. Ma Márk napja van.
Rókavadászatot rendezett a Kecskeméti Huszárok Hagyományőrző Egyesülete
2016-10-23 05:02:39
Rókavadászatot rendezett a Kecskeméti Huszárok Hagyományőrző Egyesülete

Rókavadászatot rendezett a Kecskeméti Huszárok Hagyományőrző Egyesülete

Jó hangulatú őszi „rókavadászatot" rendezett Kisfái határában október 22-én, szombaton a Kecskeméti Huszárok Hagyományőrző Egyesülete. A program a tavaly Helvécián hagyományteremtő szándékkal megrendezett társas lovaglás folytatása volt.

 

ITT MEGTEKINTHETIK A KÉPGALÉRIÁT!

 

 

 

 

 

Kun Attila, a Kecskeméti Huszárok Hagyományőrző Egyesülete elnöke hírportálunknak elmondta, hogy a tavaly már kifejezetten hagyományteremtő szándékkal rendezték meg az eseményt. Akkor Kun Attila helvéciai tanyájáról indultak és a Nyakvágó dombig tartott a lovaglás. Idén viszont új helyszínként Kisfáiból indultak és Nyárlőrincen keresztül a holt-Tiszáig tervezték az utat. A lovasokkal tartott többek között Drahos József, az Alsószéktó-Matkó-Kisfái Polgárőr Egyesület tagja is, aki ebben az évben megnyerte a polgárőrök lovas bajnokságát Kiskunhalason.

 

A szombati lovaglás végén - akár csak tavaly - bográcsos ebéd várta a megfáradt lovasokat. Tavaly keménylebbencs volt az ebéd, idén viszont marhapörköltet kaptak sztrapacskával a „rókavadászok"

 

Háttér:

Bár Eurázsia lovas nomád népei már évszázadok óta vadásztak lóhátról, a valódi értelemben vett vadászlovaglás, a lovas rókavadászat szülőhazája Anglia. Az angol földbirtokosok gyakran vadásztak az egyre jobban elszaporodó rókákra kopófalkával. Alkalmanként húsz-harminc lovas is összegyűlt egy-egy ilyen vadászaton, s a kopók után iramodva, kidőlt fatörzseket, kőkerítéseket átugratva követték a kutyákkal együtt a róka nyomát.

 

Mára a vadászlovaglás a legtöbb helyen véres vadászatból kellemes kikapcsolódássá szelídült. A róka szerepét egy lovas vette át, aki kabátja vállára tűzött rókafarokkal jelképezi az üldözendő vadat. A nap hőse az a lovas lesz, aki végül elsőként éri utol a „rókát", és letépi válláról a rókafarkat.

Utoljára frissítve: 2016-10-23 09:46:01

További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Az üzleti infrastruktúra-fejlesztés alapja, a rendszerintegráció
Míg az elmúlt időszakban csupán drága, hosszadalmas middleware-ek általi fejlesztésekkel lehetett megoldani az integrációt, addig napjainkban elérhető egy biztonságosabb,...
2024-04-09 19:05:49, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Petőfi Sándorról és a márciusi ifjakról szóló történelmi kalandfilmet a nyitóhétvégéjén több mint 75 ezren n...
Bővebben >>