg ellátás keretében végzett vizsgálatokhoz, hogy az integráció teljes egészében kibontakozhasson."


Az új rendelőintézetben a fogászati ellátás, a tüdőgondozó és a vérellátó nem kapott helyet, így a régi rendelőintézetben folytatták a munkát. A Rendelőintézet reggel 7 órától 19 óráig fogadta a betegeket. Az új intézmény 5000 négyzetméteren 3.000 fő/nap áteresztő képességével évi közel 1 millió esetet látott el.

 

1988 évtől Dr. Ligeti Zsuzsanna megyei főorvosi kinevezését követően a Rendelőintézet vezetését hosszabb-rövidebb ideig megbízottként részállásban látták el: Dr. Gábris László, Dr. Gubacsi László, Dr. Bakóczay László, Dr. Svébis Mihály, Dr. Pánczél Gyula. 14 éve Dr. Hódi Zsuzsanna irányítja a rendelőintézetet.

 

A Rendelőintézet működésében történtek változások az elmúlt 30 év alatt, de építészeti megújulásra csak az eltelt 5 évben volt lehetőség. A Rendelőintézet vezetése időközben próbálta otthonossá, barátságossá tenni a környezetet. A SBO bővítése uniós forrásból lehetővé tette, hogy 2011-ben a teljes fiziotherápia a földszintre költözzön és megújuljon.

 

Az intézményben a betegforgalom 30 év alatt jelentősen megnövekedett az 2015. évben az ellátott fekvőbeteg száma 84.000 fő, a járóbeteg esetszám 2.000.000, azaz immár a duplája az 1986. évinek.

 

Az ünnepség pezsgős koccintással és állófogadással zárult, melynek végén behozták a születésnapi tortát.

Utoljára frissítve: 2016-11-18 02:56:59

További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Az üzleti infrastruktúra-fejlesztés alapja, a rendszerintegráció
Míg az elmúlt időszakban csupán drága, hosszadalmas middleware-ek általi fejlesztésekkel lehetett megoldani az integrációt, addig napjainkban elérhető egy biztonságosabb,...
2024-04-09 19:05:49, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az önkormányzati választáson főpolgármesterként induló Vitézy Dávid a BKK-rendészet megerősítése után új szór...
Bővebben >>