. Ma Auguszta napja van.
Ünnepélyes szakképzési konferencián avatták a kamara új konferenciatermét
2017-10-07 02:24:23
Ünnepélyes szakképzési konferencián avatták a kamara új konferenciatermét

Ünnepélyes szakképzési konferencián avatták a kamara új konferenciatermét

Hármas funkciója volt csütörtökön, 2017. október 5-én, a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara ünnepélyes szakképzési konferenciájának. A szakképzés szereplőinek találkozásán, együttgondolkodásán kívül ugyanis felavatták a kamara székházában elkészült új konferenciatermet, valamint jutalmazták a Szakma Kiváló Tanulója Versenyen 1-3. helyezést elért Bács-Kiskun megyei diákokat is.

 

ITT MEGTEKINTHETIK A KÉPGALÉRIÁT!

Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szakképzési konferenciáján díszvendégként, előadóként, illetve hallgatóként részt vettek többek dr. Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatásért felelős államtitkára, Pölöskei Gáborné szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár, dr. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Gaál József, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke, a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, dr. Ailer Piroska, a Neumann János Egyetem rektorasszonya, Kovács János, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. oktatási vezetője, Leviczky Cirill, a Kecskeméti Szakképzési Centrum Főigazgatója, Vörös-Gubicza Zsanett, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara oktatási és képzési igazgatóasszonya, Pintye László, a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara oktatási és képzési alelnöke, és Sipos Zsolt, a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara titkára.

 

Gaál József a köszöntőjében kiemelte, hogy a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamaránál már hagyomány, hogy évente több alkalommal fórumot biztosítanak a szakképzés szereplőinek találkozására, együttgondolkodására konferenciák, szakmai klubok (HR vezetők klubja, gyakorlati oktatók és oktatásvezetők klubja), szakmai versenyek, pályaválasztási rendezvények keretében. Ám ezen a fórumon kívül is örömmel fogadják a szakértőket, a megye szakképzést folytató intézményeinek vezetőit, munkatársait, gazdálkodó szervezeteink képviselőit a szakképzés hatékonyságának és minőségének javítását segítő beszélgetésekre.

 

A köszöntőt követően került sor a konferenciaterem ünnepélyes átadására, majd a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara vezetősége köszönetét és elismerését fejezte ki azoknak a vállalkozásoknak, amelyek szakértő segítségével a két ütemben megvalósuló kamarai beruházás létrejöhetett. A közel egy évig tartó tervezési, kivitelezési munkák eredményeképpen ma már új irodákkal és egy modern, magas műszaki tartalommal rendelkező konfenciateremmel bővülhetett a vállalkozók háza, a kamarában.

 

A tervezési és kivitelezési feladatok színvonalas elvégzéséért a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamaráért Partnerdíjat érdemelték ki a következő vállalkozások: 7. Dimenzió Építésziroda Kft., Pankotai Gyula okleveles építészmérnök, építész vezető tervező, Vinczellér Zsolt építész, belsőépítész, BauGenerál Kft., Mező Róbert és Varga Attila ügyvezetők, valamint a Generál Centrál Kft., Szemerédi Tibor és Utasi Péter ügyvezetők. Szakmai tevékenységében végzett elkötelezett, lelkiismeretes és sikeres munkájának elismeréseként Elnöki Dicsérő Oklevelet vehet át Holecz András, a Generál Centrál Kft. létesítményfelelőse.

 

Szakmai tevékenységében végzett elkötelezett, lelkiismeretes és sikeres munkájának elismeréseként Elnöki Dicsérő Oklevelet vehet át Holecz András, a Generál Centrál Kft. létesítményfelelőse. Az ünnepélyes szakmai konferencia ezt követően a Szakma Kiváló Tanulója Versenyen 1-3. helyezést elért Bács-Kiskun megyei diákok jutalmazásával folytatódott. A jutalmazottak neveit IDE kattintva tekinthetik meg.

 

A jutalmazás kapcsán elhangzott, hogy a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a kétkezi szakmunka társadalmi elfogadottságának növelése érdekében 2015. októberében felhívást tett közzé duális középfokú szakképzésben gyakorlati képzést végző gazdálkodó szervezetek gyakorlati oktatói, szakképzést folytató intézmények szakmai oktatói, valamint iskolai rendszerben tanulmányokat végző, szakmai vizsga előtt álló, végzős nappali tagozatos tanulók körében a Bács-Kiskun megyei szakképzés színvonalának erősítése céljából.

A pályázati felhívás hatására - az elmúlt tanévihez képest 30 százalékkal több - 291 fő végzős szakiskolai tanuló jelentkezett a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett Szakma Kiváló Tanulója Versenyre. A kamara célja a szakmunkás életpálya népszerűsítése a kiváló eredményeket elérő tanulók sikereinek bemutatásával, amely ezzel egy időben a szakképzés színvonalának az emelkedését is biztosítja. A kamara fel kívánja hívni a pályaválasztásban érintett általános iskolások és szüleik figyelmét a szakmunka értékére, a biztos egzisztenciát nyújtó életpályára, mint lehetséges perspektívára, tehát jelenlegi élethelyzetükben a szakmaválasztás fontosságára.

 

Ezt követően kezdődött meg ténylegesen a szakképzési konferencia. Az első előadó Palkovics László arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarországon nincs diplomás-munkanélküliség, mert akinek van diplomája és szakmája, annak jelenleg állása is van. A tanulás fontosságáról szólva kiemelte: Magyarországon jelenleg mind a szakképzésbe, mind a felsőoktatási diploma megszerzésébe fektetett energia és pénz megtérül. Egyebek mellett azért, mert ha valakinek van szakmája, az lényegesen többet keres az átlagosnál, és ez igaz a magasan képzett szakmunkásokra és a felsőoktatásban végzettekre is - tette hozzá.

 

Palkovics László előadásában a tanulás fontosságáról szólva hangsúlyozta: Magyarországon mind a szakképzésbe, mind a felsőoktatási diploma megszerzésébe fektetett energia és pénz megtérül. Egyebek mellett azért, mert ha valakinek van szakmája, lényegesen többet keres az átlagosnál, és ez igaz a magasan képzett szakmunkásokra és a felsőoktatásban végzettekre is - tette hozzá.

 

A duális képzési formáról elmondta: míg a 2015/2016-os tanévben az egyetemek 198 partnerszervezettel működtek együtt és mintegy 400 hallgatót vettek fel, addig a tavalyi felvételi időszakban a partnerszervezetek száma már 350, a felvett hallgatóké több mint 600 volt.

 

Az államtitkár azt mondta: a vállalatok lendületének köszönhetően a duális képzés jó irányba halad.

 

Beszélt arról is, hogy az autóipar a magyar gazdaság fontos része. Ezt pedig a kormány nemcsak az oktatási, hanem a kutatási rendszeren keresztül is támogatja - tette hozzá.

 

Palkovics László megemlítette, hogy a Magyarországon működő vállalatok igényei alapján épül Zalaegerszegen egy járműipari tesztpálya, kizárólag központi költségvetésből, míg európai forrásból fejeződhet be hamarosan a szegedi lézerkutató központ kialakítása, amely körül egy tudományos park is létrejön.

 

Pölöskei Gáborné, a Nemzetgazdasági Minisztérium szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára azt mondta: erősödik a verseny a munkaerőért, a vállalkozások egyre inkább küzdenek munkaerőgondokkal. Egyszerre van jelen munkaerő-felesleg és -hiány, ugyanakkor minőségi romlás figyelhető meg a munkaerő-kínálatban.

 

Beszélt arról is, hogy a munkaerőpiacra "visszaterelhető" felnőttek között sok a nyugdíjas. A nyár óta megalakult mintegy 40 nyugdíjas szövetkezet tagjai - a nyugdíj felvétele mellett - akár teljes állású munkát is vállalhatnak.

 

A minőségi munkaerő-utánpótlás feltételei között említette a vállalati igények közvetlenebb megjelenését a képzésekben, a szakmai tanárok korszerű képzését, továbbképzését.

 

Pölöskei Gáborné véleménye szerint szükség lenne emellett dinamikusabb felnőttképzésre, a tankönyvek digitális fejlesztésére, kiegészítve animációs filmekkel és a munkanélküliek képzésének átalakítására készségeik és képességeik felmérésének alapján.

 

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke azt mondta: a képzést a "gazdaság közelibbé" kell tenni, és már az általános iskolai képzésnek is tartalmaznia kellene "gazdaság közeli elemeket".

 

Az elmúlt évek egyértelműen igazolták - vélekedett a kamarai elnök -, hogy a szakképzést, bár logikailag az Emberi Erőforrások Minisztériumához tartozna, tartalmilag helyes lépés volt a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz áthelyezni.

 

Meglátása szerint nagy különbség tapasztalható a duális képzés tekintetében a felsőoktatási intézmények között. Az azonban világosan látszik, hogy a legsikeresebb oktatási intézmények azok az egyetemek, amelyek korábban főiskolaként közel voltak a reálgazdasághoz. "Rákényszerültek" ugyanis arra, hogy együttműködjenek annak szereplőivel - mondta Parragh László.

 

A kamarák szerepéről szólva azt mondta: előre kell jelezniük egy városnak vagy térségnek a várható munkaerő-piaci igényeket, de az is nagyon fontos, hogy megmutassák a létező életpályamodelleket a diákoknak és fiataloknak. Céljuk, hogy valamennyi felsőoktatási intézmény bekapcsolódjon a duális képzésbe.

 

A kamarai elnök szerint fel kell készülni arra is, hogy miközben kevesebben jelentkeznek szakmunkásnak, egyre nagyobb lesz a gazdasági igénye a megfelelő képzettségű szakmunkásokra.

 

Kecskeméten 2012 óta tanulnak duális hallgatók. A duális típusú képzést német mintára két jelentős autóipari cég közreműködésével járműmérnöki szakon indította el az akkor még Kecskeméti Főiskola. A kecskeméti tapasztalatokat felhasználták a képzéstípus országos bevezetésénél is.

 

Szöveg: MTI

Utoljára frissítve: 2017-10-07 02:52:30

További híreink
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Egy ajándék, ami többet mond ezer szónál!
Ha kaptunk már valaha ékszert ajándékba, akkor valószínűleg a mai napig pontosan emlékszünk rá, hogy kitől, mikor és milyen alkalomra kaptuk. Egy szép gyűrű vagy nyaklánc...
2024-03-25 16:46:20, Hírek, Fókuszban Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
250 ezer szavazót veszíthetett eddig a Fidesz a kegyelmi botrány miatt – derült ki a 21 Kutatóközpont friss, r...
Bővebben >>