KECSKEMÉTI HÍRHATÁR - A betegbiztonság növelését célzó infrastrukturális fejlesztések a Bács-Kiskun Megyei Kórházban

KECSKEMÉTI HÍRHATÁR
   
 2021.04.13.
 Kedd
Ma Ida napja van.
Holnap Tibor napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2017. 10. 20. 01:38     


A betegbiztonság növelését célzó infrastrukturális fejlesztések a Bács-Kiskun Megyei Kórházban
A Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház az Emberi Erőforrás Operatív Program keretein belül meghirdetett, az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetése által társfinanszírozott „Betegbiztonság növelését célzó komplex infrastrukturális fejlesztések" címen pályázatot adott be, melyen vissza nem térítendő támogatást nyert el. A támogatással 197,49 millió Ft értékű beruházás valósul meg a Bács-Kiskun Megyei Kórházban. A pályázat megvalósulási időszaka 2017.10.01-2018.09.30.

A Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház az Emberi Erőforrás Operatív Program keretein belül meghirdetett, az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetése által társfinanszírozott „Betegbiztonság növelését célzó komplex infrastrukturális fejlesztések" címen pályázatot adott be, melyen vissza nem térítendő támogatást nyert el. A támogatással 197,49 millió Ft értékű beruházás valósul meg a Bács-Kiskun Megyei Kórházban. A pályázat megvalósulási időszaka 2017.10.01-2018.09.30.

Európában és hazánkban is az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések és az antibiotikum rezisztencia jelentik az egyik legnagyobb betegbiztonsági kockázatot és felelősek a legmagasabb fertőző betegségek által okozott halálozásért, illetve komoly közegészségügyi problémát jelentenek. A multirezisztens kórokozók által okozott fertőzések kezelésében szűkülő terápiás lehetőségekkel, súlyosabb kórlefolyással, hosszabb ápolási időkkel és jelentősen magasabb ellátási költségekkel kell számolni. Az elégtelen betegbiztonság nemcsak komoly közegészségügyi problémát jelent, hanem jelentős gazdasági terhet is ró a szűkös egészségügyi erőforrásokra. A nemkívánatos események nagy része megelőzhető lenne a kórházi szektorban, túlnyomó részük ugyanis rendszerjellegű tényezőknek tudható be. Az emberi hibák csökkentésében eredményes eszköz lehet olyan infrastrukturális háttér kialakítása, amely kizárja vagy jelentősen mérsékeli az emberi szubjektumból eredő tévedési lehetőségeket.

 

A pályázat átfogó, stratégiai célja az egészségügyi dolgozókra nehezedő nyomás csökkentése, a betegellátás minőségének javítása, valamint a betegek és hozzátartozóik elégedettségének növelése.

 

A projekt megvalósításának fontos célja a megfelelő higiéniás környezet kialakításával a fertőzések, mint másodlagos betegségek kialakulásának csökkentése esetleges lehetőség szerinti megszüntetése a beteg kórházban töltött napjai számának csökkentése és ez által a munkába való visszaállításának elősegítése. Konkrét cél, hogy minden osztályon, minden beteg számára elérhetővé váljon a magasabb színvonalú, biztonságos betegellátás. Továbbá az alábbi infekciókontrollra vonatkozó higiéniai jogszabályok betartása is megtörténjen.

 

A pályázat a Bács-Kiskun Megyei Kórház betegbiztonsági helyzetét szeretné javítani új rendszerek, eszközök beszerzésén keresztül, amelyek segítenek csökkenteni az intézményben előforduló nem kívánatos események számát. A projekt tehát egy valós, nemcsak Magyarországon, de a világ minden egészségügyi intézményében fennálló kiterjedt egészségügyi probléma megoldására irányul, a kórházi eredetű fertőzések számának csökkentésére, minél nagyobb mértékben történő leküzdésére.

 

Jelen projekt keretében olyan korszerű betegbiztonságot fokozó eszközök és berendezések kerülnek beszerzésre, olyan új technológiák kerülnek alkalmazásra, amelyek nagymértékben csökkentik a kórházi fertőzések kialakulását, az egészségügyi ellátás idejének elhúzódását. A betegbiztonság erősítése az egészségügyi beavatkozások időtartamának lerövidítését eredményezi. A beszerzett eszközök és fejlesztések hozzájárulnak az egészségügyi ellátás hatékonyságának növeléséhez, a szolgáltatás minőségének emeléséhez. A fejlesztés megvalósításának eredménye egyrészt, hogy ezáltal alacsonyabb lesz a fekvőbeteg ellátás leterheltsége, másrészt pedig csökkennek az egészségügyi kiadások, a betegek hamarabb visszavezethetők a munkaerő-piacra.

