. Ma Gedeon napja van.
SOS lakásotthont avattak Helvécián
2014-09-15 16:12:02
SOS lakásotthont avattak Helvécián

SOS lakásotthont avattak Helvécián

SOS Gyermekfalvak Helvécián, a VELUX Alapítványok által nyújtott támogatásból megvásárolt ingatlanán nyitotta meg ma délelőtt a lakásotthonát, amely eddig a kecskeméti SOS gyermekfalu területén működött. A lakásotthon 12 év feletti fiatalok elhelyezését biztosítja majd, családszerű formában.

 

 

 

 

Krízishelyzetben, ha a gyermek felügyelet nélkül marad, vagy fejlődését, létét, környezete vagy önmaga súlyosan veszélyezteti, szükség van egy biztonságot nyújtó helyre. A kamaszkorú fiatalok között vannak olyanok, akik nehezen helyezhetőek nevelőcsaládba. Az ő számukra nyújt otthont új helyszínen, Helvécián, az SOS Gyermekfalvak kecskeméti programjának új lakásotthona.

 

A lakásotthon korábban a gyermekfalu területén működött, azonban egyre égetőbb igényként merült fel, hogy az SOS falun belül működő, ideiglenes hatállyal beutalt gyermekek befogadását szolgáló lakásotthont minél hamarabb kiválthassa egy új otthon, új helyszínen. A hívó szóra szerencsére azonnal reagált a VELUX Alapítványok és sok segíteni vágyó cég, név szerint a Vaillant Saunier Duval Kft., az SC Johnson Kft., a Zalakerámia Zrt., a Sika Hungária Kft., a Virtual Call Center GmbH, és a Lux Hungária, így időben megtörténhetett az épület megvétele, átalakítása, kicsinosítása és berendezése. Ahhoz, hogy a beköltözés zökkenőmentes legyen, kellett a Magyar Rádió nonprofit Zrt. 38 munkatársának önzetlen segítő munkája is. 2014. május 29-én, Jónás István vezérigazgató vezetésével teremtettek méltó környezetet a ház leendő lakói számára. A lakásotthon a korábbi gyermeklétszámhoz képest magasabb kapacitással működik majd, és összesen 12 fiatal teljes körű ellátását fogja biztosítani.

 

IDE KATTINTVA MEGNÉZHETI A KÉPGALÉRIÁT!

 

Kézi Zoltánné, az SOS-Gyermekfalvak Magyarországi Alapítványa kecskeméti területi igazgatója az összefogás erejét dicsérte, mely ismét csodát alkotott. „Szeretném ezt megköszönni támogatóinknak, vezetőtársaimnak, kollégáimnak, és mindenkinek, aki ennek a háznak a létrehozásában segített. A gyerekektől pedig, akik maguk is hozzájárultak kétkezi munkájukkal az építkezéshez, azt kérem, hogy alakítsák környezetüket olyanná, amilyenné szeretnék, és vigyázzanak rá” – kérte nyitóbeszédében.

 

„Akkor, amikor sok-sok évvel ezelőtt Dániában egy Villum Kann Rasmussen mérnök megalapította vállalatát, álmában sem gondolta volna, hogy milyen fejlődésnek néz elébe a cég. Az évtizedek alatt nagyon komoly vállalatcsoport lett belőle, és ma már több mint 40 országban működnek vállalatai. Rasmussen úrnak azonban nemcsak az volt az elképzelése, hogy mintaszerűen működő vállalatai legyenek, hanem felelősséget érzett a társadalom fejlődése iránt is. Ezért hozta létre alapítványait már több évtizeddel ezelőtt, azzal a céllal, hogy az alapítványokon keresztül olyan támogatásokat valósíthasson meg, mint például ez a helvéciai otthon is.” világított rá a VELUX Alapítványok képviselője a fő támogató történetére. Kónya István továbbá elmondta, hogy Magyarországon az alapítvány hátrányos helyzetű gyermekek életkörülményeinek javítását tűzte ki célul. Erre a célra az alapítvány az elmúlt 3-4 évben több mint 2 milliárd forintot fordított. Az SOS Gyermekfalvakban pedig olyan projekteket tudnak támogatni, melyek a stratégiájuknak tökéletesen megfelelnek.

 

Jónás István, Magyar Rádió nonprofit Zrt. vezérigazgatója arról besszélt, hogy csapatépítő tréningre érkeztek Helvéciára:

 

- Munkatársaimmal még a nyáron dolgoztunk nagy örömmel a helvéciai lakásotthon szépítésén. Akkor megfogalmazódott az, hogy nem hagyjuk magára az otthont, és olyan módon támogatjuk, amihez mi értünk. A rádió sajátos eszközeivel adunk hírt erről a kezdeményezésről, és propagáljuk. Hiszen mi másban lehetne megfogni az igazi emberi teljesítményt, mint abban, hogy az itt élő fiatalok tanulnak, készülnek az életre, és eközben számíthatnak mások segítségére is.


Takács Tibor, a Vaillant Saunier Duval Kft, SC Johnson Kft. marketingvezetője felidézte, hogy cégüket a megalakulása óta jellemzi a társadalmi felelősségvállalás.

 

- Ennek Magyarországon nagyszerű példája az SOS gyermekfalvak sorozatos támogatása a részünkről. Rendkívül örülünk, hogy jó helyre került a pénzünk, és egy gyönyörű, szép új ház megvalósításához járulhattunk hozzá - mondta.

 

Gosztonyi Gábor, az SOS Gyermekfalvak Magyarországi Alapítványa ügyvezető igazgatója köszönetet mondott a támogatóknak:

 

-  De nemcsak nekik, hanem valamennyi adományozónak szeretném a köszönetemet kifejezni - mondta. - Mindazoknak, akik a felújításban akár építéssel, akár építőanyaggal, akár tárgyi eszközökkel, vagy a munkájukkal részt vettek.


A kőszegi és a battonyai SOS falvak képviseletében Szilágyi Imre, az SOS Gyermekfalvak Kőszegi Területi igazgatója mondott beszédet:

 

- A Velux képviselője a dán mérnök, Villum Kann Rasmussen életútját idézte, akinek volt egy kicsi ötlete, egy álma, és egy világméretű cég lett belőle. Ilyen volt az SOS is, ezelőtt 65 évvel. Én úgy gondolom, hogy nem véletlen a találkozásunk: egy minőségi cég egy minőségi gyermekvédelmi intézménnyel szövetkezett. Hiszen a nálunk elhelyezett gyerekek nagyságrendekkel jobb körülmények között élnek – és itt most nemcsak az anyagiakra, hanem a törődésre, az odafigyelésre is gondolok – mint az állami intézményekben neveltek.


Az SOS Gyermekfalvak koncepciója fontos változáson ment keresztül az elmúlt 10 évben. Már nemcsak a családjukból kiemelt gyermekek ellátására összpontosít, hanem feladatának tartja, hogy programja környezetének összes veszélyeztetett gyerekére vonatkozva fogalmazza meg tevékenységét, ezért programokat indít a gyermekek bekerülésének megelőzésére is.

Utoljára frissítve: 2014-09-15 16:19:38

További híreink
Egy ajándék, ami többet mond ezer szónál!
Ha kaptunk már valaha ékszert ajándékba, akkor valószínűleg a mai napig pontosan emlékszünk rá, hogy kitől, mikor és milyen alkalomra kaptuk. Egy szép gyűrű vagy nyaklánc...
2024-03-25 16:46:20, Hírek, Fókuszban Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben
70 milliós vesztegetéssel vádolják az MSZP két vezérét
Korrupció miatt gyanúsítottként hallgatta ki a nyomozó főügyészség Baja Ferenc volt szocialista minisztert.
2024-03-09 13:31:55, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Megoldás Mozgalom (MEMO) “Mintatelepülés” címmel indított pályázatot azoknak a leendő polgármestereknek, aki...
Bővebben >>