. Ma Béla napja van.
Távhőszolgáltatás-fejlesztéssel bővült a Nemzeti Fejlesztési Programiroda hatásköre
2016-07-24 20:26:25
Távhőszolgáltatás-fejlesztéssel bővült a Nemzeti Fejlesztési Programiroda hatásköre

Távhőszolgáltatás-fejlesztéssel bővült a Nemzeti Fejlesztési Programiroda hatásköre

Új projektekben vesz részt 2016. június 14-től a Kecskemét korábbi alpolgármestere, Nagypál Sándor által vezetett Nemzeti Fejlesztési Programiroda. Mostantól a távhőszolgáltató szektort érintő, az energiahatékonyság növelésére és a megújuló energiaforrások alkalmazására irányuló projektekben is konzorciumvezetők lesznek, a beruházások előkészítésétől az átadásáig közreműködnek a kormányzati intézkedések végrehajtásában.

 

 

 

A Nemzeti Fejlesztési Programiroda három éve, 2013. június 1-jén kezdte meg működését, 100 százalékos állami tulajdonban lévő nonprofit gazdasági társaságként. Az NFP Nonprofit Kft. feladat- és hatásköre alapvetően a szennyvízelvezetés- és tisztítás, ivóvízminőség-javítás, valamint hulladékgazdálkodás tárgyú beruházások hatékony, szakszerű és sikerorientált megvalósításának elősegítése, felügyelete és megvalósítása volt.

Ez bővült idén a Kormány szándéka szerint 2016. június 14-i nappal további feladatokkal, tájékoztatta hírportálunkat Nagypál Sándor ügyvezető igazgató. Az NFP ugyanis ezentúl az európai uniós forrásból támogatott a távhőszolgáltató szektort érintő, energiahatékonyság növelésére és a megújuló energiaforrások alkalmazására irányuló projekteket is menedzseli.

Nagypál Sándor hangsúlyozta, hogy Magyarország számára ezáltal olyan szempontok érvényesítése válik lehetővé, mint a megújuló energia használatának növelése, új fogyasztók távhőszolgáltatásba való bekötése, hatékonyabb és hatásosabb távhőszolgáltatás nyújtása, az energiahatékonyság javításával pedig a hazai energiafelhasználás csökkentése. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a felhívások a https://www.palyazat.gov.hu/ elektronikus oldalon hamarosan megjelennek.

De hol tartunk most?

Az Nemzeti Fejlesztési Programiroda kiemelt feladata a 2007-2013 tervezési szakaszban a 2000 lakosegyenérték feletti települések szennyvíz elvezetésének és tisztításának megoldása volt, ez sikeresen befejeződött, ezáltal elkerülte az ország az uniós kötelezettség elmulasztásából eredő szankciókat.

Az NFP Nonprofit Kft. a magyarországi Környezeti és Energia Operatív Program (KEOP) időszakban kifejtett tevékenységével közvetett módon 138 milliárd forint uniós forrás felhasználásával - az építőiparban hazai új munkahelyek létrejöttével megvalósuló - alapvetően 65 beruházást irányított:

- 62 szennyvízelvezetés és - tisztítás tárgyú beruházás,

- Országos közhiteles víziközmű kataszter elkészítése (VIKKA),

- Forgalomképes közcélú, állami tulajdonú, káros vizek elvezetését szolgáló vonalas vízi létesítmények kataszterének elkészítése (BEKKA),    

- A derogációs ivóvízminőség-javító beruházásokhoz kapcsolódó országos ivóvízközmű vagyonértékelés lebonyolítása (KEOP-7.12.0).

Mindezekkel aktívan szerepet vállalt az uniós forrásvesztés elkerülésében, a projektekhez kapcsolódó kifizetések teljesítésében, a nemzetgazdasági mutatók javításában.

Az NFP Nonprofit Kft. a 2014-2020-as támogatási ciklusban a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programon (KEHOP) belül több száz, kb. 250-300 beruházást, közel 500 milliárd összértékű projektet készít elő és valósít meg. Az NFP Nonprofit Kft. konzorciumi megállapodást köt a beruházásokban érintett önkormányzatokkal (végső kedvezményezettekkel), konzorciumvezetőként vesz részt a projektekben az előkészítéstől kezdve, a Támogatási Szerződés megkötésen keresztül, a projektek fizikai megvalósításán át a projektek lezárásáig és pénzügyi elszámolásáig.

A 2014-2020 programozási időszakban a KEHOP finanszírozásával megvalósuló ivóvíz és szennyvíz beruházások számokban:

- több mint 250 db konzorciumi megállapodás a projektgazda önkormányzatokkal,

- 120 db támogatási szerződés,

- kiírásra került 60 db közbeszerzési eljárás.

2016. június 14-i nappal az NFP Nonprofit Kft. immáron az európai uniós forrásból támogatott szennyvíz, ivóvíz és hulladékgazdálkodási beruházások mellett, ezentúl a távhőszolgáltató szektort érintő, energiahatékonyság növelésére és a megújuló energiaforrások alkalmazására irányuló projektekben is irányítja a fejlesztéseket.

Tekintettel arra, hogy a projektek késedelme, az európai uniós határidők elmulasztása kötelezettségszegési eljárást, bírságot, egyéb szankciókat (visszafizetési kötelezettség, forrásmegvonás) ró Magyarországra, a derogációs kötelezettségek határidőre történő megvalósítása kiemelt nemzetgazdasági érdek. A Nemzeti Fejlesztési Programiroda legfontosabb feladata, hogy a kockázatokat minimalizálja és központi koordináló szerepben segítse illetve véghezvigye a hatáskörébe tartozó fejlesztéseket.

Utoljára frissítve: 2016-07-24 20:37:29

További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Az üzleti infrastruktúra-fejlesztés alapja, a rendszerintegráció
Míg az elmúlt időszakban csupán drága, hosszadalmas middleware-ek általi fejlesztésekkel lehetett megoldani az integrációt, addig napjainkban elérhető egy biztonságosabb,...
2024-04-09 19:05:49, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Ha kaptunk már valaha ékszert ajándékba, akkor valószínűleg a mai napig pontosan emlékszünk rá, hogy kitől, mi...
Bővebben >>