. Ma Bernadett napja van.
Uniós támogatással bővül Kecelen a szennyvízelvezető hálózat
2014-02-27 19:36:25
Uniós támogatással bővül Kecelen a szennyvízelvezető hálózat

Uniós támogatással bővül Kecelen a szennyvízelvezető hálózat

Több évnyi várakozás után, közel nettó 1,8 milliárd forintos európai uniós és állami támogatással, megvalósulhat Kecel város szennyvízelvezető hálózata bővítésének III. üteme. A tényleges kivitelezés 2014. február végén kezdődik és várhatóan 2015 májusában fejeződik be. Az ünnepélyes projektnyitót ma (február 27-én) tartották a keceli városházán.

 

 

 

 

- Kecel városa mérföldkőhöz érkezett – mondta megnyitó beszédében Haszilló Ferenc polgármester. - Több évnyi várakozás után megvalósulhat egy régi szándékunk: településünkön folytatódhatnak a szennyvízkezelési program fejlesztési munkálatai.

 

 

Kecel a szennyvíz beruházását 2002-ben kezdte meg, amikor a teljes településre kiterjedő szennyvízelvezetési és szennyvíztisztítási tanulmánytervet és megvalósíthatósági tanulmányt elkészíttette. Az elő-tervekben foglaltaknak megfelelően ütemekre bontva készültek az engedélyezési tervek, majd a kiviteli munkák és kiviteli tervek.

 

 

- A három szakaszból álló projekt első üteme 2004-2006 között valósult meg, és ezt követte 2006-2008 között a II. ütem – folytatta a polgármester. A jelenlegi projekt a szennyvízberuházás befejező, III. szakaszát jelenti. A kivitelezés 2014. február végén kezdődik és várhatóan 2015 májusában fejeződik be. A beruházásban a 8.958 fős teljes lakosság érintett.

 

 

Idén februárban kötötték meg a szerződést a kivitelező Kecel Mélyépítési Konzorciummal, így megkezdődhettek a pontos tervezési feladatok, valamint a kivitelezés is. A kivitelezést a solti székhelyű Soltút Kft. és a tiszakécskei székhelyű Duna Aszfalt Kft. alkotta konzorcium fogja végezni. A mérnök feladatokat a budapesti székhelyű Grontmij Canor Kft.látja el.

 

- Nagyon vártuk már ennek a beruházásnak a beindulását, mivel a keletkező szennyvíz elhelyezése és annak kezelése közösségileg nem volt megoldott Kecelen – mondta Haszilló Ferenc. A településen keletkező szennyvíz mintegy 80 százaléka tisztítatlanul került a természetbe, és szennyezte a talajvizet, veszélyeztette a település felszín alatti vízkészletét.

 

A támogatási szerződés hatályba lépése 2011. július 6-án történt, a módosítása 2013. december 6-án (ekkor magasabb támogatási összeget igényelt Kecel a megnövekedett kivitelezési költségek miatt). A beruházás összköltsége 2 097 037 359, a támogatás pedig 1 701 648 787 forint.

 

Kecel város önkormányzata 2011. május 6-án nyerte meg a pályázatot a szennyvízcsatorna III. ütem befejező szakasz építésére. Majd hosszú ellenőrzés és minőségbiztosítási folyamatok után felállt a projektmenedzsment szervezet. 2012. március 24-én aláírták a kivitelezővel a mélyépítési keret megállapodást, mely szerint négy évig a Soltút Kft. és a Duna Aszfalt Kft. által alkotott konzorcium végez minden mélyépítési munkát Kecelen. 2013. november 18-án Magyarország miniszterelnöke jóváhagyta Kecel támogatási igényét, így 2013. december 16-án vállalkozási szerződést tudtak kötni a szennyvízcsatorna kivitelezésére. A teljes csatorna közmű kiépítést 2015. december 31-ig köteles elvégezni a kivitelező.

 

 A kivitelezőnek 16 hónapja van a munkálatok elvégzésére. A kiviteli tervek is készen vannak, a munkaterületet most február 20-án átadták a kivitelezőnek. A munkálatok szigorú pénzügyi és műszaki ütemterv szerint fognak folyni. A lakosság és az érintettek folyamatos tájékoztatást kapnak a hamarosan felálló ügyfélszolgálati irodán, a www.kecelicsatornazas.hu oldalon, illetve a helyi tévében és újságban, illetve időszakosan szóróanyagok formájában.

 

 

- Én megköszönöm mindenkinek a munkáját, hogy eddig eljuthatott, és elkezdődhet ez a kivitelezés. Egyúttal kérem a lakosság türelmét és az együttműködését a kivitelezővel, hogy minél simábban, egyszerűbben és hatékonyabban történjen meg a beruházás. Mellyel Kecel város szennyvízberuházása 100 százalékosan lefedi a települést, és ezáltal talán olyan lehetőségeket is megteremtünk, hogy nagyobb cégek is idejöhetnek majd. Hiszen egy olyan alapot adunk meg a városnak, ami szükséges mindenféleképpen minden településnek – fejezte be tájékoztató beszédét a polgármester.

 

 

Orbán Gábor, a Forrás Unió Kft. ügyvezetője a projekt Európai Uniós vonatkozásai mellett a tényleges munkavégzési, azaz a kivitelezési ütemet is ismertette.

 

A kivitelezés III. üteme a következő városrészeket érinti Kecelen:

 

- a Rekettye-Bogárzó csatornától nyugatra eső, szabályos utcakiosztással rendelkező laza beépítettségű területet.

- az 54-es számú közúttól délre eső terület, amelynek beépítési sűrűsége változó

- a várostól nyugatra található Szilos nevű területrész, mely a központtól különálló városrészt képez.

 

 

- Kivitelezés ütemezése úgy alakul, hogy 2014. február 20-án megtörtént a munkaterület átadás-átvétele a város illetve a kivitelező konzorcium között – mondta Orbán Gábor. Jelen pillanatban a kivitelező a közműfeltárások és állapotfelvételek munkálatait végzi, és ezek folyamatosan zajlanak. Március 3-ra ütemezzük a kivitelezésnek a reális megkezdését, amely először az 54. számú közúttól délre eső területeken történnek. A Bem, és a Budai Nagy Antal utca, a Pénzes köz, a Béke tér, a Felszabadulás útja, a Dankó utca, és a Széchenyi tér. Ezt követően 2014. május 5-től elkezdődik az átemelők megépítése, majd folyamatosan az elkészült csatornaszakaszok műszaki átadása, mely 2015. februárjára prognosztizálható. A jövő év március, áprilisában pedig az útburkolati helyreállításokat tervezi a kivitelező konzorcium.

 

Orbán Gábor is hangsúlyozta, hogy a lakosságot folyamatosan fogják majd tájékoztatni a munkálatokról. A polgármester által már említett megoldások mellett lesz egy zöld szám is: a 06-80-630-036-os zöld számon a lakosság bármikor kérdezhet, illetve bejelentheti panaszait, melyeket igyekeznek majd kezelni. Orbán Gábor ugyanakkor hangsúlyozta, hogy azt azért el kell fogadni, hogy minden fejlesztésnek úgymond ára van. Ezért mindenkitől türelmet kérnek azokon a területeken, ahol munkagépek dolgoznak, illetve ahol munkaterületek lesznek.

 

 

Mátyus Zoltán, a keceli központú Kiskunsági Víziközmű Szolgáltató Kft. igazgatója arról tájékoztatta a projektnyitó résztvevőit, hogy az „új cég-felállásban” ez az első olyan projekt, ilyen nagy beruházás, amit közösen ők indítottak el.

 

Mint elhangzott: a beruházás során, azaz a III. ütemben 41.753,4 folyóméter gravitációs csatorna, 7.190,9 folyóméter nyomás alatti csatorna, 451 darab akna, 188 darab tisztítónyílás, és 155 darab házi beemelő fog kiépülni Kecelen, valamint 1.825 házi bekötés.

 

Mátyus Zoltán elmondta, hogy a 1100 köbméteres kapacitású keceli szennyvíztisztító telep jelenlegi kihasználtsága 35 százalékos. Azaz a telep alkalmas arra, hogy az újonnan megvalósuló csatornahálózaton elvezetett szennyvizet fogadja, és tisztítsa.

 

A projektnyitó rendezvény végén Haszilló Ferenc, Orbán Gábor és Mátyus Zoltán elhelyezték a névjegykártyájukat, valamint egy 2014. február 27-én megjelent napilapot egy nemzetiszínű szalaggal átkötött szennyvízcsőben, amit ezt követően ünnepélyesen átadott Kiszli László, a kivitelező Soltút Kft. ügyvezetője a keceli polgármesternek.

 

Utoljára frissítve: 2014-02-27 20:41:26

További híreink
Millióan rajonganak a nemlétező lányért
Miquela pontosan olyan fotókat posztol magáról, mint bármelyik mai modern fiatal lány. Csak ő éppenséggel nem élő személy, hanem egy számítógéppel generált kép csupán.
2018-06-27 09:33:30, Hírek, Környezetünk Bővebben
Egy üveg viszki után indult a Balatonnak a 13 éves gyerek –elájult, túlélte
Megivott egy üveg viszkit, majd fürdeni akart a Balatonban egy 13 éves fiú, de a köveken megcsúszott és beverte a fejét.
2018-06-27 09:33:29, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére