. Ma Csongor napja van.
Tízéves a kecskeméti Wojtyla Ház
2015-07-25 11:10:45
Tízéves a kecskeméti Wojtyla Ház

Tízéves a kecskeméti Wojtyla Ház

„Szinte minden nap ünnep az intézmény számára" - egyebek között ezzel a gondolattal emlékezett Farkas P. József, a Karol Wojtyla Barátság Központ alapító igazgatója a közismert kecskeméti népkonyha tíz évvel ezelőtti megalapítására, az évforduló alkalmából pénteken megtartott házi ünnepségen. Az eseményen dr. Jeney Gábor, a Nagytemplom plébánosa, és a nap támogatója is jelen voltak.

 

 

Az ünnepség a népkonyha névadója, Karol Wojtyla, azaz Szent II. János Pál pápa szobra előtt kezdődött az intézmény előtti téren. Farkas P. József köszöntötte az egybegyűlt ünneplőket, majd dr. Jeney Gábor plébános a szegények támogatásának fontosságáról mondta el gondolatait. Dr. Bálint Anna, a nap támogatója koszorút helyezett el a pápa szobránál.

 

IDE KATTINTVA MEGTEKINTHETIK A KÉPGALÉRIÁT!


Ezt követően - immáron az intézmény nagytermében - Farkasné Pásztor Jolán, a népkonyha társalapítója köszöntötte a vendégeket és a megjelent, ebédre váró rászorulókat. Farkas P. József alapító igazgató emlékező beszéde sokak számára ismerősen hangzott. Nem véletlenül, hiszen szó szerint megegyezett az egykori megnyitón elhangzottakkal:

- Szívem mélyén ugyanazt érzem ma is, mint akkor - adott rövid magyarázatot a miértekre az alapító igazgató.

Dr. Bálint Anna - aki régóta támogatója a Wojtyla Háznak - emlékezése következett. Névnapja lévén felköszöntötték őt, valamint a többi Annát, egyben megköszönték neki, hogy ma is hozzájárult a szegények étkeztetéséhez.

Tarapcsik Sándor könyvkötőmester - aki szintén régen támogatja az intézményt - is köszöntötte az egybegyűlteket, majd végül Barta László, az Algyői halászcsárda tulajdonosa mondta el ünnepi gondolatait. Ő készítette el a mai ebédet, két bogrács halászlevet.

Jeney Gábor atya áldotta meg a Wojtyla Házat és gondozottait. Az asztali áldás után több tucat rászoruló állt sorba a nagyteremben ebédre várva - akárcsak a 2005-ös alapítást és a 2006. július 26-ai (Szent Anna napi) megnyitást követően minden nap.

- Honnan jött az ötlet, hogy feleségével népkonyhát hozzon létre Kecskeméten? - kérdeztük az ünnepély végén Farkas P. Józseftől.

- Nem jött itt semmiféle ötlet. Baráti társaságban beszélgettünk, és egyszer csak azt vettük észre, hogy megalapítottuk a népkonyhát. Mondhatnám, spontán történt minden. Keresztény hitemből fakadóan inkább úgy mondanám: isteni sugallatra cselekedtünk.

- Mire emlékszik vissza különösen szívesen az elmúlt évekből?

- Az egész tíz évre kompletten. Úgy érzem, tulajdonképpen nem is csináltam semmit, nem is tettem hozzá semmit. A szegénykonyha azért jöhetett létre, mert alapító atyánk, Szent II. János Pál pápa „gondozásába vette" az ügyet. Én tényleg nem csináltam szinte semmit.

- Érték meglepetések az eltelt tíz esztendőben?

- Háát... (Tűnődik.) A legnagyobb meglepetésem az volt, hogy hét év után „meghaltam". (a szerkesztő megjegyzése: Farkas P. Józsefet  stroke betegség érte. Életben maradása sokáig kétséges volt. Hosszú időt töltött kórházban, és csodával határos módon van ma közöttünk). De az igazán nagy meglepetést mégis az jelentette, hogy utána „feltámadtam". Őszintén hiszek abban, hogy ebben nagyon nagy szerepe van Karol Wojtylának.

- Elégedett az eddigi eredményekkel? Van olyan, amit ma már másképp tenne?

- Semmit nem tennék másképp és az eddig elért eredményekkel is elégedett vagyok. Azonban van egy nagy „adósságom" a jövőre vonatkozóan: meg kell találnom azt az embert, aki egyszer majd a helyemre lép. Olyan valakit keresek, aki hozzám hasonlóan töretlen hittel és lelkesedéssel tovább viszi a Wojtyla Ház ügyét.

- Milyen további segítségre számít a folytatásban? Kiket szeretne megszólítani ilyen vonatkozásban?

- Mi adományokból élünk. Azokra a vállalkozókra koncentrálunk, akik értik szándékainkat, és azonosulnak az általunk tíz éve megfogalmazott célokkal. Akik tudnak és akarnak is segíteni. A jövőben is rájuk számítunk...

- Milyen további események várhatók a Karol Wojtyla Barátság Központban?

- A tizedik évforduló kapcsán sok-sok rendezvényünk lesz még az idén. Ezek közül kiemelkedik, hogy másodjára is ellátogat hozzánk dr. Herczegh Anita, Áder János köztársasági elnök úr felesége. Ekkor lesz még a vendégünk Bábel Balázs Kalocsa-Kecskeméti érsek is, aki hálaadást mond az eltelt tíz évért. Szoros kapcsolatot ápolunk wadowicei lengyel barátainkkal (a szerkesztő megjegyzése: Wadowice Karol Wojtyla szülővárosa, egyben Kecskemét egyik partnervárosa). Ebből az együttműködésből több új kapcsolat is született. Mindenkit vendégül szeretnénk látni itt a házban. Sokat fognak még hallani rólunk mostanában - adott betekintést a közeljövő „wojtylás" programjaiba Farkas P. József alapító igazgató.

Háttér:

A Karol Wojtyla Barátság Központ - ismertebb nevén Wojtyla Ház - egy romos állapotban lévő belvárosi, Egressy utcai önkormányzati tulajdonban lévő épületben kezdte meg működését a 2005-ös alapítást követően 2006. július 26-án, Szent Anna napján. A népkonyhát Farkas P. József kecskeméti újságíró és felesége, Farkasné Pásztor Jolán magánkezdeményezésére, az ő vezetésükkel hozták létre.

Elsődleges feladatuk az önkormányzattól szegények étkeztetésére megkapott épület „lakhatóvá tétele" volt, hiszen az egészségtelen körülmények nagyban akadályozták az ott tervezett ebédosztást.

Eleinte 40-50 rászorulót tudtak fogadni egy tál meleg étellel. Néhány évvel később - vállalkozók anyagi segédletével - jelentősen javítottak az épület műszaki állapotán. Majd egyre több asztal, szék és egyéb berendezési tárgy, felszerelés kaphatott helyet az időközben teljesen felújított, megszépült helyiségekben.

Az intézményt 2009. május 24-én avatták fel teljes pompájában. Mára odáig jutottak, hogy az év mind a 365 napján mintegy 120 nehézsorsú ember számára tudnak egy tál meleg ételt adni, így biztosítva számukra a napi túlélés esélyét.

Szociális szolgáltatásaik körét folyamatosan bővítik. Ebéden kívül közhasznú jellegű munkalehetőségekkel, orvosi, életviteli, jogi és egyéb tanácsadásokkal, állásinterjúk szervezésével, nyelvoktatással segítik a lét peremére szorult emberek társadalmi reintegrációját, a munka világába történő visszatérését.

Állami támogatást máig nem kapnak. Munkájukat manapság több száz cég, intézmény, magánszemély és a Kecskeméti Önkormányzat segíti kisebb-nagyobb adományokkal. Szolgáltatásaik ingyenesek, melyeket előfeltételek nélkül vehetnek igénybe a rászorulók.

(Kép és szöveg: Tódor Norbert)

Utoljára frissítve: 2015-07-25 11:11:32

További híreink
Az üzleti infrastruktúra-fejlesztés alapja, a rendszerintegráció
Míg az elmúlt időszakban csupán drága, hosszadalmas middleware-ek általi fejlesztésekkel lehetett megoldani az integrációt, addig napjainkban elérhető egy biztonságosabb,...
2024-04-09 19:05:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Mutatunk pár hasznos tanfolyamot, ha szeretnél szerezni egy új szakmát!
Sokan gondolkodnak el azon 35-40 évesen, vajon jól választottak-e szakmát. Az életközépi válság olykor arra sarkall bennünket, hogy váltsunk. De mit érdemes tanulni? Mily...
2024-04-09 19:01:58, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Karsai Dániel akként döntött, hogy 2024. március 31. napjával befejezi az ügyvédi tevékenységét és egyúttal ki...
Bővebben >>