. Ma Emma napja van.
Sajtótájékoztató Kecskeméten - Milliárdos adócsalások csokoládéval és étolajjal
2016-03-18 09:01:04
Sajtótájékoztató Kecskeméten - Milliárdos adócsalások csokoládéval és étolajjal

Sajtótájékoztató Kecskeméten - Milliárdos adócsalások csokoládéval és étolajjal

 

Két nagy kiterjedésű nyomozást fejeztek be vádemelési javaslattal a NAV dél-alföldi pénzügyi nyomozói - számoltak be erről országos sajtótájékoztatón Kecskeméten. Az újságírókat dr. Török Árpád pénzügyőr alezredes, a Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatóság igazgatója és dr. Varga Sándor pénzügyőr alezredes, a Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatóság igazgató-helyettese tájékoztatták. A sajtótájékoztató házigazdája dr. Sárközi Alexandra pénzügyőr alezredes, a NAV bűnügyi szóvivője volt.

 

 

A korábban indult ügyben arra derült fény, hogy két Bács-Kiskun megyei raktáráruház megrendelése alapján egy negyven éves Pest megyei férfi többek között ismert márkájú táblás csokoládét és más népszerű édességet, mogyorókrémet szerzett be nagy tételben Lengyelországból, Ausztriából és Németországból.

Azért, hogy a termékek értékesítésével minél nagyobb haszonra tegyenek szert, felépítettek egy tizenhét gazdasági társaságból álló bűnszervezetet, amelynek működését a Pest megyei férfi irányította. A behozott édességet papíron olyan, a szervezethez tartozó cégeknek számlázták ki, ahol az édesség a valóságban nem jelent meg. A „bukócégek" áfa fizetési kötelezettségüknek nem tettek eleget. Valójában a csokoládét a két raktáráruházhoz szállították, és eltitkolva annak uniós eredetét, az adófizetési kötelezettség csökkentése érdekében fiktív számlák segítségével belföldről származó, igen kedvező áru termékként szerepeltették könyvelésükben és adóbevallásukban. Ilyen módon több mint hat milliárd forint értékű árut számláztak át, és 1,3 milliárd forint áfát csaltak el.

A keletkezett haszonból több mint 220 millió forintot osztaléknak álcázva kivettek, így próbálták annak eredetét tisztára mosni.

 

ITT MEGTEKINTHETIK A KÉPGALÉRIÁT!


Miután a pénzügyi nyomozók a gyanúsítottakat őrizetbe vették, az egyik raktáráruház vezetőjének fia az apja bankszámláiról próbálta eltüntetni a rajtuk lévő összeget. Saját bankszámláira 983 millió, testvére bankszámlájára 150 millió, felesége számlájára 10 millió forintot átutalt. Sőt, kérte három ügyvéd segítségét a pénz tisztára mosásához: részükre fejenként 30 millió forintot utalt. A pénzügyi nyomozók azonban a pénzmosás elleni intézményrendszer lehetőségeit kihasználva zárolták a bankszámlákon lévő összegeket. Továbbá zár alá vették a raktáráruházakat, 14 tehergépkocsit és személyautót, valamint az áruházak vezetőinek összes vagyonát. A keletkezett kár a 4,1 milliárd forintos zárolt vagyonnal teljes mértékben megtérülhet. 

A bűnszervezet vezetőjével, a bűncselekményből profitáló két áruház tulajdonossal és további tizenegy társukkal szemben bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és hamis magánokirat felhasználása, míg a pénzmosásban is részt vevő raktáráruházak tulajdonosaival, illetve az átutalást indító férfival, annak testvérével és a három ügyvéddel szemben pénzmosás miatt javasolnak vádemelést. Összesen tizenkilenc gyanúsított van az ügyben. Egy személy ellen elfogatóparancs van érvényben.

A bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás esetén akár húsz évig terjedő, pénzmosás esetén pedig akár nyolc évig terjedő szabadságvesztés is kiszabható.

 

A második ügyben az alig több, mint egy éve történt akciót hosszú nyomozás és alapos feltérképezés előzte meg. A pénzügyi nyomozók egy étolajjal üzletelő 28 fős bűnszervezetre csaptak le. A jelenleg is előzetes letartóztatásban lévő gyanúsított családjának svájci és osztrák bankszámláit és magyar vagyonát 4,9 milliárd forint értékben zárolták. A felderítésben a pénzügyi nyomozók nem csak a svájci és osztrák kollégákkal, hanem a román, szlovák, horvát, ukrán, szerb, macedón hatóságokkal is felvették a kapcsolatot.

A gyanú szerint egy étolajgyártással foglalkozó gazdasági társaság vezetője a bűnszervezettől szerezte be fiktív számláit. A bűnszervezet az Európai Unió területéről vásárolta az étolajat, majd magyar cégekből álló számlaláncokon keresztülfuttatta és beszámlázta az étolajgyártó részére. Az áru azonban a számláktól eltérően Romániából, Bulgáriából, Szlovákiából és Horvátországból egyenesen az étolajgyárba érkezett, ráadásul a piaci árnál 10-15 százalékkal olcsóbban. A jelenlegi adatok szerint négy milliárd forint általános forgalmi adót helyeztek levonásba jogosulatlanul.

A férfi egy ideje kiszállt a cégből, ugyanis a jelentős forgalom következtében az étolajgyár üzletrészei jelentősen felértékelődtek és értékesítették az üzemet. A befolyó összeget a férfi, a felesége, valamint 25 éves fiúk svájci, osztrák és magyar bankszámláin helyezték el. Így próbálták a bűnös vagyont legálissá varázsolni. Amikor a pénzügyi nyomozók az étolajgyár egykori vezetőjét őrizetbe vették, felesége megpróbálta a magyar és osztrák bankszámlákon lévő összegeket elutalni, de a pénzügyi nyomozók, a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség, a külföldi hatóságok és a pénzmosás elleni intézményrendszer azonnali, összehangolt intézkedéseinek köszönhetően erre már nem kerülhetett sor.

A nyomozás során fény derült arra is, hogy a férfi és felesége egy másik cég nevében gabonát vásárolt olyan társaságoktól, amelyek esetében bizonytalan volt, hogy adóbevallásokat nyújtanak-e be. Hogy az adóellenőrzésnél ez ne tűnjön fel, a bizonytalan cégek és a saját társaságuk közé általuk koordinált céget iktattak a láncolatba. Így azt a látszatot keltették, mintha megtalálható cégtől vásárolták volna a gabonát. Nem sikerült kijátszani a NAV munkatársait. A fiktív számlák miatt további 660 millió forintnyi áfacsalással gyanúsították meg őket.

A pénzügyi nyomozók 4,9 milliárd forint értékben zárolták a család bankszámláin lévő vagyont, a befektetéseiket, valamint százmilliós értékű siófoki, nemesnádudvari, bonyhádi és kiskunfélegyházi ingatlanjaikat. A bűnszervezet többi résztvevőjénél 135 millió forint értékben kamionokat, autómosókat, gépjárműveket, ingatlanokat vettek zár alá.

A 28 gyanúsítottal szemben bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás, pénzmosás, közokirat-hamisítás, illetve hamis magánokirat felhasználása miatt javasolnak vádemelést. Három személy ellen nemzetközi elfogatóparancsot bocsátottak ki.

A bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás esetén akár húsz évig terjedő, pénzmosás esetén akár nyolc évig terjedő szabadságvesztés is kiszabható.

Utoljára frissítve: 2016-03-18 09:02:56

További híreink
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Az üzleti infrastruktúra-fejlesztés alapja, a rendszerintegráció
Míg az elmúlt időszakban csupán drága, hosszadalmas middleware-ek általi fejlesztésekkel lehetett megoldani az integrációt, addig napjainkban elérhető egy biztonságosabb,...
2024-04-09 19:05:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Mutatunk pár hasznos tanfolyamot, ha szeretnél szerezni egy új szakmát!
Sokan gondolkodnak el azon 35-40 évesen, vajon jól választottak-e szakmát. Az életközépi válság olykor arra sarkall bennünket, hogy váltsunk. De mit érdemes tanulni? Mily...
2024-04-09 19:01:58, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Bármilyen előzmény nélkül, mint derült égből a villámcsapás, én is úgy találkoztam először Magyar Péter nevéve...
Bővebben >>