 

A projekt keretében összesen 1125 db kézfertőtlenítéshez használható fali adagoló kerül beszerzésre, illetve kihelyezésre a Bács-Kiskun Megyei Kórház három telephelyén, Kecskeméten, Kalocsán és Kiskunfélegyházán. Előbbiek mellett 80 db figyelemfelkeltő színű fali adagoló, emellett 50-50 db zárható vandál biztos és szenzoros adagoló beszerzése történik. A felhívás lehetővé teszi fogyó anyag beszerzését, ezért a projekt keretében összesen 1305 liter alkoholos kézfertőtlenítőszer beszerzését tervezzük.

 

Előbbieken túl szükség van olyan eszközökre, amelyek a páciensek, hozzátartozók, munkatársak számára visszajelzést adnak a fertőtlenítés megfelelőségéről. Beszerzésre kerül egy web-kamerával és USB csatlakozással ellátott kézfertőtlenítési technika megfelelőségét mérő rendszer, a fentiek transzparens megjelenítése érdekében, szintén mindhárom telephelyen.

 

Fentiek mellett hiányoznak azok a korszerű levegőfertőtlenítő berendezések, amelyek a kórokozók döntő többségét elpusztítják még a betegekkel való érintkezésüket megelőzően, így nagy segítséget nyújtanak a nozokomiális fertőzések visszaszorításában. A projekt keretében összesen 21 db mobil, kórtermekben használható légtechnikai fertőtlenítő berendezés beszerzésére kerül sor Kecskeméten.

 

A fertőtlenítés szempontjából fontos eleme a projektnek 2 db automata endoszkóp mosó gép beszerzése, amely zárt vegyszeres technológiával működik. Endoszkóp, fiberoszkóp eszközök mobilizált fertőtlenítését szintén hatékonyan támogatja az 1 db speciális kézi fertőtlenítő asztal beszerzése.

 

A fejlesztés keretében betegbiztonságot szolgáló higiéniai eszközök beszerzése mellett egységes betegazonosító rendszer kerül kiépítésre, amely a lehető legnagyobb mértékben integrálódig a kórház által használt medikai és ápolási rendszer által jelenleg is lefedett folyamatokba. Az informatikai elemeket is tartalmazó fejlesztések eredményeként a betegazonosítás minősége és pontossága növekszik az ápolási és ellátási folyamatok elektronikus rögzítése által. A dokumentálásához szükséges munkaidő pedig jelentősen csökken. A rendszer 150 db vonalkód olvasóval, 60 db vonalkód nyomtatóval, illetve 90 000 db karszalaggal látja el a betegazonosítási folyamatokat a betegregisztráció, az elektronikus adatrögzítés, az egészségügyi beavatkozások, illetve diagnosztikus területeken.


További hírek

  800 millióból forgatják a balatonőszödi beszédről és a tévészékház ostromáról szóló filmet
2021. 04. 13. 19:26 hirhatar.hu
  L. Simon László előkerült: múzeumi integrációért felelős miniszteri biztos lesz
2021. 04. 13. 19:26 hirhatar.hu
  A besúgónak tartott veterán DJ lopással vádolja Presseréket
2021. 04. 13. 19:26 hirhatar.hu
  Az amerikai elnök „félhülye”, helyettese „fekete ribanc” a szegedi docens katedráján
2021. 04. 12. 17:59 hirhatar.hu
  Orosz rulett: egyetértésben tiltakoznak a pedagógus szervezetek az áprilisi nyitás ellen
2021. 04. 12. 17:59 hirhatar.hu
  Gyanúsítottként hallgatták ki Czeglédy Csabát az Ördög ügyvédje ügyében
2021. 04. 12. 17:59 hirhatar.hu
  Az oltásregisztrációt használja fel propagandára a kormányzat
2021. 04. 08. 19:36 hirhatar.hu
  Megszűnik a távirat, 174 évig szolgált - a Magyar Távirati Iroda még marad
2021. 04. 08. 19:36 hirhatar.hu
  Brutálisan drága, értelmetlen, titkos és nemzetbiztonságilag kétes az 540 milliárdos kínai szuperegyetem
2021. 04. 08. 19:36 hirhatar.hu
  Panaszkodnak a papok, veszélyben a hit, mert online misén nincs perselyezés
2021. 04. 06. 17:59 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport