KECSKEMÉTI HÍRHATÁR - Hajszálon múlt a tökéletes gyilkosság Helvécián

KECSKEMÉTI HÍRHATÁR
   
 2022.05.24.
 Kedd
Ma Eszter napja van.
Holnap Orbán napja lesz.
   EUR árfolyam
   /Rate& Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2012. 11. 16. 17:27     


Hajszálon múlt a tökéletes gyilkosság Helvécián
Hajszálon múlt, hogy tökéletes gyilkosságot kövessen el az ebben egyébként rutintalan T. György Helvécián. Ahol kiderült, hogy valóban az élet a legjobb krimiíró.

Hajszálon múlt, hogy nem követett el tökéletes gyilkosságot a helvéciai T. György. Pontosabban nem is hajszálon, hanem néhány festékkaristoláson, egy fűtéscsövön – derült ki a rendőrség ma (november 16.) tartott sajtótájékoztatóján. De nem csak ez derült ki, hanem sajnos az is, hogy az élet írja a legizgalmasabb, legkevésbé elképzelhető krimiket. Ezért döntöttünk úgy, hogy a sajtótájékoztatón elhangzottakat szó szerint - csupán enyhén stilizált formában - közöljük a Kecskeméti Hírhatáron.

 

 

 

 

Szabó Vendel rendőr alezredes, bűnügyi igazgató:

A november 6-án, Helvéciáról érkezett bejelentés alapján elsőként a mentőszolgálat vonult a helyszínre, majd a kecskeméti rendőrkapitányság kezdte meg a helyszíni szemlét. Az elsődleges adatok szerint öngyilkosság történt, és a kecskeméti rendőrkapitányság a KET (Közigazgatási Eljárási Törvény) által meghatározott eljárásban indította meg, rendkívüli halál miatt a helyszíni szemlét. Ennek adatai elsődlegesen az öngyilkosságot támasztották alá. Később a kihallgatott tanúk vallomása után megingani látszott az öngyilkosság verziója, és az eljárásba bekapcsolódott a Bács-Kiskun megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztálya is. Ennek eredményeképpen november 14-én emberölés bűntett miatt rendeltünk el nyomozást. Az eljárás részleteiről Dr. Kovács Gábor alezredes, a nyomozás vezetője számol be.

 

 

Dr. Kovács Gábor:

A rendőrségre az országos mentőszolgálat diszpécsere 2012. november 6-án 19:37-kor tette a bejelentést. Elmondták, hogy Helvéciára, egy családi házhoz, öngyilkossághoz riasztották őket.

 

 

A bejelentő a férj volt, az ő bejelentése, valamint a mentők helyszíni megállapításai szerint bűncselekmény gyanúja nem merült fel. Ezért a kecskeméti rendőrkapitányság a bejelentés tartalmának megfelelően kezdte meg az intézkedést. Ez azt jelenti, hogy rendkívüli halál miatt közigazgatási hatósági eljárást kezdeményezett. Helyszíni szemlére, halottszemlére, tanúkihallgatásokra, valamint - ennek az eljárásnak megfelelően - hatósági boncolás elrendelésére került sor.

 

Az eljárás során azonban volt egy érdekes momentum, ami a nyomozóhatóság figyelmét felkeltette. Különös elváltozás volt a helyszínen a felakasztási pontnál, a fűtéscső felső felén. Ami azt jelenti, hogy a kötél által, súrlódás okozta bemaródások voltak áthatók. Ez pedig nem egy függőleges, statikus erő nyomán keletkezik, hanem úgy, ahogy a kötél mozog.

 

 

 

Ez az a pont, ami érdekessé tette az ügy megítélését. Ezért a kecskeméti rendőrkapitányság a bűnügyi osztályt tájékoztatta a tapasztaltakról. Mi természetesen komolyan vettük ezt a bejelentést, és megvizsgáltuk az iratokat, a helyszínt, valamint beszéltünk az orvos-szakértővel. Aki a protokollnak megfelelően a hatósági boncolással leállt, és igazságügyi orvos-szakértői boncolásként folytatták tovább a boncolást.

