KECSKEMÉTI HÍRHATÁR - Rablóvá lett fegyőr, és késelő testvér Szegeden

KECSKEMÉTI HÍRHATÁR
   
 2020.09.24.
 Csütörtök
Ma Gellért napja van.
Holnap Eufrozina napja lesz.
   EUR árfolyam
   </R Ft
   CHF árfolyam
   </R Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2012. 11. 27. 16:29     


Rablóvá lett fegyőr, és késelő testvér Szegeden
Két Bács-Kiskun megyei büntetőügyet is napirendre tűztek másodfokon a Szegedi Ítélőtáblán szerdára (november 28).

Két Bács-Kiskun megyei büntetőügyet is napirendre tűztek másodfokon a Szegedi Ítélőtáblán szerdára (november 28). Döntenek a kalocsai játéktermet fegyverrel kirabló állampusztai fegyőr, valamint a saját testvérére késsel támadó tázlári férfi ügyében is.

 

 

 

 

 

 

 

 

A korábban az Állampusztai Börtönben fegyőrként dolgozó, 21 esztendős, kalocsai T. Szabolcsot – mint megírtuk ITT < - a Kecskeméti Törvényszék június 19-én fegyveresen elkövetett rablás bűntettében mondta ki bűnösnek. A kilátástalan anyagi helyzetben lévő férfi 2011. novemberben pisztollyal ment be egy kalocsai játékterembe, ahonnan mintegy 300 ezer forintot rabolt. Később feladta magát a rendőrségen, idén nyáron pedig 6 év fegyházbüntetésre és 8 év közügyektől eltiltásra ítélték. A vádlott köteles az ítélet jogerőre emelkedése után 15 napon belül a játékterem tulajdonosának kártérítésként 294.000 forintot kifizetni.

 

 

Az ítélet ellen a vádlott és védője a büntetés enyhítése érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára, ahol szerdán tárgyalják másodfokon.

 

A másik ügy: A Kecskeméti Törvényszék június 28-án a 46 esztendős, tázlári I. Csabát az emberölés bűntette kísérletének vádja alól felmentette, és elrendelte a vádlott kényszergyógykezelést, ami legfeljebb 15 évig tarthat. Az ítélet ellen a vádlott a kényszergyógykezelés időtartamának csökkentése érdekében fellebbezett, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

 

I. Árpád – akinél paranoid skizofrénia betegség áll fenn – testvérével, a sértettel együtt élt egy tázlári tanyán. A sértett őstermelőként állattartással foglalkozik, és édesanyjuk 2008-ban bekövetkezett halála óta gondoskodott a vádlott eltartásáról.

 

A vádlott 1993 óta áll rendszeres pszichiátriai kezelés alatt. Korábban azonban nem történt olyan tettlegesség a testvérével, ami sérüléssel járt volna, noha a vádlottnak többször voltak agresszív megnyilvánulásai, amikor a testvérére támadt.

 

Tavaly augusztus 14-én este, miután a sértett behajtotta az állatokat, majd elindult a tanya udvarán keresztül, hogy a kutyáknak enni adjon, a vádlott minden előzmény és ok nélkül egy maga készítette késsel rátámadt. Többször is meg akarta szúrni testvérét, aki a kezében lévő kutyatálakat mintegy pajzsként használva igyekezett kivédeni a támadást, közben metszett sérüléseket szenvedett.

 

A sértett – látva testvére állapotát, eltorzult arcát, illetve további támadástól tartva – megpróbált elmenekülni, és futásnak eredt. Eközben a vádlott folytatta a támadást, és most már a neki háttal lévő sértett után szúrt. Az egyik szúrással több réteg ruhát átdöfött, és megsebezte testvére hátát.

 

A sértett ezt követően a szomszéd tanyára futott, ahol ellátták sérüléseit, majd értesítették a rendőröket, akik a vádlottat még aznap elfogták, és előállították. A sértett sebei 8 napon belül, maradandó fogyatékosság nélkül gyógyultak, de olyan sérülése is keletkezhetett volna, amely életveszélyes, vagy akár halálos következménnyel jár.

 

A bíróság megállapította, hogy a hasadásos elmezavarban szenvedő vádlott elmebeli állapota miatt képtelen volt arra, hogy cselekménye társadalomra veszélyességét felismerje, illetve, hogy ennek a felismerésnek megfelelően cselekedjen. A szakértők valószínűsítették, hogy vádlott elmebetegsége miatt a jövőben hasonló erőszakos cselekményt követhet el, ennek megfelelően a kényszergyógykezelését indokoltnak látták.

 

Minden körülményt figyelembe véve ezért az ügyben első fokon ítélkező Kecskeméti Törvényszék a vádlottat büntethetőséget kizáró okból (beszámítási képességet kizáró kóros elmeállapot) az emberölés kísérletének vádja alól felmentette, és a kényszergyógykezelését rendelte el.

 

Ebben az ügyben is szerdán döntenek majd másodfokon, Szegeden.

 

 

 


További hírek

  Hogy a csudába ne félnék...?
2020. 09. 20. 21:47 hirhatar.hu
  Egy friss felmérés szerint reális esély van az ellenzéki győzelemre 2022-ben
2020. 09. 20. 21:47 hirhatar.hu
  Karácsony: „Ez nagy remény Magyarországnak és nagy veszély a kormánynak"
2020. 09. 20. 12:51 hirhatar.hu
  Vigyázat: holnaptól szigorú járványügyi szabályok lépnek életbe
2020. 09. 20. 12:51 hirhatar.hu
  Orbáni bosszú: levágják a gázvezetéket Iványi Gábor hajléktalanokat segítő központjáról
2020. 09. 18. 19:49 hirhatar.hu
  MÚOSZ: Ha a Klubrádió elhallgat, megszűnik a kormánytól független rádiós hírszolgáltatás
2020. 09. 18. 19:49 hirhatar.hu
  Orbán váratlanul eltávolította a titkosszolgálat vezetőjét
2020. 09. 15. 17:49 hirhatar.hu
  A Gyárfás-ügybe keveredett volt főügyészre bízná a DK az elszámoltatást
2020. 09. 15. 17:49 hirhatar.hu
  Hat hónap alatt 40 százalék fölé emelkedett a rosszabb életkörülmények közt élők száma
2020. 09. 15. 17:49 hirhatar.hu
  Bruck András: Julius Caesar intelme
2020. 09. 14. 14:35 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport