. Ma Emma napja van.
Ünnepeltek a védőnők - 100 éve a családok szolgálatában
2015-03-21 13:29:57
Ünnepeltek a védőnők - 100 éve a családok szolgálatában

Ünnepeltek a védőnők - 100 éve a családok szolgálatában

A legkritikusabb időszakban is a családok mellett állnak a védőnők 100 éve: ezt ünnepelték pénteken Kecskeméten az országos centenáriumi sorozat részeként.

 

 

 

 

 

 

 

 

Az ünnepségen részt vett Dr. Zombor Gábor egészségügyért felelős  államtitkár is, aki beszédében elmondta: a védőnők presztízsét fel kell emelni a felsőfokú végzettséggel rendelkező egészségügyi dolgozók mellé, ugyanis az a tény, hogy ma Magyarországos stabil a közegészségügyi helyzet, nagyban köszönhető a védőnőknek is.

Dr. Zombor Gábor azt is hangsúlyozta, hogy a magyar védőnői rendszer -amely egyébként hungarikum - egy olyan mintát tud adni Európának és a világnak, amelyre méltán lehetünk büszkék. A védőnők javaslatait a most készülő új egészségügyi alapellátási törvény kialakításakor is figyelembe fogják venni.

- Az lenne a cél, hogy egy új státusz alakuljon ki, tehát a védőnők az orvosok mellé fel tudjanak zárkózni mind presztízsben mind szakmai kompetenciákban - fejtette ki Dr. Zombor Gábor.

 

ITT MEGTALÁLJA A KÉPGALÉRIÁT!

 

Megelőzően az államtitkár a névnapja alkalmából köszöntötte a konferencia elején Szemereyné Pataki Klaudia, polgármestert, és egyben köszönetét fejezte ki azért is, hogy a polgármester asszony elkötelezett a szociális- és egészségügy iránt.

Bábiné Szottfried Gabriella, a centenáriumi program koordinátora emlékeztetett Balog Zoltán, miniszter szavaira, miszerint a védőnői szolgálat a család legfontosabb szövetségese. Hangsúlyozta, hogy a feladatuk is egyre több a védőnőknek. Újdonság, hogy részt vesznek a méhnyakrák szűrésben, és már most is vannak olyan helyek, ahol a védőnőnél is kezdeményezhetik az anyukák a szűrést. A másik új terület a korai fejlesztés, amelynek során abban segítenének a védőnők, hogy a gyerekek korai fejlődési rendellenességeit kiszűrjék, és egészségesen mehessenek iskolába.

- Azt hiszem, ezzel egyet is érthetünk, hiszen a védőnő az, aki nemcsak akkor találkozik a családokkal, amikor gond van, hanem a várandósság kezdeteitől a kamaszkorig végig kíséri a gyerekeket, édesanyákat - mondta el Bábiné Szottfried Gabriella.

Odor Andrea országos vezető védőnő arra emlékeztetett, hogy a védőnői szolgálat, a száz év alatt folyamatosan megújult. Hiszen a népegészségügyi kihívások mindig más- más feladatot adtak.

- 1915-ben, amikor megalakult a Stefánia szövetség, elsősorban a csecsemőhalandósággal szemben folytatott küzdelem volt a fő feladat. 1975 volt a következő fordulópont, amikor a felsőfokú képesítésű lett a védőnői szolgálat és nagyobb önállóságot kapott - hangsúlyozta az országos vezető védőnő. Hozzátette, hogy 2015 pedig ismét a megújulás éve lehet. Hiszen új célokkal és feladatokkal, ugyanakkor a régi lelkülettel és szolgálatkészséggel kezdhet hozzá a védőnői szolgálat az újabb száz évnek.

(szöveg: KTV)

Utoljára frissítve: 2015-03-21 13:32:03

További híreink
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Az üzleti infrastruktúra-fejlesztés alapja, a rendszerintegráció
Míg az elmúlt időszakban csupán drága, hosszadalmas middleware-ek általi fejlesztésekkel lehetett megoldani az integrációt, addig napjainkban elérhető egy biztonságosabb,...
2024-04-09 19:05:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Mutatunk pár hasznos tanfolyamot, ha szeretnél szerezni egy új szakmát!
Sokan gondolkodnak el azon 35-40 évesen, vajon jól választottak-e szakmát. Az életközépi válság olykor arra sarkall bennünket, hogy váltsunk. De mit érdemes tanulni? Mily...
2024-04-09 19:01:58, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A használt laptopok piacán számos márkával találkozhatunk, de főleg a legnagyobbak jól bejáratott sorozatai tű...
Bővebben >>