 

Az ügyben érdekes volt az előbb ismertetettek következtében is, hogy a holttesten az önakasztás tipikus jelei voltak megtalálhatók. Azaz dulakodásra utaló nyomok nem voltak, és külsérelmi nyomok sem voltak. Tehát minden arra utalt, hogy itt valóban önakasztás történt. Ráadásul az orvos-szakértők is úgy nyilatkoztak, hogy akár bekövetkezhetett önakasztás következtében is a halál. De nem zárták ki ezzel párhuzamosan természetesen az idegenkezűséget sem.

 

 

A beszerzett adatok szerint a 45 éves férj került a hatóság látókörébe. Az érintettsége mindenképpen gyanús volt, hiszen ő volt az, aki a feleségét utoljára látta élve. Otthonról elment, majd amikor hazaért, már holtan találta az asszonyt. Ezért poligráfos hazugságvizsgálat alá vetettük, amit ő elvállalt.

 

Az eredmény azután kétséget kizáróan azt hozta, hogy a bűncselekményben érintett, és a feleségét ő ölte meg. Tehát egy kategórikus véleményt kaptunk a szaktanácsadótól erre vonatkozóan. Az eredményt a férj elé tártuk, aki ennek hatására a bűncselekmény elkövetését végül beismerte. Gyanúsítottként is elmondta, majd a helyszínen, a helyszíni kihallgatás keretében ezeket pontosította, és részletesen elmagyarázta, hogy miként követte el a tettét.

 

Vallomásában elmondta, hogy veszekedés közben lement a pincébe, magához vett egy kötelet, majd ezzel visszament, és pont akkor, amikor a konyha bejárati ajtajánál voltak, ezt a kötelet a felesége nyakába dobta. Ezzel egy időben a kötél másik végét az ajtó fölött húzódó fűtéscsőn átvetette, és azonnal megrántotta, majd elkezdte húzni. Egyébként ez a mechanizmus pontosan megfelel - mármint a sértetten történő elváltozások - egy önakasztásnál történteknek. Így nem is került sor dulakodásra, hanem rögtön húzta a férfi a kötelet. Majd addig tartotta, illetve erősítette, tekerte fel többszörösen a fűtéscsőre, amíg végül is a sértett fulladásos halála be nem következett.

 

Elismerte továbbá azt is az elkövető, hogy miként akarta megtéveszteni a hatóságot. Ennek érdekében mit csinált, mit tett, és milyen változtatásokat eszközölt, illetve milyen bizonyítékokat koholt azért, hogy valóban az öngyilkosság látszatát keltse. Elmagyarázta, hogy a bejárati ajtót belülről láncra zárta, majd az udvari ablakon keresztül kimászott az udvarba. Ezt követően a pincében magához vett egy csőfogót, amivel betörte kívülről befelé az ajtót, majd belülről az ablakot visszazárta. Ezután elment a közeli szüleihez – a Kecskeméti Hírhatár itt pontosít: T. Gyögy édesapja már nem él, az anyja lakik a szomszédos házban -, és elvitte a másfél éves kisgyereküket. Majd hazament, és utána ijedten rohant vissza a szüleihez (Kecskeméti Hírhatár: édesanyjához), hogy baj van, nem tud bemenni a lakásba. Valami történhetett…

 

 

Tulajdonképpen ezután törte be az ajtót, és a feleségét holtan találta. Levágta egy ollóval, értesítette a mentőket, és a vallomása szerint az asszony újraélesztésbe kezdett. Amikor a mentők kiérkeznek, majd a rendőrség is kiérkezik, ezt a kitalált történetet adta elő.

 

Az emberölést tekintve a férj, valamint a sértett nő, és az elkövetői hozzátartozók kihallgatásával tisztáztuk azt, hogy a férj és a feleség között régóta húzódó konfliktus volt. Ez a külvilág felé nem látszódott, tehát ebből nem volt felismerhető semmi. A feleség másnapra tervezetten akart elköltözni otthonról. El akarta vinni a közös, másféléves gyermeküket is. Tulajdonképpen ez volt az a momentum, ami az elkövetőben indulatot gerjesztett, és ad hoc módon, hirtelen szánta rá magát a cselekmény elkövetésére.

