KECSKEMÉTI HÍRHATÁR - És Te ismered a nyár legjobb ízeit?

KECSKEMÉTI HÍRHATÁR
   
 2020.08.13.
 Csütörtök
Ma Ipoly napja van.
Holnap Marcell napja lesz.
   EUR árfolyam
   </R Ft
   CHF árfolyam
   </R Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2020. 07. 03. 12:47     


És Te ismered a nyár legjobb ízeit?
Mindenkinek mást és mást jelentenek a nyári ízek, de abban megegyezhetünk, hogy az év ezen időszakában bőven akadnak finomságok, amikre összefut a nyál a szánkban. Ott vannak a friss nyári zöldségek és gyümölcsök, a megunhatatlan lecsó, az isteni bodzaszörp, és hát arról se feledkezzünk el, hogy most van a befőzési szezon is, így télen is elérhetővé válnak a nyárias ízek.

Egyszerű eperfagyi

 

Hozzávalók:

 

●         1 nagy doboz 20%-os tejföl

●         20 dkg cukor

●         10 dkg eper

 

Elkészítés:

 

Ebben az egyszerű, de nagyszerű receptben az egyik legfontosabb dolog, hogy jó minőségű tejfölt válassz. Az epret mosd meg több vízben, és darabold fel. A tejfölt keverd össze a cukorral, majd add hozzá a gyümölcsöt. Az egészet robotgéppel dolgozd össze, de akár kézi mixert is bevethetsz. Fontos, hogy jó krémes legyen. Rakd a masszát egy alaposan elmosott régi fagyis dobozba vagy műanyag fagyasztható tárolóba. Tedd a mélyhűtőbe minimum három-négy órára, de legjobb, ha egész éjszakára ott marad. Időnként kevergesd meg.

Sárgadinnye krémleves

 

Hozzávalók:

 

●         1 db nagy sárgadinnye

●         7 dl tej

●         2 dl tejszín

●         2 evőkanál cukor

●         1 csomag vaníliás cukor

●         1 teáskanál citromlé

●         fahéj

●         szegfűszeg

 

Elkészítés:

 

A dinnyét vágd ketté, kapard ki a magját, és a belsejét kanalazd ki. Ha van otthon karalábévájód, azzal mutatós, apró gömböket formázhatsz. A díszítéshez tégy félre egy keveset, a többit rakd egy turmixgépbe, add hozzá a tejet, kétféle cukrot, ízesítsd fahéjjal, szegfűszeggel és citromlével. Ha elég sima és krémes, keverd hozzá a tejszínt. Tedd a hűtőbe egy-két órára, hogy az ízek jól összeérjenek. Tálalhatod a levest a dinnye héjában vagy poharakban, tálkákban. A tetejére rakj dinnyegömböket, tejszínhabot, díszítsd mentalevéllel és kész is a sárgadinnyés krémleves!

 

Sajtos, cukkinis tócsni

 

Hozzávalók:

 

A tócsnihoz

 

●         1 db cukkini

●         5 dkg reszelt sajt

●         3 evőkanál liszt

●         1 fej vöröshagyma

●         2 gerezd fokhagyma

●         1 db tojás

●         só

●         bors

●         olaj a sütéshez

 

Az öntethez

 

●         2.5 dl joghurt

●         0.5 csokor kapor

●         bors

●         só

 

Elkészítés:

 

A cukkinit mosd meg, a végeit vágd le, és nagyobb lyukú reszelőn reszeld le, majd sózd meg. Pihentesd pár percig, utána nyomkodd ki, tedd hozzá az apróra vágott vöröshagymát, a zúzott fokhagymát, a tojást, a reszelt sajtot és a lisztet. Ízesítsd sóval, borssal, és jól keverd össze a masszát. Egy serpenyőben hevíts olajat, majd rakj bele egy evőkanál masszát, a kanállal kicsit lapítsd el, és süsd mindkét oldalát szép pirosra. Szedd papírtörlőre, és csepegtesd le.

 

A joghurtot keverd össze zúzott fokhagymával, kaporral, és amennyiben bírod a csípőset, borsot is tehetsz hozzá. A tócsni elkészíthető krumplival is, ehhez receptet itt találsz.

 

Ribizli szörp

 

Hozzávalók:

 

●         1 kg ribizli leszárazva

●         75 dkg cukor

●         1 citrom leve

 

Elkészítés:

 

A ribizlit felrakom egy lábosba és közepes lángon felforralom. Félreteszem kihűlni, majd átpasszírozom egy fémszűrőn egy krémkártyával, vagy krumplinyomón átnyomom, a lényeg, a magokat muszáj eltávolítani, mert rendkívül zavaróak a végeredményben. Az átpasszírozott levet a citromlével felforralom, kifertőtlenített üvegekbe töltöm, dunsztban hagyom kihűlni. Sűrű, édes, a nyolcszorosára kell hígítani.

 

Lecsó

 

Hozzávalók:

 

●         1 szál szárazkolbász

●         1 kg paradicsom

●         50 dkg zöldpaprika

●         2 fej vöröshagyma

●         2 ek. zsír vagy étolaj

●         1 tk. őrölt piros paprika

●         ízlés szerint só, bors

 

Elkészítés:

 

A vöröshagymát kockázd apróra, majd kissé piríts meg a fazékban felforrósított zsíron vagy étolajon. Az őrölt paprikát keverd el a zsiradékban, majd a felkarikázott kolbászt is add hozzá. Lassú tűzön pirítsd néhány percig, amíg a kolbász kiengedi a zsírját. Add a lecsóhoz a felkarikázott zöldpaprikát, majd kb. 5-6 perc múltán a felkockázott paradicsomot is fakanállal óvatosan keverd hozzá. Ízlés szerint sózd, borsozd, ugyanakkor érdemes a sóval óvatosan bánni, mert a kolbász erősen ízesíti a lecsót, és könnyen elsózhatod. Félig lefedve, időnként megkevergetve főzd puhára a tökéletesre készített lecsót.

 

 

 

 


További hírek

  Banderas 60 éves lett – és koronavírusos
2020. 08. 11. 09:34 hirhatar.hu
  Borkai már csak csirkékkel foglalkozik
2020. 08. 11. 09:34 hirhatar.hu
  A színművészeti hallgatóit fenyegette meg a Nagy Blanka alsóneműjéről írogató kormánypropagandista
2020. 08. 09. 19:29 hirhatar.hu
  „Ez van a fejében, parancsuralom” – nyilatkozta Kuncze Orbán „félkatonai ízű” kormányáról
2020. 08. 09. 19:29 hirhatar.hu
  Jakab Péter üzent Gyurcsánynak és Fekete-Győrnek – cicaharc helyett a Fideszre koncentráljanak
2020. 08. 09. 19:29 hirhatar.hu
  Hétköznapi történet a mai Magyarország helyzetéről
2020. 08. 07. 15:52 hirhatar.hu
  Erdélyben épít boxakadémiát a magyar kormány
2020. 08. 04. 19:57 hirhatar.hu
  Az Index után a kisebb, de kényelmetlen témákat feszegető portálokra támad a kormány
2020. 08. 02. 13:05 hirhatar.hu
  Nem vicc(?): Szoptatást Támogató Nemzeti Bizottság alakul
2020. 08. 02. 13:05 hirhatar.hu
  Kormányinfó: erre az idényre kilőve a koncertélet
2020. 07. 30. 14:16 hirhatar.hu





IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport