. Ma György napja van.
Tudó-sok(k) a Kecskeméti Főiskolán
2013-04-20 06:53:30
Tudó-sok(k) a Kecskeméti Főiskolán

Tudó-sok(k) a Kecskeméti Főiskolán

Kétéves tudománynépszerűsítő, a tudományos eredmények disszeminációját lehetővé tevő uniós projekt kezdődött a Kecskeméti Főiskolán. Az Új Széchenyi Terv keretében induló „Tudó-sok(k)” nevű program résztvevői nem kevesebbet vállaltak mint azt, hogy a Kecskeméti Főiskolán kívül a Dél-Alföldi Régióban is népszerűsítik tudományos eredményeket. Az unios projektnyitót a főiskola Tudósházában tartották és részt vett rajta Danyi József, a főiskola rektora, Szabó Antal projektmenedzser, és Benyó Lászlóné szakmai vezető, a Tudósház igazgatója.

 

 

Az unios projekt célja a Kecskeméti Főiskola tudományos értékeinek disszeminációja, a tudományos eredmények ösztönzése, kutatók, junior-kutatók képzése, a főiskola polgárainak, a város és a régió lakosainak bevonása a főiskola tudományos életébe – tájékoztatta a kétéves programról a Kecskeméti Hírhatárt Szabó Antal projektmenedzser. - A 2014. december 31-ig tartó unios projekt eredményeként a közel száz workshopnak, előadásnak, versenynek, képzésnek, bemutatónak és online felületeknek köszönhetően ismertebbé és kedveltebbé válik majd a tudományos tevékenység a középiskolások és a hallgatók körében.

 

 

Mit vállal a „Tudó-sok(k)” nevű unios program?

 

Tudományt népszerűsítő weboldalak

A program során a főiskolához kötődő, a tudományos tevékenységeket népszerűsítő, illetve ebben a témában kommunikáló weboldalakat hoznak majd létre. A három tematikus oldal a következő lesz: Elektro-klub, Szakkollégium, és Tudósház. Az oldalakat a legnépszerűbb közösségi portálon is népszerűsítik majd.

 

Tudósház galéria – kutatók portréinak bemutatása

A Kecskeméti Főiskola Tudósházának társalgó tereiben havonta mutatják be képekben egy-egy főiskolai, illetve hazai vagy nemzetközi kutató/tudós portréját, életútját.

 

 

Világnapok – jeles tudományos világnapok ünneplése

Hazánkban is egyre több embert mozgatnak meg a világnapok, amelyek felhívják a figyelmet a fontos témákra. A kiemelt „világnapok” alkalmából nagyszabású rendezvényeket szerveznek, melyeken a főiskola munkatársainak a világnaphoz kötődő tudományos eredményeit mutatják be. A tervezett világnapok: Víz világnapja, Föld világnapja, Környezetvédelmi világnap.

 

Varázsszoba – látványos és egyszerű fizikai csodák bemutatása

Egy olyan szobát alakítanak ki a főiskola Tudósházában, ahol rendszeresen tartanak bemutatókat látványos, de egyszerűen kivitelezhető fizikai kísérletekből. A kiállítás saját készítésű, kis értékű eszközökből áll, amit a főiskola munkatársai hoznak létre. A látogatók testközelből és közérthetően ismerkedhetnek meg a tudomány csodáival, a főiskolán oktatott alapismeretekkel.

 


Tudós reggeli – munkaerő-piaci szereplők és kutatók találkozása

A projekt keretében kéthavonta találkozókat szerveznek a Tudósházban, ahol a főiskola kutatói, illetve K+F tevékenységet végző munkatársai találkoznak a munkaerőpiac szereplőivel, vagy valamely szakmai szervezet képviselőivel a kapcsolódási pontok, együttműködési lehetőségek feltérképezésére.

 

„Csere-bogár” klubsorozat- neves kutatók bemutatkozása, miként lettek ők kutatók

Olyan klubsorozatot valósítanak meg, ahova már sikeres, híres kutatókat, tudósokat, ill. szakmájukban a tudományt hasznosító sikeres embereket hívnak meg, hogy a közönségnek bemutassák életútjukat, a sikerhez vezető megoldásokat, technikákat.

 

 

Vándor bemutatók – látványos természettudományos tanórák középiskolákban

Projektünkben a középiskolákban, tanórák keretében személyesen is szeretnék megszólítani, és elérni diákokat, népszerűsítve a tudományt, az érdekes kísérleteket, ill. a műszaki – természettudományi - informatikai képzést, szakokat.

 

Az Év Kutatója a Kecskeméti Főiskolán

A Kecskeméti Főiskolán számos sikeres kutató, oktató munkatárs dolgozik. Szeretnék a munkájukat, elhivatottságukat elismerni. Ennek érdekében kidolgozták egy kutatói díj adományozásának rendszerét, és formáját az „Év Kutatója a Kecskeméti Főiskolán” címmel.

 

 

 „Robot-ohm” – versenyek meghirdetése, szervezése

Létrehoznak a projekt keretében egy olyan csapatot, amely kidolgoz, meghirdet és lebonyolít a projekt keretében három főiskolásoknak és középiskolásoknak szánt versenyt. Ezek a következők: Mechanum Robot Verseny, TerroX verseny, OktoBus Trapper Verseny.

