Olvasóinknak ezen a hétvégén egy isteni finom süteményreceptet ajánlunk.
Hozzávalók:
6 db tojás, 6 dkg liszt, 8 dkg darált mák, 12 dkg cukor, őrölt fahéj, 20 dkg meggylekvár, 10 dkg csokoládékrém, 15 dkg csokoládé, 10 szem piros cseresznye.
Elkészítés: A tojás sárgáját a cukor 1/3-ával összekeverjük. A cukorral kemény habbá vert tojásfehérjéből egy kevéssel fellazítjuk a sárgáját, majd óvatosan hozzákeverjük a többi habot is. Közben folyamatosan hozzáadjuk a liszttel összekevert mákot. A masszát fakanállal „O” betű formában keverjük, miközben a tálat körbe-körbe forgatjuk. Így nem törik össze a fehérje. (Egy tojáshoz 6 dkg lisztet, 2 dkg cukrot, ½ dkg mákot használjunk. Aki mákosabban szereti, tehet bele többet, de az arányra (liszt+ mák+ tojás) ügyelni kell. Ha sima piskótatésztát készítünk, adhatunk hozzá olvasztott vajat. Így még selymesebb lesz a tészta és nem szárad ki. (Most a mák miatt nem szükséges, hiszen az olajos.) A masszát kivajazott, kilisztezett őzgerinc-formába öntjük. (Ne töltsük túl teli, mert akkor kipúposodik.) A masszát fakanállal felhúzzuk a forma széléhez. (A tésztát ízlés szerint ízesíthetjük őrölt fahéjjal, vaníliás cukorral vagy reszelt citromhéjjal.) Előmelegített sütőben 180º-on megsütjük.
A csokoládét vízgőzön felolvasztjuk, langyosra felmelegítjük, s alumíniumfólián áthúzzuk vele a kész tésztát. Megvárjuk, míg a csokoládé megmerevedik, majd felvágjuk. A szeletek közepét csokoládékrémmel megdíszítjük, majd egy-egy szem cseresznyét teszünk rá. Meggylekvárral kínáljuk.