KECSKEMÉTI HÍRHATÁR - Létezik lelki betegség testi tünetekkel?

KECSKEMÉTI HÍRHATÁR
   
 2024.07.15.
 Hétfő
Ma Henrik napja van.
Holnap Valter napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2023. 06. 17. 09:06     


Létezik lelki betegség testi tünetekkel?
Három-négy évtizeddel még igen furcsának találtuk volna, ha valaki azt állítja, hogy az ő testi panaszait valójában lelki problémák okozzák. Napjainkban viszont egyre gyakrabban diagnosztizálnak úgynevezett pszichoszomatikus betegségeket, amik bizonyítottan lelki eredetűek.

Ennek megfelelően a csak tüneti kezelés sem célravezető, hanem átfogó terápiában kell részesíteni a pácienst. Ezt a megközelítést alkalmazzák a balatonfűzfői Swan Lake Központ rehabilitációs intézetben is. 

 

Egészséges vagyok, de mégsem?!

 

Bizonyára sokan tapasztaltuk már, hogy a nyugati orvoslás mennyire a testre fókuszál. Ha például krónikus fejfájás, alvászavar, állandó fáradtság, emésztési panaszok, magas vérnyomás, vagy hát- és derékfájás gyötör, mit teszünk?

 

Felkeressük a háziorvost, aki ír nekünk egy tucat beutalót mindenféle vizsgálatra: vérvétel, kardiológiai vizsgálatok, ortopédia, fejfájás ambulancia, belgyógyászat… A kép igen vegyes lehet. És miután mindezeken részt vettünk, rengeteg időt öltünk a várakozásba, ott állunk egy mappára való lelettel, amiben az összesnél ugyanaz a diagnózis: nem tudják azonosítani a probléma okát, mert nem találtak olyan szervi elváltozást, ami indokolná a panaszokat. 

 

Nem csoda, ha ettől kétségbeesettek és dühösek leszünk. Talán nem hisznek nekünk az orvosok? Mi az, hogy papíron makkegészségesek vagyunk, holott nagyon is érezzük, hogy valami nagyon nincs rendben? Ilyenkor mindig el kell gondolkodni azon, hogy talán lelki eredetű probléma áll a háttérben, amihez elsősorban pszichológus, pszichiáter vagy pszichoterapeuta segítségére lesz szükség.

 

A pszichoszomatikus orvoslás

 

Beszéljünk egy kicsit erről a kifejezésről. A pszichoszomatika szó maga test és lélek harmóniáját jelenti. Ez az ősi, tradicionális gyógyászati rendszerekben egy magától értetődő tény volt, a hagyományos orvoslás még ma sem választja külön a testet a lélektől, hanem mindenre kiterjedő, átfogó terápiákra építi a gyógyítást.

 

Ezzel szemben a nyugati orvoslás szomatikus, azaz kifejezetten a testre koncentrál, azt az alapelvet vallva, hogy egy testi panasz hátterében csakis valamilyen szervi rendellenesség állhat. Azonban egyre több beteg kerül a fentihez hasonló helyzetbe, vagyis vizsgálatok sora sem találja a probléma okát, hiszen látszólag nincs semmi, ami indokolná a panaszokat.

 

Milyen érdekes, hogy a lélek és test kapcsolata évezredeken át mindenki számára egyértelmű volt, és ebben a mai, modernizált világban görcsösen igyekszünk szétválasztani a kettőt? Nem lenne egyszerűbb elfogadni, hogy egyik sem létezhet a másik nélkül, és szoros kölcsönhatásban állnak egymással?

 

A betegségek ördögi köre

 

Aki pszichoszomatikus betegségben szenved, az többnyire elkezd fokozottan figyelni a panaszaira, stresszessé válik miattuk, ezzel pedig csak még jobban felerősíti őket, és kialakul egyfajta betegségtudat. Ezen az sem segít, hogy az orvosok nem találják a probléma okát. Ilyenkor mindig célszerű elgondolkodni azon, hogy lelkileg keressük a panaszok forrását.


További hírek

  Az egyetemisták közel fele fontolgatja a külföldi letelepedést
2024. 07. 14. 12:22 hirhatar.hu
  Dr. Magyar György az elszámoltatások jogi buktatóiról
2024. 07. 14. 12:22 hirhatar.hu
  Utolsó értékes ingatlanát is kénytelen volt eladni az MSZP
2024. 07. 14. 12:22 hirhatar.hu
  A pénzügyek jövője: milyen változásokra készüljenek a kereskedők?
2024. 07. 09. 11:49 kecskemeti-hirhatar.hu
  Szemeteszsák nélkül káosz és szemét öntené el a várost
2024. 07. 09. 11:48 kecskemeti-hirhatar.hu
  Kilép az MSZP-ből a második került újraválasztott polgármestere, Őrsi Gergely
2024. 07. 07. 09:47 hirhatar.hu
  Keresem az okot
2024. 07. 07. 09:47 hirhatar.hu
  Schadl a börtönben ülve is megkeresett vagy 189 milliót
2024. 07. 07. 09:47 hirhatar.hu
  Egy lapra feltenni mindent
2024. 07. 02. 18:01 hirhatar.hu
  Az álló vonat nem szolgáltatás
2024. 07. 02. 18:01 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport