. Ma Gedeon napja van.
Tisztelgés ’56 mártírjai előtt
2017-09-30 02:58:10
 Tisztelgés ’56 mártírjai előtt

Tisztelgés ’56 mártírjai előtt

A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat szeptember 29-ét - a tavalyi évhez hasonlóan - az idén is az emlékezés és főhajtás napjának szentelte. A Megyeházán megrendezett dr. Szobonya Zoltán Megyei Emléknap az 1945-1961 közötti időszak hőseinek és áldozatainak állít méltó emléket, a rendszert megszenvedő tanuk és családjuk előtti tisztelgés, együttérzés emléknapjaként.

 

ITT MEGTEKINTHETIK A KÉPGALÉRIÁT!

"Az utókor feladata, hogy méltón megemlékezzen, főhajtással adózzon a kommunizmus ártatlan áldozatai és emlékük előtt, mindent elkövessen azért, hogy a jövendő nemzedékek mentesek legyenek a kommunizmus mételyétől, ismerjék, óvják értékeiket, büszke tagjai legyenek nemzetünknek. Ezzel a feladattal tartozunk mindazok emlékének, akik megszenvedték ezt a rémséges időszakot és feláldozták magukat a nemzet oltárán."- mondta el megnyitó beszédében Rideg László, a megyei közgyűlés elnöke.

Az ünnepségen előadást tartott Bank Barbara, aki a törtész szemüvegén keresztül és a ránk maradt iratokból idézve mutatta be a diktatúra megyei történéseit. Részvételével megtisztelte a rendezvényt a jánoshalmi mártír lánya, Szobonya Csilla és köszönetet mondott Rideg Lászlónak az Emléknap létrehozásáért. Kelcz Dávid a Kelda Zenekar nevében az Ismerős Arcok „Talán csak álom" és a „Mennyit ér?" című dalait adta elő gitáron.

 

A rendezvényt megelőzően kültéri kiállítás nyílt a Megyeháza előtt Görgényi István 1956-os élményeit feldolgozó olajfestményeinek válogatásából (Rigó Erik gyűjteményéből). A kiállítást Rideg László, megyei elnök nyitotta meg és a Mayossa Hagyományőrző Egyesület tagjaiként Szekeres Kamilla népdalok éneklésével tette ünnepélyessé. A kiállítás egy hétig tekinthető meg a Megyeháza előtti téren.

 

2017-ben a következők kaptak dr. Szobonya Zoltán Emléklapot: Barcsák János (Mélykút), Dági József (Jánoshalma), Dr. Horváth László (Kiskunhalas), F. Nagy József (Kiskunhalas), Faragó Imre (Kiskőrös), Gyöngyösi Imre (Kalocsa), Páldeák János (Lajosmizse), Pető Zoltánné (Jánoshalma), Stöckl János (Solt), Szálteleki János (Kalocsa), Taska László (Kecskemét), Tóth Lászlóné Fejes Erzsébet (Kecel), vitéz Almási László (Budapest), és Zsikla István (Soltvadkert).

 

Dr. Szobonya Zoltán Posztumusz Emléklapot kapott: Dobróczky Antal (Kerekegyháza), Doszpod Béla (Mélykút), dr. Bogdán Miklós (Kerekegyháza), Gémes Mihály (Tiszakécske), id. Révész István (Kecskemét), id. Vadas Jenő (Kecskemét), Nagy János (Mélykút), Németh László (Kerekegyháza), vitéz Bolvári István (Drágszél), vitéz Szentlászlói Sándor (Kalocsa), és Zombori Imre (Kecskemét).

Utoljára frissítve: 2017-09-30 03:07:41

További híreink
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Egy ajándék, ami többet mond ezer szónál!
Ha kaptunk már valaha ékszert ajándékba, akkor valószínűleg a mai napig pontosan emlékszünk rá, hogy kitől, mikor és milyen alkalomra kaptuk. Egy szép gyűrű vagy nyaklánc...
2024-03-25 16:46:20, Hírek, Fókuszban Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Baloldali, szociáldemokrata, zöld választ adna a DK, az MSZP és a Párbeszéd a jelenlegi belpolitikai krízisre....
Bővebben >>