. Ma Auguszta napja van.
Tudás-Park: Kecskeméten a kutatás-fejlesztésé a jövő
2015-07-01 03:01:16
Tudás-Park: Kecskeméten a kutatás-fejlesztésé a jövő

Tudás-Park: Kecskeméten a kutatás-fejlesztésé a jövő

Kecskemét a kutatás-fejlesztésben látja a jövőt. Ezért a Kecskeméti Főiskola vezetésével a gazdaság szereplői és az önkormányzat közös programot indított. A projektben a konzorciumvezető Kecskeméti Főiskola és konzorciumi partnerei, az AIPA Alföldi Iparfejlesztési Nonprofit Közhasznú Kft., a Kecskeméti Kreatív Tudásközpont Közalapítvány és Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata azt tűzték ki célul, hogy - a gazdasági szereplők bevonásával - a kutatás-fejlesztés egyik magyarországi központjává teszik Kecskemétet.

 

„A kecskeméti növekedési zónában a jármű- és gépipari, valamint az agrár kis- és közepes beszállító vállalatok K+F+I kapacitásának fejlesztése a Kecskeméti Főiskola tudásbázisán" - ez a címe annak az új típusú együttműködési modellnek, melyben olyan programokat indítanak el, amelyekkel megalapozhatják a térség gazdasági fejlődését a következő 5-7 évre. Az uniós projekt nyitórendezvényét kedden délután tartották a Kecskeméti Főiskolán. A programban Dr. Ailer Piroska, a főiskola rektora köszöntötte a résztvevőket, majd előadást tartott Gaál József, Kecskemét Megyei Jogú Város alpolgármestere, Dr. Lukács Pál projektvezető, valamint Botos Krisztina, az Alföldi Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft, és Burits Pál, a Kecskeméti Kreatív Tudásközpont Közalapítvány képviseletében.

 

ITT MEGTEKINTHETIK A KÉPGALÉRIÁT!


Mint az előadások során elhangzott, a Kecskeméti Főiskola konzorciumi vezető irányítása mellett az AIPA Alföldi Iparfejlesztési Nonprofit Közhasznú Kft-ből., a Kecskeméti Kreatív Tudásközpont Közalapítványból és Kecskemét Megyei Jogú Városból álló konzorcium a következő célt tűzte ki:

- A vállalkozásokkal együttműködve úgy újítják meg a főiskola képzési és kutatási portfólióját, hogy azzal a modernkori kutatás-fejlesztés egyik magyarországi központjává teszik Kecskemétet.

- A jövőben a kecskeméti Kiemelt Járműipari Térségben egyre több olyan projekt fog indulni, amelyek közvetlen hatással lesznek a felsőfokú oktatás és képzés kutatás-fejlesztési irányú fejlesztésére, amelyekben mind több közös kutatás kap helyet, és erősíti a város, mint gazdasági szereplő hazai- és nemzetközi kapcsolatait.

- A főiskola jövőképének része, hogy a térséget meghatározó iparágakban (jármű, gépipar, automatizálás, kertészet és élelmiszer feldolgozás) biztosítsa azokat a szakembereket és kutatókat akikre a vállalkozásoknak hosszútávon szüksége van. Így a főiskola a projekt keretei közt a gazdasági szereplők igényeihez igazítja oktatási, képzési portfólióját, szolgáltatásait.

- Három, a kecskeméti térségre jellemző kutatási irányban fognak a projekt keretében olyan programokat megvalósítani, melyekkel lehetővé válik az egész régió gazdasági együttműködésének fejlesztése, és a következő 5-7 évre történő stabil fejlődési pályára állítása.

A kutatási területek:

- Jármű- és gépipari anyagok és technológiák kutatása, fejlesztése

- Ipari automatizálás, méréstechnika és optimalizálás

- Élelmiszer-előállítás, kertészet, élelmiszer-feldolgozás

A projektek sikerét az az újfajta együttműködési modell garantálja. Ebben az új modellben a Kecskeméti Főiskola innovációs- és tudás bázisához a térség iparvállalatai a tapasztalataikkal és konkrét erőforrásokkal csatlakoznak. A projekttel ezt az újfajta együttműködést tervezik meg és építik fel még ebben az évben.

A projekt az együttműködés terén az alábbi, konkrét célokat tűzte ki:

• A Kecskeméti Főiskola és vállalati partnereinek kutatási és kutatáshasznosítási együttműködéseinek stratégiai megalapozása.

• A Kecskeméti Főiskola helyi gazdaság követelmények szempontjából fontos oktatási és kutatási kompetenciáinak és szolgáltatásainak fejlesztése

• Kiemelt kutatási területeken végzett K+F+I tevékenység gazdasági hasznosításának előkészítése, tudás-transzfer szolgáltatások volumenének növelése

• A kecskeméti térség gazdasági tevékenységéhez kapcsolódó kiemelt kutatási területek projektjeinek előkészítése, amelyek Kecskemét gazdasága szempontjából lényeges, hasznosított eredményeket hoznak.

• Az oktatói-kutatói és hallgatói állomány tudásmenedzsment szolgáltatásokba való bevonása.

A program részeként létrehozzák a térség átfogó gazdaságfejlesztési elképzelés rendszerét, az erre illeszkedő kutatás-fejlesztési szolgáltatás kínálat, illetve a térség gazdasági életét jelentősen befolyásolni képes vezér projektek köre, amelyek nem csak a konzorcium tagjainak adnak a következő 3-5 évre kitörési lehetőségeket a Széchenyi2020 fejlesztési programrendszer keretei között.

A ''Tudás-Park'' - A növekedési zónák tudástranszfer tevékenységének támogatása a felsőoktatási intézmények bevonásával - felhívás keretén belül a TÁMOP 4.2.1C-14/1/Konv-2015-0011 azonosítójú projekt az EU - Európai Szociális Alap 569.389.179 Ft támogatásából valósul meg.

Utoljára frissítve: 2015-07-01 03:02:28

További híreink
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Egy ajándék, ami többet mond ezer szónál!
Ha kaptunk már valaha ékszert ajándékba, akkor valószínűleg a mai napig pontosan emlékszünk rá, hogy kitől, mikor és milyen alkalomra kaptuk. Egy szép gyűrű vagy nyaklánc...
2024-03-25 16:46:20, Hírek, Fókuszban Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Kizárási eljárást indít a Momentum Jancsó Andrea, ferencvárosi önkormányzati képviselő ellen, közölte a párt p...
Bővebben >>