KECSKEMÉTI HÍRHATÁR - Bíróság előtt egy kecskeméti munkaügyi felügyelő és Helvécia polgármestere

KECSKEMÉTI HÍRHATÁR
   
 2024.06.14.
 Péntek
Ma Vazul napja van.
Holnap Jolán napja lesz.
   EUR árfolyam
   </R Ft
   CHF árfolyam
   </R Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2013. 04. 20. 12:55     


Bíróság előtt egy kecskeméti munkaügyi felügyelő és Helvécia polgármestere
Hivatali visszaélés, vesztegetés, és csalás vádjával indult büntetőper egy nyugdíjas munkaügyi felügyelő ellen. Helvécia polgármesterét pedig hivatali vesztegetéssel vádolják.

Hivatali visszaélés, hivatali vesztegetés, és üzletszerű csalás vádjával indult büntetőper a Kecskeméti Törvényszéken az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Felügyelőség Dél-Alföldi Munkaügyi Felügyelőségének jelenleg már nyugdíjas munkaügyi felügyelője ellen. A büntetőperben harmadrendű vádlott Balogh Károly, Helvécia közelmúltban megválasztott polgármestere, akit hivatali vesztegetéssel vádol az ügyészség.

 

Nem csak ez a pikantériája azonban a pénteken (április 19-én) a Kecskeméti Törvényszéken Dr. Oroszi Márta bírói tanácsa előtt kezdődött büntetőpernek. Hanem az is, hogy egy közismert kecskeméti sportmecénás, egy kecskeméti Kft. vezetője is meg van nevezve a vádiratban. Az ügyészség szerint a munkaügyi felügyelő azért követte el az egyik bűncselekményt, hogy szándékos mulasztásai és az iratok utólagos módosítására adott tanácsai következtében a sportmecénás vizsgálattal érintett Kft-je mentesüljön a bírság kiszabása alól.

 

A vádat képviselő Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészség ügyésze ismertette a bíróságon a vádiratot pénteken. Előzetesben leszögezte: a munkaügyi ellenőrzések eredményességét veszélyeztetik azzal, ha az ellenőrök előre értesítik az érintetteket. Az ügyészség szerint azonban a most 65 éves B. Lajos, az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Felügyelőség (OMMF) Dél-Alföldi Munkaügyi Felügyelőségének korábbi munkaügyi felügyelője ezt többször is megtette.

 

Elrendelte például az OMMF vezetője 2009. február közepén az egyik országos kereskedelmi hálózat kecskeméti áruházának helyszíni ellenőrzését. A vádban az áll, hogy napokkal a tervezett ellenőrzés előtt azonban telefonon felhívta G. Emil, az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Felügyelőség Dél-Alföldi Munkaügyi Felügyelőségének akkori igazgatóhelyettese (ő a per másodrendű vádlottja) B. Lajost, majd arra utasította, hogy figyelmeztesse a kecskeméti áruház igazgatóját a tervezett vizsgálatról. Azt is közölje az igazgatóval, hogy az ellenőrök egy napon több alkalommal is megjelennek majd váratlanul az áruházban, és ismételt ellenőrzéseket tartanak a bevásárló központban.

 

Az ügyészség szerint az I rendű vádlott még aznap este, 19:20-kor felhívta az igazgatót és figyelmeztette a „veszélyre”, az átfogó ellenőrzésre. Felajánlotta azt is, hogy szükség esetén kimegy az áruházba az ellenőrzést megelőző napokban és segít az iratok rendezésében, illetve elmagyarázza, hogy mit kell tenni a bírságolás elkerülése érdekében. Az ügyészség szerint mindezt azzal a jogtalan előnyszerzésre irányulóan követték el, hogy az áruház, mint munkáltató, az ellenőrzés kezdetéig a szükséges hiánypótlásokat elvégezze. Így pedig mentesüljön egy esetleges bírság kiszabása alól.

