. Ma Auguszta napja van.
Veszett róka miatt szigorú ebzárlat Kecskeméten
2013-09-20 06:12:25
Veszett róka miatt szigorú ebzárlat Kecskeméten

Veszett róka miatt szigorú ebzárlat Kecskeméten

Veszett rókát találtak egy kecskeméti tanyán, ezért 90 napra szigorú ebzárlatot rendeltek el a városban. Három hónapig minden kutyát és macskát elzárva, illetőleg a kutyákat megkötve kell tartani. Állatokat sétáltatni Kecskemét város közigazgatási területén csak pórázon vezetve és szájkosárral szabad.

 

 

 

 

 

Az ebzárlat szabályai szerint az ebzárlat tartama alatt tartási helyén minden kutyát és macskát elzárva, illetőleg a kutyákat megkötve úgy kell tartani, hogy azok más állattal vagy emberrel ne érintkezhessenek. Zárt udvarban a kutyák elzárását vagy megkötését mellőzni lehet, ha azok onnan ki nem szökhetnek.  A kutyát tartási helyéről csak pórázon vezetve és szájkosárral szabad kivinni, továbbá a település területéről kizárólag érvényes veszettség elleni védőoltással rendelkező kutyát vagy macskát és csak a hatósági állatorvos kedvező eredményű vizsgálata után és engedélyével szabad kivinni.

 

Az érvényes veszettség elleni védőoltással rendelkező vadászebek, a fegyveres erők és fegyveres testületek ebei, a katasztrófa-mentő ebek, a segítő és terápiás ebek, valamint a látássérült embereket vezető ebek rendeltetési céljuknak megfelelő használatuk idejére mentesek a korlátozás alól. Az érvényes veszettség elleni védőoltással rendelkező pásztorebeket szabad állatok terelésére, illetve őrzésére használni.

 

Az ebzárlat alatt befogott kóbor húsevőket hatósági megfigyelés alá kell helyezni az ebzárlat időtartamára. Az állat hatósági megfigyelése az ebzárlat esetleges meghosszabbítása esetén sem tarthat kilencven napnál tovább. Amennyiben a kóborló eb vagy macska veszettség elleni oltottsága nem állapítható meg, és az állat befogása, illetve hatósági megfigyelése nem oldható meg biztonságosan, az állatot a kerületi főállatorvos határozatára járványügyi intézkedésként az állatvédelmi előírások megtartásával le kell ölni.

 

Az ebzárlat alatt húsevő állatok összevezetésével járó rendezvény nem tartható.

 

Az ebzárlatot azért volt szükséges elrendelni, mert egy kecskeméti tanyán egy rendellenesen viselkedő, majd kilőtt róka teteme a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Állategészségügyi Diagnosztikai Igazgatóság vizsgálati eredményközlése szerint veszettség vírusára pozitívnak bizonyult.

 

Ugyanezen ok miatt a 2013. szeptember 13. napjától a rókák lebőrözésének elhagyását is elrendelte a főállatorvos.

 

Utoljára frissítve: 2013-09-20 06:14:48

További híreink
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Egy ajándék, ami többet mond ezer szónál!
Ha kaptunk már valaha ékszert ajándékba, akkor valószínűleg a mai napig pontosan emlékszünk rá, hogy kitől, mikor és milyen alkalomra kaptuk. Egy szép gyűrű vagy nyaklánc...
2024-03-25 16:46:20, Hírek, Fókuszban Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A DK visszalépteti eddigi csepeli jelöltjét és beáll a momentumos Dukán András Ferenc polgármester jelölti kam...
Bővebben >>