|
|
|
Tweet |
|
|
|
Olvasóinknak ezen a hétvégén ezt ajánljuk: Csúsztatott palacsinta
Hozzávalók: 20 dkg vaj, 6 db tojás, 3 db tej, 3 db tejszín, 10 dkg cukor, 20 dkg liszt, vaníliás cukor, citromhéj, 20 dkg narancslekvár, 20 dkg dió, 1 csomag puncs pudingpor, ½ l tej, 5 dkg mazsola, 5 cl rum.
Elkészítés: A tojás sárgáját hideg tejjel elkeverjük, majd kevés sót és cukrot teszünk bele, s hozzáadjuk a lisztet. Mindig sűrű tésztát keverünk, s ezt hígítjuk fel kellő mértékben tejjel, vagy tejszínnel. Simára kikeverjük, majd hagyjuk kicsit pihenni.
A tojás fehérjéből kemény habot verünk. A cukrot a már fehér, de még folyós fehérjéhez adjuk (1 tojás 1,5 dkg cukor), s addig verjük tovább, míg a cukor el nem olvad (ekkorra a hab is kemény lesz).
A hab 1/3-val fellazítjuk a tésztánkat, majd a többit is óvatosan hozzákeverjük. Így egy könnyű, laza állagú tésztát kapunk.
A forró vajra rámerjük a palacsintasütőbe, eligazítjuk, kicsit előmelegítjük, majd sütőbe tesszük, s megsütjük 160-170 °C-os sütőben, hogy a tésztánk teteje ne ragadjon. Ha megsült tálra csúsztatjuk, amit előtte megszórtunk durvára vágott dióval. A palacsintánkat megkenjük narancs lekvárral, megszórjuk durvára vágott dióval és áztatott mazsolával. Ebből 4-5 réteget készítünk. Az utolsó lapot ráfordítjuk, mintha egy kalap lenne. Az így felhalmozott palacsintákat még áthevítjük, átsütjük.
Puncsmártást készítünk hozzá: hidegen kötő pudingport simára keverünk. Rummal és mazsolával ízesítjük.
A palacsintát, mint a tortát felvágjuk, majd a szeletet a puncsmártásra helyezzük.
|
|
|
|