 

Korábban, 2008 októberében egy másik helyszínen, egy kecskeméti székhelyű Kft-nél is munkaügyi ellenőrzést terveztek. B. Lajos vádlott október 25. és 30. között négy alkalommal telefonon egyeztetett az ellenőrzés alá vont Kft. ügyvezetőjével, egy közismert kecskeméti sportmecénással. A vádirat így fogalmaz: „tájékoztatta arról, hogy a kiszabható bírságok elkerülése érdekében milyen változtatásokat kell tennie az iratok bemutatására kitűzött határnapig. A vizsgálat tárgyát képező munkaidőkeretes szerződésekben, a készenléti kimutatásokban, a menetlevelekben és a munkaidő nyilvántartásokban. A bírságalapot képező hiányosságok megszüntetése céljából arra is felhívta a cégvezető figyelmét, hogy a könyvelőjével készíttessen olyan bérkimutatási jegyzéket, amelyeken az éjszakai póték is szerepel.”

 

Az ellenőrzés 2008. december 29-én kiegészült egy névtelen bejelentés alapján indult vizsgálattal is. Eszerint egy „Lajos” keresztnevű munkaügyi felügyelő tanácsokat ad a munkáltatónak arra „hogyan ússza meg a büntetést”. (Csak emlékeztetőül: az elsőrendű vádlott keresztneve Lajos). A vádlott B. Lajos azonban az ügyet továbbra is magánál tartotta és nem jelezte vezetőinek a bejelentést. Sőt december 29-én a cégnél helyszíni ellenőrzést tartott, ám helyszíni, illetve tanúmeghallgatási jegyzőkönyvet nem készített. Az általa kitöltött „látogatási lap” alapján utóbb azt sem lehetett megállapítani, hogy tapasztalt-e a cégnél bírság kiszabására okot adó hiányosságot. Majd 2009. január 7-én az ügyet olyan feljegyzéssel adta át a munkatársának, mely az érdemi döntés kialakításához szükséges adatot nem tartalmazta.

 

„Elsőrendű vádlott a cselekményét azzal a jogtalan előnyszerzésre irányuló céllal követte el, hogy szándékos mulasztásai és az iratok utólagos módosítására adott tanácsai következtében a vizsgálattal érintett Kft. vezető tisztségviselője mentesüljön a bírság kiszabása alól” – mondta a tárgyalóteremben a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészség ügyésze.

 

2008 őszén a mindenszentek és halottak napjához kapcsolódóan rendelték el Magyarországon az árusok munkaügyi ellenőrzését. Az akcióról – az ügyészség szerint - telefonon előre tájékoztatást adott a vádlottá vált munkaügyi felügyelő egy kecskeméti, virágtermesztéssel és árusítással foglalkozó egyéni vállalkozónak.

 

Hasonló ellenőrzést terveztek 2008 novemberében Kiskunfélegyházán egy szövetkezetnél is. A vádirat szerint itt is előre riasztotta azonban a vezetőt a munkaügyi felügyelő. Majd aznap meg is kezdődött az akció a szövetkezetnél, melynek végén ismét telefonált a vádlott a félegyházi szövetkezet vezetőjének: ekkor már arról értesítette, hogy nem kell tartani attól, hogy váratlanul visszatérnének a munkaügyi ellenőrök.

 

2008. szeptemberében Helvécia külterületén ellenőrizték a munkaügyi felügyelők a szüreti munkákat. Egy egyéni vállalkozónál ellenőrizték a szüretelők munkaügyi bejelentését. A vádlott – állítja az ügyészség – ezúttal is szakmai tanácsokat adott az ellenőrzött termelőnek, hogy a bírságot milyen utólagos módosításokkal kerülheti el. Majd decemberben egy telefonbeszélgetésben a később Helvécia polgármesterévé választott Balogh Károly – állítja a vádirat - ugyanehhez a vizsgálathoz kapcsolódva egy telefonbeszélgetésben jogtalan előnyt ígért a munkáltatót ellenőrző munkaügyi felügyelőknek. Az ügyészség szerint az elsőrendű vádlott egyetértett abban, hogy a helvéciai vállalkozó adjon „karácsonyi ajándékot” a felügyelőknek. Azonban azt kérte Balogh Károlytól, hogy annak átadásával várják meg az ügy lezárását.

