. Ma Auguszta napja van.
Ünnepi megemlékezés és koszorúzás Kecskeméten (2014)
2014-10-23 15:07:25
Ünnepi megemlékezés és koszorúzás Kecskeméten (2014)

Ünnepi megemlékezés és koszorúzás Kecskeméten (2014)

Az 1956-os forradalom és szabadságharc ötvenötnyolcadik évfordulójára emlékezett Kecskemét csütörtökön délelőtt.










A Szabadság téren, az ’56-os emlékmű szomszédságában felállított színpadon elsőként dr. Salacz László országgyűlési képviselő köszöntötte a megjelenteket. Egyebek mellett hangsúlyozta: október 23-án a szabadságot ünnepeljük, amelyért oly sokan áldozták életüket.

 

- Azt a szabadságot, amelyet 1989-ben kivívtunk, féltenünk és óvnunk kell. A magyarok azóta is tudják, hogy ha Magyarország összefog, akkor ereje megsokszorozódik, és mindenre képes. Így volt ez 1956-ban, és így van ez napjainkban is – mondta Kecskemét országgyűlési képviselője.

 

IDE KATTINTVA MEGTEKINTHETI A KÉPGALÉRIÁT!

 

A köszöntőt követően Molnár Pál önkormányzati képviselő, az M. Bodon Pál Zeneiskola tanára tárogatón játszott, majd a Kecskeméti Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola, Gimnázium, Szakközépiskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény tanulóinak műsorát láthatták, hallhatták a jelenlevők. A műsorban elhangzó Buda Ferenc verseket az intézmény diákjai zenésítették meg. A produkcióval egy szegedi versenyen első helyezést értek el. A műsor után dr. Tőkéczki László egyetemi docens, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának tanszékvezetője mondott emlékező beszédet. Kijelentette: 1956 egy hatalmas nagy villanás a történelemben.

 

- A magyar történelemnek az a nagy villanása, amikor a huszadik században, hasonlóan a tizenkilencedik század közepének, 1848-49-nek a nagy szabadságharcához, kiderült, hogy a magyarságnak van elképzelése a saját jövőjéről, és ha hagyják, akkor ezt az elképzelést igyekszik megvalósítani. Békésen, még azokat sem bántva, akik az megérdemelték volna, hogy legalább nevesítsék őket, és hogy mit tettek. Sajnos ez elmaradt, és ezért az etikai, morális gyógyulása a magyar társadalomnak az elmúlt huszonöt évben nagyon nehezen haladt előre. Ha azonban mindig jól emlékezünk 1956-ra, akkor ez a gyógyulás valószínűleg felgyorsulhat – állapította meg Tőkéczki László.      

 

A megemlékezés zárásaként városi és megyei vezetők, politikai és civil szervezetek, egyházak és intézmények képviselői helyezték el koszorúikat az ’56-os emlékműnél.

Utoljára frissítve: 2014-10-23 15:10:41

További híreink
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Egy ajándék, ami többet mond ezer szónál!
Ha kaptunk már valaha ékszert ajándékba, akkor valószínűleg a mai napig pontosan emlékszünk rá, hogy kitől, mikor és milyen alkalomra kaptuk. Egy szép gyűrű vagy nyaklánc...
2024-03-25 16:46:20, Hírek, Fókuszban Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Ha kaptunk már valaha ékszert ajándékba, akkor valószínűleg a mai napig pontosan emlékszünk rá, hogy kitől, mi...
Bővebben >>