. Ma Csongor napja van.
Sikeres paradicsom projektet zárt az Univer
2014-11-28 11:32:31
Sikeres paradicsom projektet zárt az Univer

Sikeres paradicsom projektet zárt az Univer

Beruházási szempontból rekordéve volt az Univer Product Zrt.-nek . A kecskeméti cég egy több mint 3 milliárd forintos invesztícióval megháromszorozta eddigi 25.000 tonnás nyers paradicsomfeldolgozó-kapacitását.

 

 

 

 

 

 

 

 

A projekt környezettudatos megvalósítását a Norvég Alap Zöld ipari innováció programterületének 1. számú, a „Hulladék mennyiségének és a levegő, víz, talaj szennyezésének csökkentése” című alpontjának támogatásával sikerült végrehajtani.

 

Norvég Alap bevonása az Univer projektbe


A vállalat a beruházás teljes költségvetéséből közel 1,2 milliárd forintot költött környezettudatos fejlesztésekre, amelyhez a Norvég Alap Zöld ipari innováció program 453 millió forintos támogatást nyújtott.

 

A cég 2013. november 15-én nyújtotta be „Kutatásfejlesztés, élelmiszeripari technológia korszerűsítése, kapacitásduplázás, hulladék és ÜHG kibocsátás csökkentése, energiahatékonyság növelése.” című pályázatát a Norvég Alap Zöld ipari innováció programra. A pályázatot érintő beruházás 1 milliárd Ft-ot meghaladó összeg, melyből az igényelt támogatás több mint 450 millió Ft volt. A kecskeméti cég saját erőből 700 millió Ft-ot használt fel, tehát az igényelt támogatási intenzitás 38,98 %.

 

Környezetvédelem és energetika


A nyersparadicsom feldolgozás korszerűsítésének eredményeként az Univer nagymértékben növelte a technológia energiahatékonyságát és csökkentette a hulladék kibocsátást. A beruházás innovatív fejlesztéseinek köszönhetően a technológia minden eleménél – a nyersanyag fogadástól a csomagolásig – érvényesül a vállalat környezettudatos elkötelezettsége. A cég az innovatív fejlesztés öt területén vállalt csökkentést.

 

Az első terület a paradicsomsár hulladék – azaz a paradicsom mosása során keletkező iszap – csökkentése, melynek teljes körű megvalósítására a 2016-os évi szezonban kerül majd sor. Ehhez elvégeztük a mosási iszap laboratóriumi vizsgálatait, és beszereztük a szükséges hatósági engedélyeket.

 

Következő terület a fajlagos vízfelhasználás csökkentése, mely az idei évben megvalósult. Az ürítés, szállítás, és mosás során felhasznált víz mennyiségének csökkenését a hűtővíz, az ülepített víz és az elpárologtatott víz újrahasznosításával oldja meg a cég.

 

A fajlagos passzírozási hulladék csökkentésére vállalt határidő szintén a 2016-os szezon. Addigra az Univernek 70%-ról 50% alá kell redukálnia a passzírozási hulladék nedvességtartalmat.

 

A negyedik indikátor a fajlagos CO2 kibocsátás csökkentése 2016-ra. Itt kap szerepet a paradicsom technológia fejlesztésével párhuzamosan létesített 4 MW hőteljesítményű biomassza kazántechnológia, melynek gőzkapacitása 6 to/ó. A kazánt a paradicsom szezonon kívül faaprítékkal, míg szezonban faapríték és passzírozási hulladék keverékével üzemelteti a cég.

 

Végül pedig a fajlagos csomagolóanyag csökkentés is egyike az Univer 2014-ben megvalósuló vállalásainak. Ennek alapjául szolgálnak az 1000 literes aszeptikus zsákok, valamint az 1200 kg-os befogadó tömegű, ún. COMBO konténerek, melyek felhasználáskor csökken a csomagolóanyag és a hulladékképződés is.

 

Projektzáró rendezvény a gazdákkal


Szőke Erika, a cég termelési- és műszaki vezérigazgató helyettese egy, a termelőknek tartott tájékoztatón számolt be az alap támogatásának felhasználásáról. Kifejtette, hogy az innovatív fejlesztések eredményeként lényeges változások mentek végbe a technológián. „Fontos célként tűztük ki, hogy a projekt által teremtett lehetőségek hosszú távon hozzááruljanak a cég környezettudatos gazdálkodásához. A Norvég Alap nyújtotta támogatással mindez lehetővé vált.”  - tette hozzá a vezérigazgató helyettes asszony.

Utoljára frissítve: 2014-11-28 11:33:12

További híreink
Az üzleti infrastruktúra-fejlesztés alapja, a rendszerintegráció
Míg az elmúlt időszakban csupán drága, hosszadalmas middleware-ek általi fejlesztésekkel lehetett megoldani az integrációt, addig napjainkban elérhető egy biztonságosabb,...
2024-04-09 19:05:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Mutatunk pár hasznos tanfolyamot, ha szeretnél szerezni egy új szakmát!
Sokan gondolkodnak el azon 35-40 évesen, vajon jól választottak-e szakmát. Az életközépi válság olykor arra sarkall bennünket, hogy váltsunk. De mit érdemes tanulni? Mily...
2024-04-09 19:01:58, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Egy őrbottyáni földtulajdonos több mint kétmilliárd forintos kártalanítást követel, miután tervei szerint term...
Bővebben >>