. Ma Irén napja van.
Tájékoztatott a rendőrség: szabadon tarthatunk gáz-riasztó pisztolyt
2013-06-25 06:06:28
Tájékoztatott a rendőrség: szabadon tarthatunk gáz-riasztó pisztolyt

Tájékoztatott a rendőrség: szabadon tarthatunk gáz-riasztó pisztolyt

Frászt kaphattak a gáz és riasztópisztolyok tulajdonosai a kecskeméti rendőrség néhány napja kiadott közleménye után, amelyben az állt, hogy azért kellett bevetni a TEK-et néhány drog díler ellen a városban, mert a rendőrség információi szerint fegyverrel rendelkeztek. Majd a rendőrségi közleményben még hozzá is tették: utóbb beigazolódott a gyanú, mert valóban találtak fegyvert a gyanúsítottaknál. A lakásukban tartott házkutatás során, dobozból egy gáz-riasztó pisztoly került elő (ITT >>> írtunk erről).

 

 

 

Na most ehhez képest – mint már akkor is jeleztük - 2004. szeptember 6-án lépett érvénybe egy kormányrendelet Magyarországon, ami kettéválasztotta a gáz-riasztó fegyver tartását és viselését. A megszerzés és tartás mindenfajta életkori és egyéb megkötés nélkül teljesen szabad lett. A viselés esetében azonban fenntartották az engedélyhez kötöttséget. Lefordítva magyarra: bárki tarthat otthon gáz-riasztó fegyvert. Viselnie – magánál hordania – azonban csak engedéllyel lehet.

 

A rendőrségi közlemény és a TEK látványos akciója miatt ezért kérdéseket tettünk fel a megyei rendőr-főkapitányság szóvivőjének. A kérdések a következők voltak:

 

1. Igaz-e az, hogy minden magyar állampolgár tarthat az otthonában engedély nélkül gáz-riasztó fegyvert? Hangsúlyozottan az otthonról van szó.

 

2. Változott-e mostanában a korábbi szabályozás, amire az első kérdés utal.

 

Megérkezett a válasz. Íme:

 

A gáz- és riasztó fegyverek tartását a lőfegyverekről és lőszerekről szóló 2004. évi XXIV. tv. (továbbiakban: Ftv.) és a fegyverekről és lőszerekről szóló 253/2004. (VIII.31.) Korm.rendelet (továbbiakban: Kr.) szabályozza, melyek a gáz- és riasztófegyverekre vonatkozó szabályok tekintetében „mostanában” nem módosultak.

 

Az Ftv. 3. §. (1) bek. d./ pontja értelmében a rendőrség által kiadott engedély szükséges a gáz- és riasztófegyver viseléséhez.

Az Ftv. 2. §. 40. pontja szerint fegyverviselés: „fegyvernek a természetes személy testén, illetve a testén lévő ruházatán rejtett vagy nyílt módon történő elhelyezése.”

 

Ftv. 3/B.§. gáz- és riasztófegyver viselése kizárólag önvédelmi célra engedélyezhető, annak a természetes személynek aki a 18. életévét betöltötte, cselekvőképes, büntetlen előéletű, illetve az előéleti feltételeket, melyek a 3/A. §. (1) bek. b.-d. pontokban vannak részletezve, hatósági erkölcsi bizonyítvánnyal igazolja.

 

Az Ftv. 2. §. 21. pontja értelmében lőfegyvertartás: a birtoklás, a viselés és a tárolás. E három közül a gáz- és riasztófegyverek tekintetében (melyek nem minősülnek lőfegyvernek) kizárólag a viselést köti a jogalkotó engedélyhez. A leírtak alapján gáz- és riasztófegyver engedély nélkül birtokolható és tárolható.

 

A kérdésben hangsúlyozott „otthon” kifejezésnek nincs akkora jelentősége. Viselni közterületen, nyilvános helyen stb. csak engedéllyel, birtokolni otthon és közterületen, nyilvános helyen stb. engedély nélkül lehet.

 

Közterületen engedély nélküli birtoklásnak kizárólag a fegyver szállítása minősülhet, hiszen, amennyiben a fegyver a tulajdonos testfelületén van elhelyezve, az már engedély köteles viselésnek tekintendő!

 

Kr. 38. §. (1) bek. „A gáz- és riasztófegyvert tartó személy lakott területen, közterületen, nyilvános helyen, közforgalmú közlekedési eszközön” a fegyverét ürítve, a fegyver és a töltények elkülönített csomagolásával, zárt dobozban vagy egyéb zárt tárolóeszközben szállíthatja, amelynek során köteles megtenni minden szükséges intézkedést annak érdekében, hogy a fegyverhez, töltényhez illetéktelen személy ne férhessen hozzá. (Fenti előírások értelmezése a gáz- és riasztófegyverre analógia alapján történt, figyelemmel arra, hogy a bekezdés szövege a gáz- és riasztófegyvert konkrétan nem tartalmazza, ugyanakkor a bekezdés eleje utal rá, hogy az előírások a gáz- és riasztó fegyvert tartó személyre is vonatkoznak.)

 

Kr. 38. §. (2) bek. „A gáz- és riasztófegyvert tartó személy lakott területen, közterületen, nyilvános helyen, közforgalmú közlekedési eszközön viselési engedély esetén gáz- és riasztófegyverét betárazva, a véletlen elsülés ellen biztosítva, rejtve viselheti.”

 

A leírt előírásokat összegezve:


Gáz- és riasztófegyver megszerzése és birtoklása (szállítása a szállítási szabályok betartásával) nem engedélyköteles. Gáz- és riasztófegyver viselése (testfelületen történő elhelyezése) engedély köteles. A viselési engedély kiváltása előtt a rendőrhatóság közigazgatási eljárás keretében vizsgálja az engedély kiadásának feltételeit.

 

Sajnos olyan előírást, amely a gáz- és riasztófegyver engedély nélküli megszerzését, birtoklását életkorhoz kötné, nem tartalmaznak a jogi előírások. A két jogszabály 3 helyen utal életkorra, a lőfegyvertartás, és a gáz- és riasztófegyver viselésének engedélyezésének egyértelműen feltétele a 18. életév betöltése. Ez alól csak a 22 Short és 22 Long Rifle kaliberjelű sportlőfegyver tartásának engedélyezése a kivétel, mely 16 éves kortól adható.

 

Harmadik eset pedig a tartási engedélyhez szintén nem kötött festéklövő fegyver, és a légfegyver használata, melyet a 18. életévét be nem töltött személy csak cselekvőképes, nagykorú személy felügyelete mellett használhat.

 

A leírtakat egybevetve nem lehetett az a jogalkotói szándék - annak ellenére, hogy életkori korlátot konkrétan gáz- és riasztófegyverek birtoklása tekintetében nem tartalmaznak az előírások -, hogy kiskorú, illetve gyermekkorú személyek szabadon birtokolhassanak 2004. előtt tartási engedély köteles fegyvereket!

 

Gáz- és riasztófegyverek tekintetében az állampolgárság szintén nem releváns. Külföldi személyekre is ugyanazok az előírások vonatkoznak. Amennyiben külföldi állampolgárnak van magyarországi lakóhelye, mely alapján az eljárni illetékes hatóság megállapítható, s a magyar előírásoknak megfelel, kaphat Magyarország területére érvényes viselési engedélyt.

 

További híreink
Tucatnyi afgán a tehervonaton
Tizenkét afgán állampolgárt találtak ma (szeptember 8-án) a Kelebiai Határrendészeti Kirendeltség járőrei a Thessaloniki-Lambach között közlekedő tehervonaton.
2018-03-23 12:28:19, Hírek, RENDŐRSÉGI HÍREK Bővebben
Várhatóan csak 2018 elején érkeznek a Seuso-kincsek Kecskemétre
Vidéken először Székesfehérváron lesz látható a teljes Seuso-kincs, a Szent István Király Múzeum lesz ugyanis az október 29-én induló magyarországi vándorkiállítás első á...
2017-10-07 03:30:44, Hírek, RENDŐRSÉGI HÍREK Bővebben
Tagadja, hogy előre kitervelte a prostituált megölését
A tavaly meggyilkolt kecskeméti prostituált férje állítása szerint nem tudta, hogy az asszony 2012. júliusától 2016. június 14-ig, azaz 4 éven keresztül egy bérelt lakásb...
2017-09-12 19:46:26, Hírek, RENDŐRSÉGI HÍREK Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Tizenkét afgán állampolgárt találtak ma (szeptember 8-án) a Kelebiai Határrendészeti Kirendeltség járőrei a Th...
Bővebben >>