. Ma Konrád, Tivadar napja van.
Új típusú műtétet hajtottak végre a Bács-Kiskun Megyei Kórházban
2015-03-17 19:55:12
Új típusú műtétet hajtottak végre a Bács-Kiskun Megyei Kórházban

Új típusú műtétet hajtottak végre a Bács-Kiskun Megyei Kórházban

A Bács-Kiskun Megyei Kórházban egy új típusú sikeres műtéti beavatkozást végeztek március 13-án. A beavatkozás egy úgynevezett hybrid műtét volt, azaz egyszerre történt két technikai elem alkalmazása a műtőben. A kórház történetében mérföldkőnek számító eseményről kedden tartottak sajtótájékoztatót a kórházban.

 

 

 

 

 

A sajtótájékoztató résztvevői voltak: Dr. Svébis Mihály, a Bács-Kiskun Megyei Kórház főigazgatója, Dr. Ruzsa Zoltán, részlegvezető főorvos (Invazív Kardiológia, DSA labor), Dr. Pap-Szekeres József, osztályvezető főorvos (Általános Sebészeti Osztály) és Dr. Kovács Lajos, szakorvos, (Általános Sebészeti Osztály). 

A műtét előzményeit és hátterét a sajtótájékoztatón résztvevő orvosok magyarázták el az újságíróknak.

 

ITT MEGTEKINTHETIK A KÉPGALÉRIÁT!


Eszerint a beteg, a 65 esztendős kunszentmiklósi Zalavári Imre alsó végtagi ütőérszűkületben szenvedett. A mostani beavatkozást pedig azért kellett elvégezni, mert két helyen volt szignifikáns szűkület a bal alsó végtagját ellátó ütőéren: egyik szűkület az ágyéki szakaszon, a másik pedig az ütőér combon lévő szakaszán.

A most elvégzett beavatkozás éppen ezért egy hybrid műtét volt: a fentebb lévő szűkületet „endovascularis" módszerrel, a lentebb lévő szűkületet „érsebészeti" módszerrel szüntettük meg, láttuk el, egy időben.

Az endovascularis technika modern eljárás, de sajnos nem minden típusú érszűkület esetén használható: az adott betegnél olyan hosszú volt a lentebb lévő szűkület, amit ezzel a módszerrel már nem lehetett megoldani. Ezért ezt érsebészeti módszerrel, megkerülő műérbeültetéssel láttuk el. (Korábban, ha ilyen típusú szűkülete volt a betegnek, mindkét helyen érsebészeti megkerülő műér beültetéses módszert kellett alkalmaznunk, de ez a betegek számára nagyobb megterhelést jelentett, fájdalmasabb volt, tovább tartott a kórházi bent fekvés és rosszabbak voltak a hosszútávú eredmények).

 

Az endovascularis kezelés már hosszú évek óta elérhető módszer a kecskeméti kórházban is, érsebészeti kezelés pedig már évtizedek óta rendelkezésünkre áll az intézményben.

Jelen esetben az volt az érdekes (és okozott sok nehézséget), hogy egyszerre történjen meg a két technikai elem használata.

A két technika egy idejű alkalmazása főként logisztikai nehézségeket jelent. Mindazonáltal, a betegek számára ez nagy előnyökkel járó módszer: egy beavatkozással két szűkületet, egy időben lehet megszüntetni, így csak egyszer kell kórházba feküdni, hamarabb áll teljesen helyre a végtag keringése, és kevésbé fájdalmas.

Ezért döntött úgy a Kórház menedzsmentje dr. Svébis Mihály főigazgató vezetésével, valamint az endovascularis munkacsoport Rúzsa főorvos vezetésével és az Általános Sebészeti Osztály Érsebészeti munkacsoportja, hogy a betegek érdekében ezt a kezelési módszert, műtéti technikát is bevezetik az alsóvégtagi ütőérszűkületben szenvedő betegek kezelésében.

Hasonló technikát alkalmaznak már régebb óta Magyarországon néhány centrumban, de Kecskeméten ez volt az első ilyen beavatkozás. Hónapokig tartott a technika megtanulása, begyakorlása, az előkészületek. A kecskeméti kórház orvosai azonban úgy gondolják, hogy ha a betegek számára egy módszer előnyös, akkor azt a módszert Kecskeméten is szükséges elérhetővé tenni a számukra.

Ez a siker ilyen értelemben nem csak a betegek számára nagy siker, hanem a kórházunk számára is - összegezte a sajtótájékoztatón dr. Svébis Mihály. - Mivel egy szép célt tűztünk ki magunk elé, amit hónapok aprólékos előkészítő munkájával sikerült elérnünk. Bebizonyosodott, hogy kórházunkban a betegek ellátásában az orvosi innovációra van igény az ellátó személyzetben, és sikeresen meg is tudja a személyzet ezt oldani.

A műtét sikerült, Zalavári Imre pedig olyannyira jól van, hogy szerdán már kunszentmiklósi otthonába távozhat.

Utoljára frissítve: 2015-03-17 19:59:37

További híreink
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Az üzleti infrastruktúra-fejlesztés alapja, a rendszerintegráció
Míg az elmúlt időszakban csupán drága, hosszadalmas middleware-ek általi fejlesztésekkel lehetett megoldani az integrációt, addig napjainkban elérhető egy biztonságosabb,...
2024-04-09 19:05:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Mutatunk pár hasznos tanfolyamot, ha szeretnél szerezni egy új szakmát!
Sokan gondolkodnak el azon 35-40 évesen, vajon jól választottak-e szakmát. Az életközépi válság olykor arra sarkall bennünket, hogy váltsunk. De mit érdemes tanulni? Mily...
2024-04-09 19:01:58, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Romos és penészes cserelakás, amelyet felajánlott a MÁV az egyik bérlőnek, akinek a szerződését a mini-Dubaj m...
Bővebben >>