. Ma Márk napja van.
Történelmi Íjász Országos Bajnokságot rendeztek Kecskeméten
2016-02-06 15:27:38
Történelmi Íjász Országos Bajnokságot rendeztek Kecskeméten

Történelmi Íjász Országos Bajnokságot rendeztek Kecskeméten

Első alkalommal rendeztek történelmi íjászoknak országos bajnokságot a kecskeméti Messzi István Sportcsarnokban. A versenyt szombat délelőtt dr. Szeberényi Gyula Tamás, Kecskemét alpolgármestere nyitotta meg. A megnyitón részt vett Molnár Pál, kecskeméti önkormányzati képviselő is.

 

 

 

 

 

Öt korosztályban - gyerek (apród), kadet (dalia/leányzó), ifjúsági (dalia/leányzó), felnőtt (vitéz/fehérnép) és tiszteletreméltó (51 év felett) - indult a kecskeméti versenyre az ország minden tájáról Kecskemétre érkezett mintegy 150 történelmi íjász.

A történelmi íjászat egyre népszerűbb látványos sport hazánkban és Európa szerte. A történelmi íjász versenyek hangulata, korhű, történelmi jellegű ruhák világa könnyen rabul ejti a nézőket, leendő íjászokat.

 

ITT MEGTEKINTHETIK A KÉPGALÉRIÁT!

 

Sokak számára jelenti a szabadidő hasznos, kellemes eltöltését. Vannak, akiknek egyfajta időutazás a régi korokba. Van, akiknek a hagyományok, a honfoglaló magyarság hadi tudományának ápolása, bemutatása. Van, akinek kísérleti régészet egy szelete, tudomány. Van, akinek egyfajta szellemiség, életforma. Van, aki a jó társaság, a vidám cimborák miatt fog történelmi íjat a kezébe és van, akinek csupán az íjászsport egy ágát jelenti.

A Magyar Íjász Szövetség keretén belül 2000-óta létezik történelmi íjász szakág, ahol eleinte csak két íj kategóriában lehetett versenyezni (történelmi hosszúíj, és pusztai merevszarvú reflexíj) melyek paraméterei pontosan rögzítve voltak. Az évek során, ahogy terjedt a történelmi íjászat és egyre több íjkészítő mester munkái kerültek forgalomba, úgy lazultak az íjak formájával kapcsolatos megkötések és bővültek a kategóriák. A mai napig követelmény a céllövő heggyel ellátott, madár tollazatú fa nyílvessző.

 

Az első kísérleti jellegű történelmi OB-t 2001-ben rendezték meg Kecskeméten. Összetett célokból (pálya, terep vadász jellegű) állt. Ezt követően gyors szabályalkotás követett, ami letette a haza történelmi íjászat alapjait. Az évek során 3 komolyabb szabálymódosítás volt, hogy folyamatosan lépést lehessen tartani a történelmi íjászat fejlődésével.

2011-ben HDH-IAA nemzetközi íjász szövetség, hazai vezetéssel a nemzetközi szövetségek közül elsőként felvette külön szakágként a történelmi íjászatot, és rendez nemzetközi versenyeket és Európa Bajnokságokat. Ezzel a történelmi íjászoknak is lehetőséget teremtve komolyabb nemzetközi versenyzésre.

Az utóbbi években Európa és Ázsia szerte kezd fejlődni a történelmi íjászat, és kezdik újra felfedezni íjász hagyományaikat. Ennek köszönhetően a történelmi íjászat több válfaja kezd előtűnni, fejlődni:

- mint a klasszikus gyalogos íjászversenyek,

- a távcéllövészet ahol akár az olimpiai távokat is meghaladó, több nemzet íjászhagyományaikban fellelhető célokra lőnek,

- vagy a klasszikus távlövészet, ami régi oszmán-török birodalom íjászainál és a mongoloknál volt nagy hagyománya, hogy minél nagyobb távolságra próbálták kilőni nyílvesszőjüket.

De akármi is motiválja a történelmi íjászokat, valamennyiük elsődleges célja mégis csak az, hogy nyilaik előbb-utóbb, és utóbb egyre gyakrabban a cél közepébe csapódjanak.

Utoljára frissítve: 2016-02-06 15:32:53

További híreink
Magyar Péter, a hiányzó hős
Bármilyen előzmény nélkül, mint derült égből a villámcsapás, én is úgy találkoztam először Magyar Péter nevével - Bruck András FB-jegyzete.
2024-04-13 08:33:55, Hírek, Sport Bővebben
Kovács államtitkár Magyar Péterről: ezt következmények nélkül nem lehet hosszú távon művelni
Szerinte Magyart elhagyta a felesége és ez bosszúállásra sarkallja.
2024-03-22 12:58:01, Hírek, Sport Bővebben
A Momentum szerint Sulyok Tamás méltatlanná vált a köztársasági elnöki pozícióra
Bedő Dávid, a Momentum frakcióvezetője szerint két hét alatt vált méltatlanná Sulyok Tamás a köztársasági elnöki pozícióra, ugyanis hazudott a családjával kapcsolatban.
2024-03-22 12:57:58, Hírek, Sport Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Romos és penészes cserelakás, amelyet felajánlott a MÁV az egyik bérlőnek, akinek a szerződését a mini-Dubaj m...
Bővebben >>