 

Ellene tehát emberölés bűntett megalapozott gyanúja miatt indítottunk büntető eljárást, az őrizetbe vétele mellett.

 

A rendőrség által kiadott fotókon látható a gázcső, az elkövetési eszközök, a koholt helyszínhez használt eszközök, a betörés nyomai, valamint egy rövid felvétel, amit a helyszíni kihallgatás során készítettünk. Az egyiken megmutatja, hogy milyen körülmények között volt megcsomózva a kötél, a másik meg az, hogy miként vetette át, és hurkolta át a fűtéscsövön a kötelet, és hogyan húzta fel erre tulajdonképpen a feleségét.

 

 

A cselekmény közben az elkövető keze is megsérült: két ujjperce és az ízület. Ez kis mértékben vérzett, levedzett, majd ennek a nyomait a kötélen is megtaláltuk. Valamint az úgynevezett kihatolási helyen, tehát ahol a lakást a gyanúsított elhagyta, az ablakpárkányon is megtaláltuk a férfi nyomait. Tehát ez is további bizonyítékul szolgál most arra, hogy a cselekményt ő követte el.

 

 

Az eset kuriózumát az adja, hogy a kriminalisztikában igen ritkán előforduló cselekmény az, amikor egy öngyilkosságot gyilkosságnak állítanak be. Ebben az esetben pedig erről van szó. A másik nehézséget a munkánkhoz az adta, hogy az öngyilkosság tipikus jelei a sértetten megtalálhatóak voltak. Végül is egyetlen ponton billent meg ez a kitalált történet: az előbb említett gázcsövön történő nyomkeletkezésen.

 

Újságírói kérdésre a sajtótájékoztatón még elhangzott, hogy a férfinek a korábbi házasságából három gyermeke. A meggyilkolt nővel 2010 környékén ismerkedett meg, majd ebből a házasságából egy másfél éves gyermekük van. A férj 45 éves, a sértett pedig 38.

 

 

KORÁBBI CIKKEINK:

Ő gyilkolta meg a feleségét Helvécián

Álcázott gyilkosság: felakasztotta nejét a helvéciai férfi


KÉPGALÉRIA: ELŐZETES LETARTÓZTATÁS, SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ, HELYSZÍN

 

ITT PEDIG EGY VIDEÓ, HOGYAN VÉGZETT T. GYÖRGY A NEJÉVEL 

 


További hírek

  Kuncze Gábor azonnal lemondott volna Pintér helyében
2022. 05. 22. 19:16 hirhatar.hu
  Luxusvendéglő teraszára futnak be a jelzett turistautak
2022. 05. 22. 19:16 hirhatar.hu
  Karácsony szerint nem biztos, hogy a választók rosszul döntöttek, hogy nem erre az ellenzékre szavaztak
2022. 05. 22. 19:16 hirhatar.hu
  Alföldi Róbert fél – tart a pálya szélére csúszástól
2022. 05. 20. 20:46 hirhatar.hu
  Márki-Zay Pétert már volt tanácsadója is támadja
2022. 05. 20. 20:45 hirhatar.hu
  Rogán Antal új feleségével vett részt Novák Katalin beiktatásán – az aktuális Rogánné kicsit megváltozott
2022. 05. 15. 11:08 hirhatar.hu
  Fordítást kérünk: Varga Judit igazságügyi miniszter szerint ködmön vagyunk
2022. 05. 15. 11:07 hirhatar.hu
  Rogán harcolhat a korrupció ellen – a nyakig sáros kecskére bízzák a káposztát
2022. 05. 15. 11:07 hirhatar.hu
  A Pesti Tv után a Pestisracok.hu is megszűnhet
2022. 05. 12. 18:53 hirhatar.hu
  Megvan a modern kapcsolatok gyilkosa
2022. 05. 12. 18:53 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport