. Ma Konrád, Tivadar napja van.
Színházi vándorok Szente Vajk rendezésében
2014-10-23 08:34:42
Színházi vándorok Szente Vajk rendezésében

Színházi vándorok Szente Vajk rendezésében

Ősbemutatóval emlékezik a legendás direktor, Kelemen László halálának 200. évfordulójára a kecskeméti Katona József Színház társulata. Réczei Tamás Színházi vándorok című színművét Szente Vajk rendezi, a bemutató október 24-én, pénteken lesz a Ruszt Stúdió Színházban. (Fotók: Walter Péter)






Nem egyszerű egy társulat tagjainak élete, és a Színházi vándorokból kiderül, hogy a halála sem. Az első hivatásos magyar színtársulat tagjai pontosan 200 éve nem lelik nyugalmukat: a Pikko herceg és Jutka Perzsi előadásán történt botrány örök bolyongásra ítélte a színészeket. Megváltást csakis egy méltó búcsúelőadás hozhat, ezért a nyughatatlan lelkek, élükön Kelemen Lászlóval, visszatérnek Kecskemétre, és próbálni kezdenek. A Pikko herceget persze nem merik bevállalni, inkább maradnak a Hamletnél.

 

IDE KATTINTVA MEGNYITHATJA A KÉPGALÉRIÁT!

 

- Sokféle adat fennmaradt a hajdani társulatról: nevek, előadások helye és ideje, a pártolók szűk körének neve, és persze a folyamatos anyagi gondok miatti viszálykodásról szóló történetek - meséli a rendező, aki hősök helyett valódi személyiségeket szeretne mutatni.

 

A darab nyelvezete többrétegű: megjelenik benne a nyelvújítás kori nyelv, a mai beszélt nyelv, sőt ezek keveréke is.

 

- A szókincsünk folyamatosan változik. Arra gondoltam, miért ne lehetne igaz ez a "kísérteteinkre"? - magyarázza Szente Vajk. - Minél több időt töltenek itt, annál több új kifejezést használnak, időnként szlenget is, ami elég viccesen hat. Egyébként igazi bravúr értelmezve végigmondani a szövegeket. A nyelvújítás korában járunk. A nehézkes, idegen szavaktól terhelt magyar nyelv éppen csak elkezdett formálódni, sok víz lefolyik még a Dunán, mire eljutunk a 19. század második felében használt nyelvig.

 

A zene ezúttal is fontos szerepet kap Szente Vajk rendezésében.

 

- Különleges kísérletbe fogtunk: előkerestem jónéhány 18. századi virágéneket, és megkértem Puskás Danit, hogy készítsen feldolgozásokat. Danit a The Biebersből ismerheti a közönség, nagyon mai zenéket ír/szerkeszt. Ezt hozzuk össze a virágénekekkel, aminek reményeim szerint nagyon izgalmas eredménye lesz.


Réczei Tamás

SZÍNHÁZI VÁNDOROK

ősbemutató


Kelemen László, társulatvezető....................Porogi Ádám

Moór Anna, színésznő..................................Decsi Edit

Nemes András, színész................................Ferencz Bálint

Szegfalvy Pici, színmester............................Tolnai Hella

Sehy Ferenc, színész...................................Hegedűs Zoltán

Liptay Mária, díva........................................Danyi Judit

Szomor Máté, egykori színész.....................Farkas Ádám

Busch Jenő, igazgató...................................Kovács Gyula

László Kelemen, építésvezető......................Kőszegi Ákos

Kelemenné Márta, építésvezető...................Magyar Éva

Polgárné, irodavezető...................................Réti Erika

Szemes Etelka, őr........................................Jablonkay Mária

ifj. László Kelemen.......................................Liszicsán Dávid

valamint, Kovács Krisztián, Nagy János, Ádám Kornél

Díszlettervező: Ondraschek Péter, Jelmeztervező: Makány Márta, Zeneszerző: Puskás Ádám Dániel, Súgó: Arató Andrea, Ügyelő: Berki Zoltán, Rendezőasszisztens: Vári János

 

Rendező: Szente Vajk


Ismeretlen okokból, a kecskeméti Kelemen László Kamaraszínház bontása nem sikerül. Amit lebontanak estére, felépül reggelre. Mintha valaki fordítva olvasná el Kőműves Kelemen balladáját. Pedig a Városi Mozi színházként való megnyitása ki van tűzve. Az építésvezető nem tudja, mitévő legyen és az éjjeli őr is, beszámíthatatlannak bizonyul, amikor éjszakai építő szellemekről hadovál. Az építésvezető kénytelen éjjelre is bent maradni, hogy meggyőződjön saját szemével, mi zajlik itt.

Éjfél után pontban megjelennek jelmezes alakok. Visszaállítják a lebontott elemeket, és próbálni kezdik a Pikkó Hertzeg és Jutka Perzsi című zenés darabot.

Kik ezek? Mit szól Kelemen László elhíresült vándortársulata a kamaraszínház tervezett bontásához? És megtörténik-e több, mint száz év késéssel a játék bemutatása, vagy elmarad, mint annak idején, érdeklődés hiányában?

Zenés színjátéki múltidéző, Kecskemét és a magyar színjátszás hőskorából, melyben kiderül, hogy a színház él-e, vagy sem. 

Bemutató: 2014. október 24-én, pénteken 19 órakor a Ruszt József Stúdió Színházban.

Utoljára frissítve: 2014-10-23 08:45:31

További híreink
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Az üzleti infrastruktúra-fejlesztés alapja, a rendszerintegráció
Míg az elmúlt időszakban csupán drága, hosszadalmas middleware-ek általi fejlesztésekkel lehetett megoldani az integrációt, addig napjainkban elérhető egy biztonságosabb,...
2024-04-09 19:05:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Mutatunk pár hasznos tanfolyamot, ha szeretnél szerezni egy új szakmát!
Sokan gondolkodnak el azon 35-40 évesen, vajon jól választottak-e szakmát. Az életközépi válság olykor arra sarkall bennünket, hogy váltsunk. De mit érdemes tanulni? Mily...
2024-04-09 19:01:58, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Karsai Dániel akként döntött, hogy 2024. március 31. napjával befejezi az ügyvédi tevékenységét és egyúttal ki...
Bővebben >>