. Ma Márk napja van.
Tájékoztatott a rendőrség: szabadon tarthatunk gáz-riasztó pisztolyt
2013-06-25 06:06:28
Tájékoztatott a rendőrség: szabadon tarthatunk gáz-riasztó pisztolyt

Tájékoztatott a rendőrség: szabadon tarthatunk gáz-riasztó pisztolyt

Frászt kaphattak a gáz és riasztópisztolyok tulajdonosai a kecskeméti rendőrség néhány napja kiadott közleménye után, amelyben az állt, hogy azért kellett bevetni a TEK-et néhány drog díler ellen a városban, mert a rendőrség információi szerint fegyverrel rendelkeztek. Majd a rendőrségi közleményben még hozzá is tették: utóbb beigazolódott a gyanú, mert valóban találtak fegyvert a gyanúsítottaknál. A lakásukban tartott házkutatás során, dobozból egy gáz-riasztó pisztoly került elő (ITT >>> írtunk erről).

 

 

 

Na most ehhez képest – mint már akkor is jeleztük - 2004. szeptember 6-án lépett érvénybe egy kormányrendelet Magyarországon, ami kettéválasztotta a gáz-riasztó fegyver tartását és viselését. A megszerzés és tartás mindenfajta életkori és egyéb megkötés nélkül teljesen szabad lett. A viselés esetében azonban fenntartották az engedélyhez kötöttséget. Lefordítva magyarra: bárki tarthat otthon gáz-riasztó fegyvert. Viselnie – magánál hordania – azonban csak engedéllyel lehet.

 

A rendőrségi közlemény és a TEK látványos akciója miatt ezért kérdéseket tettünk fel a megyei rendőr-főkapitányság szóvivőjének. A kérdések a következők voltak:

 

1. Igaz-e az, hogy minden magyar állampolgár tarthat az otthonában engedély nélkül gáz-riasztó fegyvert? Hangsúlyozottan az otthonról van szó.

 

2. Változott-e mostanában a korábbi szabályozás, amire az első kérdés utal.

 

Megérkezett a válasz. Íme:

 

A gáz- és riasztó fegyverek tartását a lőfegyverekről és lőszerekről szóló 2004. évi XXIV. tv. (továbbiakban: Ftv.) és a fegyverekről és lőszerekről szóló 253/2004. (VIII.31.) Korm.rendelet (továbbiakban: Kr.) szabályozza, melyek a gáz- és riasztófegyverekre vonatkozó szabályok tekintetében „mostanában” nem módosultak.

 

Az Ftv. 3. §. (1) bek. d./ pontja értelmében a rendőrség által kiadott engedély szükséges a gáz- és riasztófegyver viseléséhez.

Az Ftv. 2. §. 40. pontja szerint fegyverviselés: „fegyvernek a természetes személy testén, illetve a testén lévő ruházatán rejtett vagy nyílt módon történő elhelyezése.”

 

Ftv. 3/B.§. gáz- és riasztófegyver viselése kizárólag önvédelmi célra engedélyezhető, annak a természetes személynek aki a 18. életévét betöltötte, cselekvőképes, büntetlen előéletű, illetve az előéleti feltételeket, melyek a 3/A. §. (1) bek. b.-d. pontokban vannak részletezve, hatósági erkölcsi bizonyítvánnyal igazolja.

 

Az Ftv. 2. §. 21. pontja értelmében lőfegyvertartás: a birtoklás, a viselés és a tárolás. E három közül a gáz- és riasztófegyverek tekintetében (melyek nem minősülnek lőfegyvernek) kizárólag a viselést köti a jogalkotó engedélyhez. A leírtak alapján gáz- és riasztófegyver engedély nélkül birtokolható és tárolható.

 

A kérdésben hangsúlyozott „otthon” kifejezésnek nincs akkora jelentősége. Viselni közterületen, nyilvános helyen stb. csak engedéllyel, birtokolni otthon és közterületen, nyilvános helyen stb. engedély nélkül lehet.

 

Közterületen engedély nélküli birtoklásnak kizárólag a fegyver szállítása minősülhet, hiszen, amennyiben a fegyver a tulajdonos testfelületén van elhelyezve, az már engedély köteles viselésnek tekintendő!

 

Kr. 38. §. (1) bek. „A gáz- és riasztófegyvert tartó személy lakott területen, közterületen, nyilvános helyen, közforgalmú közlekedési eszközön” a fegyverét ürítve, a fegyver és a töltények elkülönített csomagolásával, zárt dobozban vagy egyéb zárt tárolóeszközben szállíthatja, amelynek során köteles megtenni minden szükséges intézkedést annak érdekében, hogy a fegyverhez, töltényhez illetéktelen személy ne férhessen hozzá. (Fenti előírások értelmezése a gáz- és riasztófegyverre analógia alapján történt, figyelemmel arra, hogy a bekezdés szövege a gáz- és riasztófegyvert konkrétan nem tartalmazza, ugyanakkor a bekezdés eleje utal rá, hogy az előírások a gáz- és riasztó fegyvert tartó személyre is vonatkoznak.)

 

Kr. 38. §. (2) bek. „A gáz- és riasztófegyvert tartó személy lakott területen, közterületen, nyilvános helyen, közforgalmú közlekedési eszközön viselési engedély esetén gáz- és riasztófegyverét betárazva, a véletlen elsülés ellen biztosítva, rejtve viselheti.”

 

A leírt előírásokat összegezve:


Gáz- és riasztófegyver megszerzése és birtoklása (szállítása a szállítási szabályok betartásával) nem engedélyköteles. Gáz- és riasztófegyver viselése (testfelületen történő elhelyezése) engedély köteles. A viselési engedély kiváltása előtt a rendőrhatóság közigazgatási eljárás keretében vizsgálja az engedély kiadásának feltételeit.

 

Sajnos olyan előírást, amely a gáz- és riasztófegyver engedély nélküli megszerzését, birtoklását életkorhoz kötné, nem tartalmaznak a jogi előírások. A két jogszabály 3 helyen utal életkorra, a lőfegyvertartás, és a gáz- és riasztófegyver viselésének engedélyezésének egyértelműen feltétele a 18. életév betöltése. Ez alól csak a 22 Short és 22 Long Rifle kaliberjelű sportlőfegyver tartásának engedélyezése a kivétel, mely 16 éves kortól adható.

 

Harmadik eset pedig a tartási engedélyhez szintén nem kötött festéklövő fegyver, és a légfegyver használata, melyet a 18. életévét be nem töltött személy csak cselekvőképes, nagykorú személy felügyelete mellett használhat.

 

A leírtakat egybevetve nem lehetett az a jogalkotói szándék - annak ellenére, hogy életkori korlátot konkrétan gáz- és riasztófegyverek birtoklása tekintetében nem tartalmaznak az előírások -, hogy kiskorú, illetve gyermekkorú személyek szabadon birtokolhassanak 2004. előtt tartási engedély köteles fegyvereket!

 

Gáz- és riasztófegyverek tekintetében az állampolgárság szintén nem releváns. Külföldi személyekre is ugyanazok az előírások vonatkoznak. Amennyiben külföldi állampolgárnak van magyarországi lakóhelye, mely alapján az eljárni illetékes hatóság megállapítható, s a magyar előírásoknak megfelel, kaphat Magyarország területére érvényes viselési engedélyt.

 

További híreink
Bodrogi Gyula 90 éves lett
Bodrogi Gyula, a Nemzet Színésze, Kossuth-díjas, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, színházi szerepek, tévéfilmek és sorozatok százainak megformálója, 90. születé...
2024-04-13 08:33:54, Hírek, RENDŐRSÉGI HÍREK Bővebben
Voltak turistaházaink a Budai-hegyekben is
Néhány hónapja egy nyitott esőház készült el a Nagyszénás-hegy csúcsa alatt, pontosan ott, ahol egykor a Munkás Testedző Egyesület turista-menedékháza állt. Mára azonban ...
2024-04-09 19:50:17, Hírek, RENDŐRSÉGI HÍREK Bővebben
Kútmélyre zuhant a „Petőfi-film” nézettsége
A Petőfi Sándorról és a márciusi ifjakról szóló történelmi kalandfilmet a nyitóhétvégéjén több mint 75 ezren nézték meg a magyar mozikban, ezzel a Covid utáni időszak leg...
2024-03-28 21:01:23, Hírek, RENDŐRSÉGI HÍREK Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar P...
Bővebben >>