. Ma Béla napja van.
Ünnepi térzenét követően nosztalgiázott a Kecskeméti Városi Fúvószenekar
2016-06-22 05:08:03
Ünnepi térzenét követően nosztalgiázott a Kecskeméti Városi Fúvószenekar

Ünnepi térzenét követően nosztalgiázott a Kecskeméti Városi Fúvószenekar

Ünnepi térzenét adott vasárnap délelőtt a Békás szökőkútnál a 30 éves Kecskeméti Városi Fúvószenekar. Majd ezt követően zárt körben ünnepelték meg születésnapjukat a kecskeméti Ókollégium udvarán, ahol nagy számban jelen voltak az alapító tagok, a családjukkal.

 

 

 

 

 

 

Óriási közönségsikert aratott a délelőtti főtéri térzene - akár minden vasárnap lehetne ilyen Kecskeméten - a születésnapi parti pedig vidám, nosztalgikus hangulatban telt el. Alkalmi zenekarként ültek össze az udvaron az egykori alapítók, akik közül akadt olyan, aki 10-15 éve nem gyakorolta a zenét. Ennek ellenére Kuna Lajos karmesteri vezénylete mellett profiként adták elő egykori siker-repertoárjuk néhány darabját.

 

ITT MEGTEKINTHETIK A KÉPGALÉRIÁT!

 

A Lánchíd utcai általános iskolában 1980-tól működött a Kuna Lajos vezette Úttörőzenekar. majd a zeneiskolában tanító fúvóskollégák és növendékeik közreműködésével, valamint az akkor feloszlatott munkásőrség fúvószenekarának fiatal tagjaival kibővülve 1986-ban hozták létre a Kecskeméti Ifjúsági Fúvószenekart.

A nosztalgikus hangulat a zártkörű vasárnapi ünnepségen az 1980-as éveket hozta vissza. Elsőként a „Gábor Áron rézágyúja" csendült fel, majd követte az „Úttörő olimpia dala", az „Útra kél az úttörő", a „Warszawianka", és az „Internacionálé". A sort pedig a 80-as években a szinte minden hivatalos koncertjükön kötelezően elhangzó Szovjet himnusz zárta.

 

Az 1986-ban megalakult Kecskeméti Ifjúsági Fúvószenekar a Magyar Fúvószenei Szövetség országos minősítésén 1989-ben Kiemelt Arany Diplomát, 1992-ben Nemzetközi Fesztivál-fúvószenekari címet kapott. Ezt a minősítésüket 2011-ben megvédték.

Mai repertoárjuk igen széles skálán mozog: az indulóktól, a komolyzenei átiratokat felölelve, a könnyűzenei feldolgozásokig. Felvonulásokhoz menetzenét, rendezvények előtt fogadózenét, közben protokolláris kísérőzenét, szórakoztató zenét szolgáltatnak. Fellépéseiket mazsorett parádéval is színesítik.

Nem csak hazánkban, hanem külföldön is szívesen látott a zenekar. Koncerteztek már Lengyelországban, Olaszországban, Franciaországban, Görögországban, Németországban, Ausztriában, Dániában és Finnországban is.

Bebizonyosodott a harminc év alatt, hogy a Kecskeméti Városi Fúvószenekar nem csupán egy zenekar, hanem egy nagy baráti társaság is. Olyanok, mint egy nagy család.

A legbüszkébbek a „zenekari gyerekekre": az egykori harsonás, szaxofonos, fuvolista és trombitás volt tagok gyerekei ugyanis a mai zenekarban játszanak. De vannak két anyanyelvű zenekari gyerekeik is: a klarinétos lány például Kecskeméti testvérvárosa, Rüsselsheim fúvószenekarában találta meg élete párját. Valamint van olyan is, hogy a zenekaros barátjának a húgát vette el feleségül valaki... Ebből a frigyből például már 5 gyerek született.

Utoljára frissítve: 2016-06-22 05:40:16

További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Az üzleti infrastruktúra-fejlesztés alapja, a rendszerintegráció
Míg az elmúlt időszakban csupán drága, hosszadalmas middleware-ek általi fejlesztésekkel lehetett megoldani az integrációt, addig napjainkban elérhető egy biztonságosabb,...
2024-04-09 19:05:49, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei le...
Bővebben >>