![]() |
|
|
|
Tweet |
|
|
![]() |
|
Egyszerű eperfagyi
Hozzávalók:
● 1 nagy doboz 20%-os tejföl ● 20 dkg cukor ● 10 dkg eper
Elkészítés:
Ebben az egyszerű, de nagyszerű receptben az egyik legfontosabb dolog, hogy jó minőségű tejfölt válassz. Az epret mosd meg több vízben, és darabold fel. A tejfölt keverd össze a cukorral, majd add hozzá a gyümölcsöt. Az egészet robotgéppel dolgozd össze, de akár kézi mixert is bevethetsz. Fontos, hogy jó krémes legyen. Rakd a masszát egy alaposan elmosott régi fagyis dobozba vagy műanyag fagyasztható tárolóba. Tedd a mélyhűtőbe minimum három-négy órára, de legjobb, ha egész éjszakára ott marad. Időnként kevergesd meg. Sárgadinnye krémleves
Hozzávalók:
● 1 db nagy sárgadinnye ● 7 dl tej ● 2 dl tejszín ● 2 evőkanál cukor ● 1 csomag vaníliás cukor ● 1 teáskanál citromlé ● fahéj ● szegfűszeg
Elkészítés:
A dinnyét vágd ketté, kapard ki a magját, és a belsejét kanalazd ki. Ha van otthon karalábévájód, azzal mutatós, apró gömböket formázhatsz. A díszítéshez tégy félre egy keveset, a többit rakd egy turmixgépbe, add hozzá a tejet, kétféle cukrot, ízesítsd fahéjjal, szegfűszeggel és citromlével. Ha elég sima és krémes, keverd hozzá a tejszínt. Tedd a hűtőbe egy-két órára, hogy az ízek jól összeérjenek. Tálalhatod a levest a dinnye héjában vagy poharakban, tálkákban. A tetejére rakj dinnyegömböket, tejszínhabot, díszítsd mentalevéllel és kész is a sárgadinnyés krémleves!
Sajtos, cukkinis tócsni
Hozzávalók:
A tócsnihoz
● 1 db cukkini ● 5 dkg reszelt sajt ● 3 evőkanál liszt ● 1 fej vöröshagyma ● 2 gerezd fokhagyma ● 1 db tojás ● só ● bors ● olaj a sütéshez
Az öntethez
● 2.5 dl joghurt ● 0.5 csokor kapor ● bors ● só
Elkészítés:
A cukkinit mosd meg, a végeit vágd le, és nagyobb lyukú reszelőn reszeld le, majd sózd meg. Pihentesd pár percig, utána nyomkodd ki, tedd hozzá az apróra vágott vöröshagymát, a zúzott fokhagymát, a tojást, a reszelt sajtot és a lisztet. Ízesítsd sóval, borssal, és jól keverd össze a masszát. Egy serpenyőben hevíts olajat, majd rakj bele egy evőkanál masszát, a kanállal kicsit lapítsd el, és süsd mindkét oldalát szép pirosra. Szedd papírtörlőre, és csepegtesd le.
A joghurtot keverd össze zúzott fokhagymával, kaporral, és amennyiben bírod a csípőset, borsot is tehetsz hozzá. A tócsni elkészíthető krumplival is, ehhez receptet itt találsz.
Ribizli szörp
Hozzávalók:
● 1 kg ribizli leszárazva ● 75 dkg cukor ● 1 citrom leve
Elkészítés:
A ribizlit felrakom egy lábosba és közepes lángon felforralom. Félreteszem kihűlni, majd átpasszírozom egy fémszűrőn egy krémkártyával, vagy krumplinyomón átnyomom, a lényeg, a magokat muszáj eltávolítani, mert rendkívül zavaróak a végeredményben. Az átpasszírozott levet a citromlével felforralom, kifertőtlenített üvegekbe töltöm, dunsztban hagyom kihűlni. Sűrű, édes, a nyolcszorosára kell hígítani.
Lecsó
Hozzávalók:
● 1 szál szárazkolbász ● 1 kg paradicsom ● 50 dkg zöldpaprika ● 2 fej vöröshagyma ● 2 ek. zsír vagy étolaj ● 1 tk. őrölt piros paprika ● ízlés szerint só, bors
Elkészítés:
A vöröshagymát kockázd apróra, majd kissé piríts meg a fazékban felforrósított zsíron vagy étolajon. Az őrölt paprikát keverd el a zsiradékban, majd a felkarikázott kolbászt is add hozzá. Lassú tűzön pirítsd néhány percig, amíg a kolbász kiengedi a zsírját. Add a lecsóhoz a felkarikázott zöldpaprikát, majd kb. 5-6 perc múltán a felkockázott paradicsomot is fakanállal óvatosan keverd hozzá. Ízlés szerint sózd, borsozd, ugyanakkor érdemes a sóval óvatosan bánni, mert a kolbász erősen ízesíti a lecsót, és könnyen elsózhatod. Félig lefedve, időnként megkevergetve főzd puhára a tökéletesre készített lecsót.
|
|
|
|