 

Legyél Te a Show Man! – látványos fizikai és természettudományos kísérletek bemutatója

A fiatalok körében – hagyományteremtő szándékkal – olyan „show-t” rendeznek, ahol saját fizikai, illetve természettudományos kísérletüket mutathatják be a résztvevők a nagyközönség előtt.

 

 

TDK módszertani klub – tudományos munkában részt vevő hallgatók fejlesztése

A felsőoktatás egyik legklasszikusabb hallgatói tudományos tevékenysége a Tudományos Diákköri Konferencia, a „TDK”. Az évente rendezett helyi, és kétévente megrendezett országos megmérettetéseken számos fiatal kutató szerepel a Kecskeméti Főiskoláról is. Az alprojekt keretében a főiskola három karának eddig részben különböző TDK metódusát szeretnék közelíteni egymáshoz: átvéve a jó gyakorlatokat. Valamint a TDK-ra jelentkező, abban részt vevő hallgatókat szeretnék majd segíteni egy tematikus klubsorozattal.

 

Szakkollégiumi előadássorozat

A Kecskeméti Főiskola Szakkollégiuma egy 2 x 8 előadásból álló rendezvénysorozatot szervez „Egyén, csoport, közösség”, illetve „Egyén és szervezet” címmel. Az előadássorozat nyitott lesz a főiskola és a város polgárai számára is.

          

                                                                

Nemzetközi disszeminációs workshop – magyar és külföldi hallgatók találkozása, kölcsönös tapasztalatszerzése

A nemzetközi színtérre való kilépés elősegítése érdekében belföldi és külföldi workshopokat szerveznek. Két hazai és két külföldi négynapos workshopot valósítanak meg, ahol a résztvevők kölcsönösen megismerhetik egymás tevékenységét. A Kecskeméti Főiskola GAMF Karának eco-marathon csapata – és járművük – jelenleg világviszonylatban a 2. helyezett, több éve sikerrel szerepelnek külföldi világversenyeken. Az egyik workshopsorozat a kecskeméti és egy finn (Nokia város) csapat főiskola szakkollégiuma és a romániai Sapienta Egyetem (Marosvásárhely) közti ismerkedést, szakmai kapcsolat és hálózatépítést segíti majd.

 

Nők a tudományban - előadássorozat

Fontos, hogy a tudományt és a tudományos eredményeket ne csak a férfiakhoz kösse a közvélemény, illetve, hogy ezen a területen is megvalósuljon a nemek közti egyenlőség, esélyegyenlőség. Kifejezetten a női kutatók, illetve a tudomány területein dolgozó nők részvételével valósítanak meg „sience cafe” alkalmakat a főiskola Tudósházában. A beszélgetések nyilvánosak lesznek mind a főiskola polgárai, mind pedig a város lakói számára.

 

 

„Játék és Tudomány 10 percben” – vetélkedő a médiában

A tudományt népszerűsítő formában bemutató rövid rádióműsorokat valósítanak meg a régió legnagyobb rádiójában, amelyben ajándékokat nyerhetnek a betelefonáló hallgatók. Az ajándéktárgyak a főiskola tudományos életét – annak tematikus weboldalát – reklámozzák majd.

 

„Klub-oldat” – a környezettudatosság tudományos tényekkel alátámasztott eszméjének és gyakorlatának terjesztése

Napjainkban egyre fontosabb a fenntarthatóság, a fenntartható fejlődés eszméje. A projekt keretében olyan rendezvényeket, beszélgetéseket valósítanak meg, amelyre a környezettudatosság különböző területeihez (táplálkozás, közlekedés, energiatakarékos otthon és munkahely, szabadidő) értő, a tudományos életben eredményeket felmutató szakembert hívnak. A meghívott vendég előadása mellett a jelenlévők közösen megvitatják majd a témával kapcsolatos ismereteiket, helyre téve az esetleges téves, közkeletű berögződéseket. Szintén a témakörök közé tartozik a már létező felsőoktatási zöld szervezetek hálózatának kiépítése, beindítása a Kecskeméti Főiskolán.

 

 

Hétköznapi csodák – videosorozat a világhálóra

Rövid, látványos kísérleteket rögzítenek videóra, majd szerkesztés, moderálás után népszerűsítik ezeket a videomegosztó és közösségi portálokon, illetve tematikus weboldalaikon.

 

OTDK életutak – film sikeres hallgatókról

2013. áprilisában a Kecskeméti Főiskola ad otthont a XXXI. OTDK Műszaki Tudományi Szekciójának. A rendezvényre az ország minden területéről érkeznek majd tudományos tevékenységet végző fiatal tudós-, kutatójelöltek. A kiemelkedően szereplők eddigi tevékenységét, sikertörténeteit mutatják majd be egy 30 perces video-riportfilm segítségével.

 

Utoljára frissítve: 2013-04-20 08:28:16

További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Az üzleti infrastruktúra-fejlesztés alapja, a rendszerintegráció
Míg az elmúlt időszakban csupán drága, hosszadalmas middleware-ek általi fejlesztésekkel lehetett megoldani az integrációt, addig napjainkban elérhető egy biztonságosabb,...
2024-04-09 19:05:49, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Petőfi Sándorról és a márciusi ifjakról szóló történelmi kalandfilmet a nyitóhétvégéjén több mint 75 ezren n...
Bővebben >>