 

A következő vádpont szerint egy kiskunfélegyházi cég ellenőrzését végezték a munkaügyi felügyelők 2008 őszén. Az ügyészség szerint az elsőrendű vádlott ebben az esetben is tájékoztatta a cégvezetőt arról - ő a per negyedrendű vádlottja -, hogyan milyen javításokat kell elvégezniük a bírság elkerülése érdekében. Majd azt kérte a cégvezetőtől, hogy tarthasson egy munkavédelmi oktatást a cég alkalmazottainak, és ezért fizessenek neki 20 ezer forintot. Miután az ellenőrök nem találtak hibát a cégnél, ezt telefonon köszönte meg a cégvezető a felügyelőnek. Egyúttal megbeszélték a „munkavédelmi oktatás” részleteit is. Öt nap múlva megjelent a felügyelő a cég székhelyén, átvette a 20 ezer forintot. Azonban „ténylegesen nem tartott munkavédelmi oktatást”, noha két hónap múlva kiállított egy számlát erről – írja a vádirat.

 

A következő vádpont szerint egy orgoványi céget is figyelmeztetett több alkalommal telefonon a munkaügyi felügyelő a Kft-vel szembeni feljelentésről, illetve a várható ellenőrzésekről. Az pedig már csak hab a tortán, hogy a vádlott – a munkaügyi felügyelő – diplomáját is hamisnak találták az ellene indult vizsgálat során a rendőrök. Mivel pedig a főiskolai végzetséget igazoló diploma miatt jogtalanul magasabb fizetési besorolást kapott, ezért az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Felügyelőségnek 15.7 milliós kárt okozott. Azaz ennyivel több fizetést vitt haza a vádirat szerint jogtalanul.

 

A bírói tanácsot vezető Dr. Oroszi Márta pénteken elsőként az elsőrendű vádlottat hallgatta volna ki. A férfi azonban nem tett vallomást, így a rendőrségi vallomásait olvasták fel. Ezekben azt állította, hogy nem követett el bűncselekményt. Arra hivatkozott, hogy anyagilag nem áll fényesen, 10 milliót meghaladó banki tartozása van a lakásán, és 1.8 milliós kölcsön terheli az autóját is. Ha pedig tényleg elkövette volna a cselekményeket, akkor az anyagi helyzete jobb lenne.

 

A többi három vádlott ugyancsak nem tett vallomást. Korábbi vallomásaikban pedig ártatlannak mondták magukat. Ezért a büntetőperben minden bizonnyal jelentős szerepe lesz majd azoknak a titkosszolgálati módszerekkel rögzített hangfelvételeknek, melyeket a nemzetbiztonsági szakszolgálat készített a vádlottak lehallgatott telefonbeszélgetéseiről. A büntetőpert azonban egyelőre a tanuk meghallgatásával folytatják majd.

 

 


További hírek

  Rogán Cecíliáék fantom médiacége bő milliárdos bevételt produkált
2024. 06. 11. 18:06 hirhatar.hu
  Választások után – sokan vannak még a változások ellen
2024. 06. 11. 18:06 hirhatar.hu
  „Öntsünk TISZ(t)A vizet a pohárba” – Magyar Péter reagált az ATV nyilatkozatára
2024. 06. 11. 18:06 hirhatar.hu
  Biztonsági ajtó beépítése a gyakorlatban 3 példán keresztül
2024. 06. 11. 17:17 kecskemeti-hirhatar.hu
  Nyáron tényleg nem végeznek lézeres kezeléseket?
2024. 06. 08. 12:22 kecskemeti-hirhatar.hu
  Botrány Újpesten - hazugságok hálójában a helyi politika
2024. 06. 07. 19:29 hirhatar.hu
  Pazar színházi és utcaszínházi előadások a VéNégy Fesztiválon
2024. 06. 07. 19:29 hirhatar.hu
  Visszalépett Szentkirályi Alexandra a főpolgármesteri jelöltségtől
2024. 06. 07. 19:29 hirhatar.hu
  Hamarosan startol a VéNégy Fesztivál, 4 nap varázslat a Dunakanyarban
2024. 06. 04. 15:41 hirhatar.hu
  A Magyar Péter jelenségről
2024. 06. 04. 15:41 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport